wszędzie nie byłem (w tym roku) na wakacjach. Nad morzem, niemal w każdej budzie.
Zawsze kupujemy jakieś pamiątki - w podstawowym składzie magnesik z nazwą miejscowości na lodówkę.
Gęś Pipa jest wszędzie i w każdym rozmiarze.
a to nie wiem? jako drob wodny czyli gesi wypieraja kaczki? ale w takim razie Hiszpanie w kwestii smieci na lodowke wykazuja duza inwencje - jak nie plakietka palmy z termometrem, to u mnie tedycyjna pamiatka sa starannnie wypolerowane muszle z Oceanu indyjskiego z napisem “recuredo de Arenales” mniejsze faktycznie z magnesikiem.
witaj w klubie gdzie wlasciciele lodowek traktuja je jako podreczny albumik i przypominacz. tylko się zastanawiam czy te wszystkie magnesy nie maja zlego wplywu na elektronike jaka sa obecnie lodowki nafaszerowane?
Czytałam, ze magnesy źle wpływają na lodówki ale to może być przekaz lobby antymagnesowego.
W Polsce wszędzie jest Gęś Pipa.
A niechaj narodowie wżdy postronni znają,
iż Polacy nie gęsi i swój język mają…
Przewraca się w grobie imć Ambroży Korczbok Rożek znany nam jako Mikołaj Rej…, oj przewraca.
Cholerka, ja chyba nie na temat…, ale o gęsiach, ale o gęsiach…
Mi to co przyszlo na mysl oprocz Reja i starcia z gosiorem przy jednej z pierwszych wizyt na wsi ( ptaszydlo bylo wieksze ode mnie, ale ja mialam wprawe z parkowymi labedziami, to omalze ponoc godpdarza podworka nie nadpsułam) to zydowski gęsi pipek czyli szyjki lub zoladki gęsie nadziewane farszem z cebuli i ziemniaków, duszone w smalcu (gesim oczywiscie).
Dobrze zrobione faktycznie cymes.
No w koncu temat jest o gesiach, wiec moze byc i TW Balbina
W dzieciństwie miałam taki uroczy fartuszek z Gąską Balbinką.
A ja ksiazeczke do kolorowania, wydana byla w czasie popularnosci tej dobranocki. Rozwijala wyobraźnię, bo TV wtedy tez byla czarno - biala.
Ludzie to jednak durne ssaki są
Magnesy źle wpływają na lodówkę, to prawda.
Dziadek kiedyś położył na swoją chyba z 300 kg magnesiaków i lodówka trzasła tak, że dźwiczki wyleciały z futryn i była nie do reperacji.
Dziadek nie miał gdzie piwa chłodzić. Zły był, jak wściekły pies.
W końcu se kupił nową, ale magnetów już nie sadzał …
Napisał ten co ma jeden magnes na lodówce he he
Ja mogę, bo moja lodówka była szczepiona.
Nie boi się magnetowych choróbstw …
Po co dziadkowi była lodówka skoro magnesów na niej nie wieszał?
Do schładzania piwa … Dziadek wolał pić zimnawe piwo. Ciepłego unikał a sprowadzanie lodu w lato było za drogie.
Ziemianka też nie zawsze tak schładzała, jakby sobie dziadek życzył …
No tak, piwo. Z nim mało co wygra.
Każdemu przyzwoitemu człowiekowi lodówka potrzebna jest niezbędnie do trzymania piwa na niej… Przegrzane piwo tak jak i piwo z sokiem bądź colą przestaje być piwem…
Klauzula sumiemia pozwala odmówić barmanowi podania klientowi piwa z sokiem
A ja się zastanawiam nad taką wariacją: piwo, cola, listki lodu.
I to jest, naprawdę wariacja, fiksacja nawet, rzekłbym…