Ile powinien trwać film fabularny

Wybieramy się jutro obejrzeć Irlandczyka Martina Scorsese. Czas trwania filmu - ponad 3 1/2 godziny. Pewnie potrzebna będzie poduszka pod doooopę :wink:
Z drugiej strony, Scorsese ma tendencję do robienia długich filmów, chyba nie pamiętam jego filmu krótszego niż dwie godziny.
Ile powinien trwać film? A ile wysiedzielibyście na dobrym filmie (no nie czarujmy się, ale raczej film reżyserowany przez Martina Scorsese z Al Pacino, Robertem DeNiro i Joe Pesci słaby nie może być).

3 polubienia

Kiedyś na początku 90, partnerka wyciągnęła mnie na studium filmowe. Trzy filmy pod rząd, dziś pamiętam tylko jeden z nich. Nigdy więcej.

2 polubienia

oj chyba Przeminelo z wiatrem (ale byla przerwa na siusiu) i Ojciec chrzestny II - tym razem bez przerwy, ale w przedwojennym kinie gdzie o dziwo krzeselka pamietajace Pilsudskiego byly wygodne :slight_smile:

2 polubienia

Mnie dziecko wyciągnęło na Dark Knight Rises poprzedzoną Batman Begins i Dark Knight Nolana. Uczta filmowa, ale dooopa boli :wink: . A najgorsze, że trzecia część nie była najlepsza. Byłem też na Gwiezdnych Wojnach - trzy oryginalne plus “pierwsza” :wink:

1 polubienie

maratony filmowe? ale zawsze jakas przerwa na rozprostowanie nog jest.
w czasach kiedy troche poluzowali po stanie wojennym w Cytrynie (to takie kino dla studentow w Lodzi bylo) organizowano takowe nie raz calonocne.

1 polubienie

Ben Hur trwał chyba 4h. 11 Oscarów. Uważam że max 2h.
Irlandczyk podobno fajny ale więcej tam gadania i nostalgii niż gangsterki. Kłuje w oczy odmłodzona komputerowo twarz De Niro

2 polubienia

uczciwie? Ben Hura obejrzalam moze polowe - ktos kiedys w dobie superpopularnosci czyli poczatkow wideo w Polsce zdobyl kasete i umowilismy sie wieksza grupa na ogladanie (chyba bardziej sprzetu niz filmu, bo zrobilo sie imprezowo, wodki i zakaski wystarczylo mawet na dluzej niz film)

3 polubienia

Przeminęło z wiatrem jeszcze dłuższe.

1 polubienie

Trwał około 3 1/2 godziny. Z ciekawości poszukałem najdłuższych filmów z Hollywood i wygląda na to, że większość widziałem, chociaż większość w domu.
https://screenrant.com/longest-hollywood-movies-ever/

na tmm bylam w kinie, ale jak pisalam przewidziano przerwe w trakcie projekcji.

1 polubienie

Kleopatra z 1963 - 4h i 3 minuty. Dobrze że nie dali na polsacie bo trwałby z reklamami 5,5h.

3 polubienia

E, widzę, że to i tak amatorszczyzna. Finlandzki film dokumentalny Modern Times Forever trwa… 240 godzin. :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::face_vomiting::face_vomiting::face_vomiting::face_vomiting::face_vomiting::face_vomiting:
https://www.imdb.com/title/tt2659636/?ref_=fn_al_tt_1

3 polubienia

Władca pierścieni: powrót króla w wersji reżyserskiej trwa podobno 4h i 10 min.
Lubię niektóre filmy w takich wersjach. Najbardziej Aliens (1986) i Alien 3 (1992). Ten ostatni powinien wejść do kin bo ta wersja była dużo lepsza od oficjalnej.

A co do Irlandczyka to film ten bardzo przypomina “Dawno temu w Ameryce (1984)”. Też gangstersko-nostalgiczny, też De Niro i 3h oraz 50 minut :slight_smile:

1 polubienie

Zobaczymy. A co do Aliena, pełna zgoda. Wszystkie Alieny mam na VHS i DVD. A Aliens to był pierwszy chyba film jaki widziałem w kinie z dźwięiem w systemie Dolby Stereo (Warszawskie kina Skarpa). Chociaż może pierwszy był Highlander (Nieśmiertelny). Nie pamiętam, to było tyle lat temu.

2 polubienia

Nie wiem, ile powinien trwać fabularny film, ale partnerkę powinno trzymać się krótko.

.najwyżej do rana.

1 polubienie

w systemie, ale Dolby Surround to ogladalam jako pierwsze Trzesienie Ziemi w 1975 - i to tak troche na krzywy ryjek, bo bodaj byl od 18 lat. i glowy nie dam czy Plonacy wiezowiec byl odrobine wczesniej czy pozniej - ale to wtedy nieistniejace juz kino Baltyk jako jedno z pierwszych w Polsce sie dorobilo tego systemu naglasnienia.

1 polubienie

To chyba nie byl system Dolby, tyko zwykłe stereo, ale głosne. W kinie Moskwa w Warszawie grali. Podobnie jak Tora! Tora! Tora! w kinie Relax w Pasażu Śródmiejskim. System Dolby zazczął się w Polsce od kina Skarpa :wink: :stuck_out_tongue:

1 polubienie

wybacz ale to czasy prehistoryczne - a szukac jak to bylo to mi sie nie chce.
wiem, ze wtedy wrazenie robilo.

1 polubienie

Bardzo dawno temu bylam na jakims dlugim. Ale zapamietalam z niego wylacznie przerwe…
PS rybcia przypomniala: Przeminelo z wiatrem!

1 polubienie

Oooo SKARPA!!! Tam mnie bileterka nie chciala wpuscic, bo film od 18. lat! Ale pokazalam jej dowod i zaczela przepraszac, a ja - dziekowac!!!

1 polubienie