Gdzie jest trzeci król?

Scenariusz:Joe Alex
Pięknie brzmi.Jak strzelanina ze spaghetti westernu.A całość zrobiona na zamku w Kórniku

2 polubienia

Oglądałem to w kinie przed wieloma laty. No cóż, dziś sobie odświeżę, ale Joe Alex, to nie moja bajka, jeśli o kryminały chodzi.

2 polubienia

Moja wręcz przeciwnie.Słomczyński gdyby pisał na Zachodzie,byłby wziętym pisarzem.
Tutaj troche to wszystko jest przewidywalne ale to był 67 bodaj,rok.Sama przyjemność patrzeć na aktorów.

1 polubienie

Jako nalogowy pozeracz wszystkiego co choc obok kryminalu leżało książkę czytalam i film ogladalam we wczesnym dziecinstwie.
Ponieważ bylo ono wczesne i wiele niuansów bylo niezrozumialych odswiezylam film w latach 80 w filmowym klubie dyskusyjnym. Wtedy juz obsada byla uznawana za legendarną.
A teraz wpisalam na liste “do przypomnienia” - tak z łezką w oku :wink:

2 polubienia

Fenomen Łapickiego wręcz fascynuje.Material na wielką gwiazdę.Aż przykleja człowieka do ekranu :wink:

2 polubienia

Rezysera podziwiać, ze ich zmusil do wspolpracy :wink:

A to akurat,nie byłby problem gdyby nie Jędrusik.

1 polubienie

Gdzie diabel nie moze …:rofl::rofl::rofl:

Dzisiaj nad ranem,obejrzalem kolejny film polowy lat 60-tych.Niezwykle kiedyś popularny film"Lekarstwo na miłość".I znowu Jędrusik i Łapicki…Przyznam ze dawno się już tak nie posmiałem… :innocent:Plus Krystyna Sienkiewicz i Wieńczysław Glinski…
A scenariusz w oparciu o powieść Joanny Chmielewskiej…
Scena lazienkowa z Jędrusik przeszła do historii!!!

3 polubienia

no tak… Chmielewska.
niestety z czasem troche sie powtarzalna zrobila.

a jest na YT. to sobie na duzym ekranie TV obejrze :slight_smile:
dzis w hiszpanskiej posucha…

1 polubienie

Jest tez chyba na cda.pl
Z jakichś przyczyn, akurat to mogę odbierać bez problemu…Tam w ogóle jest prawdziwa kopalnia polskich filmów…

Chmielewskiej wręcz nie cierpiałem. Przeczytałem kilka jej książek, jakbym jedną i tę samą czytał. I nie lubię kryminałów, gdy wiem już od połowy, kto zabił. Podobnie z Alexem.

1 polubienie

Chmielewska na pewnym etapie jak pisalam zrobiła się wtórna. A Joe Alex to taka amatorska podróbka A. Christie.
Niektore kryminalki dawalo sie poczytac. W wakacje z braku innej lektury to i kieszonkowe wydania kryminałów “labirynt” - milicyjnych Anny Klodzinskiej byly dobre. :upside_down_face:

Nie przypominam sobie abym czytał cokolwiek Chmielewskiej ale po tym scenariuszu widać wyraźnie ze nie o to chodzi.To klasyczna komedia kryminalna ,zachowująca ledwie pozory prawdziwego świata.
A humor, przedni!

1 polubienie

Zawsze jast jakas szurnieta Joanna i przystojniak, ktory pomimo zachowan godnych czarnego charakteru okazuje się byc obrońca prawa i kobiet.
Przewidywalne jak femme fatale żyjąca kawa i papierosami u Perez Reverte :rofl:

1 polubienie

To był jeden z pierwszych klasycznych polskich kryminałów pełnometrażowych i wtedy nic nie było przewidywalne.W ogóle,ocenianie tamtych prób za pomocą dzisiejszej miary to delikatnie mówiąc,nieporozumienie.

Filmu nie krytykuję, bo dobry.

1 polubienie

I jeszcze jedna uczta!
“Zbrodniarz i panna”.Film z 1963 roku,zrealizował specjalista od kina dziecięcego,Janusz Nasfeter.
Na ekranie spotykają sie po raz kolejny,Ewa Krzyżewska i Zbigniew Cybulski.Pamiętny duet z “Popiołu i diamentu”.A prócz nich,same gwiazdy:Edmund Fetting,Piotr Pawłowski,Adam Pawlikowski,Gustaw Lutkiewicz,Ewa Wiśniewska…
I tylko żal ze Krzyżewska nie zrobiła w Polsce kariery na miare talentu…Taka troche polska Annouk Aimee…
Jeszcze jeden zgrabny,utrzymany w świetnym tempie,kryminal z przed lat!

1 polubienie

Ten film pamiętam z tego, że za pierwszym razem nie wpuścili mnie na seans, bo jeszcze nie miałem 16 lat. Dopiero po roku w domu kultury go obejrzałem, gdzie nikt na wiek nie patrzył.

1 polubienie