Ile kosztuje chleb,który jadasz?

Nie wiem jak w Kanadzie ale w Polsce “ekologiczne uprawy” to ściema. By coś było eko musi dostać certyfikat który często z eko nie ma nic wspólnego. Ale rynek eko istnieje i ma się dobrze. Ludzie za te same owoce i warzywa z metką eko potrafią zapłacić i 5x więcej.

2 polubienia

Nie chlebem, tylko najlepszym chlebem… :wink:

No to ja wole moj chleb powszedni…

Upiecz!Podeślij!Spróbowałabym…

W twoim przypadku to chyba marchewkowy ten chleb :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

U nas oprócz certyfikatu robią kontrole. Chociaż wiem, że bywa to ściema. Staramy się w każdym razie nie kupować ekologicznego towaru z Meksyku.
Nam głównie chodzi o pestycydy. Nie mam problemów z jedzeniem nieekologicznych ziemniaków lub marchwi, ale to co nad ziemią (np. sałata, seler naciowy) wolimy ekologiczne.

3 polubienia

W Polsce kryteria są dość dziwne. I nie koniecznie chodzi o pestycydy. Jedna z większych upraw eko np leży… przy samej S7

1 polubienie

U nas z reguły szklarniowe (jeżeli chodzi o zieleninę, pomidory itp). Reszta to kto wie :wink: Wędliny też kupuję podobno bez azotanów :wink:

2 polubienia

Spróbowałbym, tylko ciężko z marchewki mąkę zrobić… :wink:

1 polubienie

Co ty nie powiesz? A ciasto z marchewki to niby jak robią? Jadłem nie jest złe.

1 polubienie

Pamiętam jak u nas taki dziadek miał folię z malinowymi. Jakie pycha rosły. I chłop nic nie pryskał.

2 polubienia

A najwięcej w tym chlebie - mąki. Ale pszennej, nie marchewkowej. Marchewkową trudno zrobić… :wink:

1 polubienie

Jak się uprzesz możesz dać razową. Ja ostatnio się pomyliłem i zamiast zwykłej mąki do gofrów dałem mąkę-mieszankę do chleba razową. Pyszne wyszły.

3 polubienia

A mięso jest w nich? :stuck_out_tongue_winking_eye:
Reklama z autobusu którą kiedyś widziałem… Nasze mięso zawiera 96% mięsa… To co to jest do diabła te 4%?

1 polubienie

Na razowej też kiedyś robiłem. Wychodził taki jakby chropowaty w smaku. Też smaczny, ale na mące pszennej jednak lepszy… :wink:

1 polubienie

A ta Twoja razowa, to pszenna czy żytnia?

1 polubienie

Nie wiem. To była mieszanka do chleba.

2 polubienia

Mieszanka do chleba to najczęściej pszen żyt.
Kiedyś też wypiekałam, ale znudziło mi się. Mam pod nosem super piekarnię z dużym wyborem. I tak najbardziej smakuje mi baltonowski (i najpiękniej pachnie chlebem).

2 polubienia

Mi kiedyś smakował karmelowy ale piekarnię prowadził staruszek i kiedyś powiedział dość. Miał dość krojenia przez zus i us.

2 polubienia

Dziś w Niemczech kupiłem całkiem niezły chleb po 1,19 euro. Ile teraz w Polsce by kosztował? 1kg.

1 polubienie