Gosia…Miała być u mnie na sylwestrze…Zapili czy co? Nigdy się nie dowiedziałem choć Piotr Zander nie wylewał do paprotek…
Fajne.Tak po staremu.
Właśnie usłyszałem tą piosenkę, bo jej wcześniej nie znałem i postanowiłem, że ją wrzucę na pytamy;
Może komuś się przypomną stare czasy
Takie płyty promocyjne przychodziły kiedyś do radia każdego dnia.Kiedyś byłem zawalony Varius Manx…Potem przyszło przekleństwo Ich Troje.
Ale po swojemu starałem się kiedyś,dbać o Lombard.Był klimat!
Zazdroszczę Ci tych nowości, które dostawałeś ![]()
Rozumiem ale…Wyobraz sobie że ja się tego bałem.
Płyty promocyjne niemal “opieczętowane” były wymogiem grania i to systematycznego grania na antenie.
Był taki moment że poczułem…paraliż.
Przyszedł Bohdan Smoleń z cd disco polo…Ostatnia deska ratunku?
Tej potworności nie dało się słuchać nawet przez 10 sekund!!! Ale co…Odmówisz Smoleniowi? Upychaliśmy to zawsze wtedy gdy nikt nie słuchał.Np. niedziela 7 rano
I wierz mi,bez względu na gust,nie były to czasy dobre dla radiowej muzy.Czasem wracałem do domu i szedłem do Stajenki Pegaza na piwo, aby to z siebie wyrzucić!
Te wszystkie Variusy,Kasie Sienkiewicz,Kayah,Piaski itp.
Pustka tej oferty przypominała tzw. big beat lat 60-tych.Z tym że wtedy niosła nas fala entuzjazmu i opporu wobec komuny.
W latach 90-tych zbieraliśmy pierwsze żniwo pustych łbów po transformacji.
Rozumiem, ale pewnie to było znaczące doświadczenie życiowe pracować w takim miejscu i to się liczy.
A tak!!!
To jest bezdyskusyjne.I tego mi nikt nie odbierze…Mogę godzinami o tym opowiadać.
Wiem dzisiaj że po kilku osobach,spłyneło to jak mocz w sedesie…
Dla mnie to jednak był kawałek świata.Kontaktu,porozumienia…Nie było netu a jednak ludzie się odzywali.Poczta,telefon czy nawet czatowanie pod naszą siedzibą.
Pachnie pionierskimi czasami…I tak trochę było.
A tu właśnie Neil Sedaka odszedł ![]()
Mało kto wie, że One Way Ticket to jego przebój, którego cover znany jest z zespołu Eruption. Pewnie jeszcze mniej wie o tym, że napisał pierwszy przebój dla ABBY - Ring Ring a także Love Will Keep us Together dla Captain and the Tennille.
No…Szczerze powiedziawszy nie kojarzyłem nawet przez moment Sedaki z Captain And Tennille..Jak Ty na to wpadłeś???
Delikatnie mówiąc,nie Twój świat…
Ale brawo za zwrócenie uwagi.
Podobnie było z Painter Man dla Boney M. “Dla” No nie..Po prostu stary hit The Creation sobie Boneyki przyswoiły…
Generalnie chodzi jednak o co innego.
Stare hity w nowym stroju…Nikogo to specjalnie nie obchodzi ale takie są fakty.Nie ma nowych hitów a jeślli są to na poziomie wymagań a’la Sanah czy innych potworków.
Walnij mi 10 przebojów,z czapy i bez podpórek z wiki a udowodnie Ci że 7 lub 8 pochodzi z lat 60-tych.I nawet jeśli się mylę to malutko.
No nie, sam nie wpadłem, przeczytałem na Wikipedii. A tę piosenkę uwielbiam, doskonała jest!
Aaaa…Teraz kojarzę.Zagrałem sobie…
Bywało kiedyś w lecie z radiem.
Really?
Czasem zaskakujesz.Fajna piosenka ale nijak mi do Ciebie nie pasuje.
Poznałem ten duet dokładnie tego samego dnia gdy trafiłem na Szczęki 2
Nie myślałem że kiedyś będę to wspominał…Specjalne pokazy na MTP [miedzynarodowe targi poznańskie]
Nie śledziłem,nie interesowałem się specjalnie ale jakoś tak…Ten hit o jakim myślę chyba nosił tytuł"Do That To Me One More Time"…Ale na serio,nie biorę odpowiedzialności ![]()
Dlaczego? W latach 70, zanim zatopiłem się bez reszty w rocku progresywnym słuchałem wszystkiego. W kwietniu przyjeżdża na koncert do Polski Suzy Quatro. Zastanawiam się czy się nie wybrać ![]()
A skąd ja mam o tym wiedzieć?
Fajna konkluzja ujrzała światło dzienne…Bez twarzą w twarz, nie ma mowy o poznaniu.A to jeszcze jeden dowód!
No wybacz ale od Selling England… do Toni Tenille jest droga daleka ![]()
Ta nazwa to wymysł Walickiego, żeby oszukać Gomułkę. Tow Wiesław nie znosił słowa rock. Drugim pomysłem Walickiego, żeby można była grać muzykę zgniłego zachodu były ludowe wtręty. No i przeszło.
Miałem nie tak dawno zadać Tobie pytanie, czy ja mam tylko wrażenie, czy naprawdę współczesne przeboje mają dużo wspólnego z tymi dawnymi? To było przed moimi problemami ze zdrowiem, a później zapomniało mi się. A teraz utwierdziłeś mnie, że miałem słuszne wrażenie.
Taaak…Od tego się wszelkie wywody na temat tamtej epoki zaczynało.
No I te ludowe wtręty są dla mnie dzisiaj nie do wytrzymania.Zreszta to nie tylko big beat…Urszula Sipińska,by daleko nie szukać,też na swej trzeciej płycie,uznala za stosowne poinformować słuchaczy że “Kukułeczka kuka”.M.Rodowicz na jednej ze swych najlepszych płyt [Rok] nawijała o urodzajach i żniwach,psujac cały album…Moim zdaniem jedynym który zrobił to z wdziękiem był Wojciech Młynarski [Żniwna dziewczyna].A jedynym zespołem który bezbolesnie wtrącał góralszczyznę byli oczywiście Skaldowie z tekstami Leszka Aleksandra Moczulskiego
Wszystko zależy od wykonawcy ale ilość coverów z lat 50,60 i 70 jest nie do policzenia.Wspomniany Neil Sedaka był obecny ze swymi piosenkami w repertuarze większości gwiazd muzyki pop,szczególnie w latach 70-tych.Wielki przebój Solitaire wykonywali np.Andy Williams czy The Carpenters…Jakby dobrze poszukać to taka lista ciągnie się bez końca…
Tak na szybko z tych sławnych:
You Can’t Hurry Love – the Supremes / Phil Collins
I Will Always Love You – Dolly Parton / Whitney Houston
Whiskey in the Jar – Thin Lizzy / Metallica
Knockin on Heaven’s Door – Bob Dylan / Guns’n’Roses
No właśnie
![]()
Haczyk połnięty?
Kupę czas spędzialiśmy kiedyś na tej zabawie co w dobie przedkomputerowej kosztowało czasem sporo czasu i wysiłku…
Co do Whiskey…To dłuższa historia bo to stara irlandzka melodia ludowa,wprowadzona na salony przez The Dubliners,jeszcze w latach 60-tych…
No to jadziem z tym koksem ![]()
Boney M.-Still I’m Sad [ The Yardbirds]
Deep Purple-Hush [ Billy Joe Royal]
Nazareth-This Flight Tonight [Joni Mitchell]
Joe Cocker-With A little Help From My Friends [The Beatles]
Joe Cocker-I Shall Be Released [Bob Dylan]
Annie Lennox-A Whiter Shade Of Pale [Procol Harum]
Smokie-Needles And Pins [The Searchers]
Grand Funk Railroad-The Loco-Motion [Little Eva]
Janis Joplin-Me And Bobby Mc Ghee [Kris Kristofferson]
Jose Feliciano-Light My Fire [The Doors]
Jose Feliciano-The First Of May [Bee Gees]
Nilsson-Without You [Badfinger]
Rolling Stones-Cherry Oh Baby [Eric Donaldson]
Ta ostatnia piosenka miała jeszcze drugą młodość za sprawą UB40
I tak można na serio,do rana.Nawet odliczając Cockera który nagrywał niemal wyłącznie cudze piosenki ![]()