I to juz jest koniec piwa

Nie sadze, zeby od razu nienawisci, ale “rozwody” rzadko sa latwe, zwlaszcza jak w grę wchodza zaszlosci historyczne jak z Irlandia i kwestie finansowe w postaci cel i inwestycji.
Ale jak zwykle zakladnikiem staje sie szary obywatel. I to ten najspokojniejszy.

2 polubienia

A UK wyszło z strefy Schengen?

Z tego co wiem UK nigdy nie bylo w strefie Shengen. Kontrole choc uproszczone paszportowe byly zawsze.

2 polubienia

Oj chyba było. Byłem bez paszportu z dowodem.

Mimo wszystko nie przekreślam szans na sierpień…Z góry dziekuję :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Nie jestem taki pewien.Nie wydają oficjalnych dokumentów choć moze gdy sie zglosiosz i poprosisz…Poki co mam te opieczentowaną kartke z NHS z potwierdzeniem dwukrotnego szczepienia.

Dokladnie.Na kazdym lotnisku jest specjalny fyrtel dla non Schengen zone.Od 15 lat z niego korzystam.

1 polubienie

Oj nie czepiajcie sie słówek.
Wystarczy śledzic komunikaty.Podane mapki a z tych wynika ze"nie ma takiego kraju ani “takiego miasta jak Londyn”.
Inna sprawa ze po paru miesiącach spokoju,mamy znowu wzrost zakażeń do poziomu ze stycznia.27 tysięcy…
I dopoki nie przestaną sie obłaskawiać z Indiami,Brazylią i Portugalią to nigdy nie wyzdrowieją!

1 polubienie

Można go przez net dostać.

A czy ty nie masz paszportu Polskiego?

Bo z dowodem bylo mozna, przez kontrole paszportowa rozumiem sprawdzenie tozsamosci i prawdopodobnie zarejestrowanie faktu wjazdu.
Anglicy z tego co wiem dowodow jako takich nie maja, wiec zeby wjechac do UE zawsze potrzebowali paszportu. Co ciekawe jak wjezdzalismy na Gibraltar to jak zobaczyli polski to tylko poganiali, zeby szybciej znikac, a Hiszpanow celnicy potrafili przetrzepac. Ale Gibraltar to terytorium zamorskie. Kolezanka Ukrainka bez wizy tam wjechac nie mogla.

Nie rozumiem pytania.A niby jak mam sie w swiecie poruszać???

W UE dowod wystarczy.

Ale ja juz nie jestem w ue.No ludzie :rofl:

1 polubienie

Wiem, zreszta jak sie rusza w swiat to z paszportem. Chyba, ze z jakichś względów masz szlaban na otrzymanie.
Ja to sie boje jak Rumunie przyjma do umowy. Juz z Cyganami stamtad problemy, a jak rusza bez kontroli?
Poza tym do strefy naleza tez kraje spoza UE, wiec nie jest to takie oczywiste.

1 polubienie

Bulgaria i Rumunia,i ktoś jeszcze zostanie przez ue ZMUSZONY do wejscia do strefy Schengen.To juz dawno ogłaszali…
Mam nadzieje ze moje Stevenage nie podzieli losu Luton czy Bedford.Tam to juz nie wiadomo czy to maly bukareszt czy maly islamabad…

1 polubienie

Chorwacja jeszcze w kolejce.

1 polubienie

Tak,właśnie…

Ha,ha…Okazuje sie dzisiaj ze sie malej zniżki doslużyłem :innocent:

Nie miałem żadnej kwarantanny. Ma też kwity, żem szczepiony, nikogo to tu nie obchodzi.
Tylko maseczki pod dachem publicznym, tak, jak w Niemczech, bo w Holandii zdążyłem się już od kagańca odzwyczaić.

1 polubienie