Sosnowiec jest często przedmiotem żartów, zwłaszcza mieszkańców Śląska (tego właściwego), niemal na równi z Wąchockiem czy ostatnio Kraśnikiem.
Ale jak tu nie śmiać się jeżeli w Google Maps wpiszecie w wyszukiwarkę miejscowości tę nazwę, to pojawia się mapa a obok zdjęcie “reprezentacyjnego” obiektu, czyli… cmentarza
Czy u Was tez tak algorytm Google wybiera zdjęcie? (trzeba wejść w Google Mapy i wpisać w okienko wyszukiwania “Sosnowiec”)
Odpowiedź na sosnowiecką bekę?
Rebeka.
Sprawdziłem. Pokazują się te same zdjęcia.
Bo to zdaje sie ostatnie wstawione zdjecie. Ale podpis fajny
Cmentarz Niwka Park Naukowo Technologiczny.
Bo Sosnowiec to najdalej wysunięta na południe dzielnica warszawy
Po wpisaniu w Google / nie Google Mapa. / Mam inne obrazy w miniaturze - zamek, centrum, kościoły, pomnik jaszczura i obelisk kogoś, pozatym migawki z osiedli, cmentarza nie ma
NO tak, ale to co innego. W Mapach powinno ( z założenia) być jakieś zdjęcie “profilowe” danej miejscowości, o np.
Warszawa
Kraków
Gdańsk
W powyższych miastach są normalne zdjęcia, a Sosnowca ktoś w Googlach sobie zakpił.
Z ciekawosci sprawdzilem…I nic podobnego!
Obok mapki,po lewej stronie pojawil mi sie jakis Tyranosaurus chyba,potem rzezba od tylu ale zakladam ze to Kiepura…A takze kilka wypielegnowanych budynkow z ktorych jeden przypomina mi ogrody kurii jaki sa np. w Poznaniu…
Może to kwestia twojej lokalizacji? A wpisz pozostałe miasta z mojego postu powyżej - będą te same obrazki?
mi w Poznaniu wyswietla sie rynek z ratuszem
Tak a propos - to drugie kolejne zdjęcie z Sosnowca tez wymiata
Główna ulica i krzywe słupy
PS. Co ciekawe jak się wyświetli wszystkie zdjęcia i przejedzie niżej to pojawiają sie naprawdę ładne i warte uwagi obiekty!
Nie, nad zdjeciami jest zakładka “Najnowsze” i tam jest jakieś z łabędziami
Właśnie mnie bardzo ciekawi dlaczego ludzie mają taką bekę z Sosnowca, a także z Radomia ?
Bardzo mozliwe.I niebylby to pierwszy raz…
Weszłam na stronę LUBLIN i nie ma żadnego “obrazka na przywitanie”.
Tylko takie mi info wyskoczyły:
Vanilla Hotel
Dental Clinic
Chapel of The Holy Trinity and Lublin Museum
Lublin Old Town
Lublin Castle
Majdanek Museum
A Sosnowiec to hen,za wyżynami ,za lasami =DALEKO ODE MNIE…
Vanilla Hotel wyskoczył bo kiedyś tam nocowalem
Pierwsze słyszę że Sosnowiec jest na Śląsku przedmiotem żartów.
Chyba pomyliłeś z wypowiadaną czasem, ale już coraz rzadziej, niechęcią do Czerwonego Zagłębia, a ta ma podstawy historyczne. Ta niechęć ma się jednak nijak do żartów klasy Wąchock.
Warszawa usadowiła się daleko od Sosnowca, słabo stamtąd widać.
@Antykwa, jeszcze w czasach przedinternetowych słyszałem o tej niechęci Ślązaków do Zagłębiaków. Miałem kiedyś koleżankę w Bytomiu, która mówiła że jedzie studiować za granicę. Z ciekawości zapytałem dokąd, a ona odparła: “Do Sosnowca!”
To miasto jest takim chłopcem do bicia w Zagłębiu, nie wiem zresztą dlaczego, bo np. o Będzinie, Jaworznie czy Dąbrowie Górniczej już nie ma takich “wiców”. Mnie by nigdy nie przyszło do głowy czynić sobie żartów z tej miejscowości. Ale dowcipów i docinków o Sosnowcu jest naprawdę co niemiara. Wystarczy wpisać w Google “Sosnowiec memy” i jest tego więcej, niż wszystkich pozostałych miast razem wziętych.