Ile kosztuje kupienie polskiego społeczeństwa?

To byla tylko retoryka za 1€ kupuje 1kg chleba zadne 0,8kg
Piwo Heineken w sklepie,butelka 0,66l 0,9€
Nie zagladam do polskiego sklepu w Neapolu,bo ceny z kosmosu(obecnie upadl)
Dokad zona nie otrzymala emerytury,pobieralem na nia 50€ zasilku,bez zadnych podan.

1 polubienie

W Polsce wydajność pracownika jest kilkanaście razy mniejsza niż na zachodzie, bo trzeba utrzymać setki tysięcy niepotrzebnych urzędników, publiczne pieniądze są marnowane i rozkradane, a polityka fiskalna prowadzi do niszczenia uczciwych przedsiębiorców. Bezrobocie jest wprawdzie niskie, ale to skutek bardzo wysokiej bierności zawodowej Polaków (i szarej strefy, która znów wzrasta).

2 polubienia

Ladnie to tlumaczysz,ale to nie jest prawda.
Tutaj gdybym pracowal w tepie polaka,zaraz by mi koledzy morde obili.
Tak,musialem zwolnic tempo i to sporo.
A urzednikow,nie wiem,czy nie wiecej jest.

Nie musisz swoją pracą utrzymywać czterech nierobów.

To tylko Twoja opinia.
Biurokracja tutaj tez jest rozdenta do maksimum.
Tylko polski pracodawca,musi w piec lat zarobic tyle,co ten na zachodzie przez dwadziescia.
I zawsze mu malo.

Tak, to moja opinia, która ukształtowała się między innymi przez obserwację różnic między Polską a Niemcami.
Ten tekst o Polskim “prywaciarzu” co się dorabia na krzywdzie pracowników nie ma pokrycia w rzeczywistości. W tej chwili mamy właśnie największą falę bankructw małych przedsiębiorców od lat.

Czy bankructwo to oznaka uczciwosci?
To fajny wskaznik.

Nic takiego nie napisałem.
Bankructwo oznacza, że przedsiębiorca nie zarobił nawet na koszty prowadzenia firmy.

W wiekszosci,( o czym ciagle czytam)bankrutuja bo zleceniodawca nie placi,za wykonana prace.
Dlatego,te male firemki bankrutuja.
A druga sprawa,gdy ludzie nie beda mieli pieniedzy,wytworzonego towaru nie uda sie sprzedac.
Nie dasz zarobic pracownikowi,sam dostaniesz po ,ieszeni.
To bron obosieczna.

Statystyki GUSu nie podają przyczyn bankructwa, to dopowiadają propagandyści.
Fakt jest taki, że w ciągu kilku lat wskaźnik bankructw wzrósł o 48%.

Ja mowie o zyciu,nie danych GUS.
Czy GUS podaje dane o niezaplaconych fakturach?
Czy innych przekretach.

W jakim stopniu wplywa na twoja opinie to, z ktorego programu dostaniesz wiecej dla siebie? Niekoniecznie finansowo, rowniez na przyklad dlatego ze dzieki temu programowi gdzies dzieja sie rzeczy ktore lubisz.

To juz wykracza poza temat pytania na tyle daleko, ze nie podejmuje sie odpowiedzi.

Z UE dostaję okazję podróżowania jak wolny człowiek. To najważniejszy wpływ.

1 polubienie

A pamietasz te stale ceny sprzed 500 plus i sprzed wejscia do Unii? :wink:

Jaka wartosc bedzie to mialo dla kogos, kogo na zagraniczne podroze nie stac?

A moze jak ten ktos zacznie miec wiecej pieniedzy, to i swobode podrozowania bardziej doceni. Nie chcialbys, zeby twoja sprawa miala wiecej sympatykow? :wink:

to jest zdrowy rozsadek kolego.

1 polubienie

jak to kogo? klase robotnicza - ja niestety z racji pochodzenia dodatkowych punktow nie mialam. i nikt moim rodzicom nie mowil, ze sa najwazniejsi w spoleczenstwie.
semantyka?

1 polubienie

Już doceniam. Płacę na te fanaberie… dzięki którym ponoć jeszcze nigdy nie było tak dobrze :wink:

2 polubienia

Jak to mierzysz?