Ile wiemy o naszej historii i o świecie?

Ile prawdy wiemy o naszym świecie i o prawdziwej historii?
Ciekawy krótki filmik o tym
Bazy Danych Naszego Świata

No coz…Trudno odpowiedzieć na to pytanie bo nauka nauka ale patrząc na podręczniki do historii,widac wyraźnie iz dominuje tendencja by wiedzieć coraz mniej.
Do tego dochodzi brak zainteresowania by odwrócić ten chory trend…
Nie wspominając już o inwazji, delikatnie mówiac,watpliwej jakości"autorytetow"jaka zalała internet.
Coraz częściej można odnieść wrażenie iz dzisiaj historia to jedynie narzędzie do manipulacji w celu pogrążania przeciwników politycznych.Jakze często historia kwitowana jest przez najrozmaitszych tumanów czy zawodowych nosicieli garniturów,ich popisowym argumentem czyli,“a kogo to obchodzi?” :face_with_raised_eyebrow:

5 polubień

Za komuny to dopiero była tragedia. Dzisiaj nie jest aż tak źle

Nie udało mi się otworzyć linku, pewnie dlatego, że jestem za granicą.

Tak przy okazji, co do pytania, to ostatnio wsłuchuję się w historię najnowszą końca Jugosławi i wojen jakie tam wybuchły. I niestety, tak jak mówisz, tamtejsze wydarzenia sprzed 30 lat, wciąż są poddawane w różnych wersjach, interpretacjach.
W Polsce zrobiono z Serbii jedynego złego, podczas, gdy i Chorwaci i Bośniacy są przynajmniej tak samo źli. Taki przykład tylko.

1 polubienie

Mylisz się.Za komuny była całkiem solidna nauka jeśli pominąć losy chłopa pańszczyźnianego i to co było po 45 roku

4 polubienia

Mówisz? Myślałem że pełno propagandy

No przecież właśnie o tym mówię.
Ale byla to nauka uporządkowaną a 3/4 obejmowanego czasu,opisywalo wręcz drobiazgowo okoliczności,przyczyny,sytuacje polityczna, nie mówiąc już o arcyciekawym posługiwaniu się mapami…

4 polubienia

Nie zgadzam się z tym. Za komuny były tematy zakazane, o których bano się nawet mówić. ALe historia była historią. Podręczników nie zmieniano przez wiele lat, teraz historią się manipuluje. przedstawia się tylko to co wygodne, często nawet odwraca do góry nogami z ofiary robiąc sprawcę. Trafnie to ujął Sztaudynger: “W końcu historia zapomina: czy Kain Abla, czy Abel Kaina” - cytuję z pamięci, więc może coś pomyliłam, ale sens jest właśnie taki.
A w i tym wielbionym internecie jest więcej śmieci, wręcz bzdur niż prawdy.

6 polubień

Nie będę się kłócił bo tak do końca to nie wiem

Historia Polski pełna jest zakłamań, mitów i koniunkturalizmów, ot choćby kwestia Żołnierzy Wyklętych. Za komuny byli objęci cenzurą - teraz gloryfikuje się wszystkich hurtowo, nawet zwykłych bandytów, jak Łupaszka, Bury czy Kuraś. Za komuny zakazany był Piłsudski, wiec wszyscy go wielbili, dopiero teraz przebija się do świadomości ludzi, że był dyktatorem niewiele lepszym od Kaczyńskiego.
A już zupełnym milczeniem objęte są ciemne karty kościoła w Polsce, jak udział w Targowicy czy wspieranie zaborców przez kolejnych papieży.
Pewnie @birbant miałby na te tematy wiele do powiedzenia.

2 polubienia

Zawsze jakieś zrodla, czesto “podziemne” znalazłeś. Mysle tu o wydawnictwach bezdebitowych drukownych w kraju, choc czesciej za granica, przeróżne spotkania organizowane w wielu parafiach, tradycję rodzinna?

Przykre jest, że wielu ludzi wychowanych na tamtym zróżnicowanym dostępie, dzis jest “piewcami jedynej prawdy”. Zgodnej z obowiazujaca doktryną poltycznyną - dokonać przeciwnikowi, za wszelką cenę.
Nie liczac tych, co to kiedys znaczek z Leninem i pochód pierwszomajowy, a dziś pierwsi do noszenia baldacimu w Boże Ciało. Ale oportuniści zawsze byli. Podobnie jak niemiłe panie w kancelariach parafialnych traktujace swoich szefów niczym bullterier. Najczesciej nie sa to zakonnice.
A czego uczą i uczyć będą w szkołach?
Czarno to widzę, ignorncja juz zaczyna być cnotą.
Nie tylko uczniów.

Te propagande to jak teraz reklamy, omijało się dużym łukiem.

1 polubienie

Kolego, kazdy, kto choc troche historią się interesował nie miał z tym problemu.
Inna sprawa, ze za głoszenie tej wiedzy można było nieźle oberwać.
A w tej chwili mamy takich braci w rozumie mniej lub bardziej harmonijnych co to będą twierdzić, że białe zawsze było białe… tylko nikt tego nie widział?

1 polubienie

Miałby. Zanudziłby Was tu tymi tematami.

@gra Za komuny historia była sfałszowana raz, a dobrze i tego do końca nie zmieniano. Upadek PRL spowodował odkłamywanie i bardzo dobrze. Ale jednym jest odkrywanie prawdy, a czymś innym fantazjowanie i, niestety, ten proceder rozwija się szaleńczo, co, właśnie widać np w necie.

3 polubienia

Moj sw. pamieci mąż czytając opasły tom o II wojnie na Pacyfiku, tłumaczony, a jakże z “sowieckiego” twierdził, że mozna fałszować komentarze i sposób podawania faktów, ale one zawsze pozostają faktami.
A, ze autorzy zawodwi piewcy idei komunizmu opisywali głównie zmagania dwóch wrogów systemu czyli USA i Japonii to nawet niespecjalnie kręcili.
Nawet jakby nieco “kibicowali” jankesom?

4 polubienia

Sam dobrze wiesz, że nie lubię historii. Nie jestem zapaleńcem, który szuka źródeł. A teraz nie jest zakłamywana??? Tak jak nie wierzę politykom, prognostykom pogody, wróżeniu z fusów, tak już przestałam wierzyć w “naukę” zwaną historia, czyli w zbiór legend i mitów.

2 polubienia

Co ciekawie, właśnie prawica z PiSem najbardziej zakłamywała, reszta rządów w ogóle nie podpierała się historią.
Możesz nie wierzyć w to co było, ale to nie zmieni niczego, fakty mają to do siebie, że zawsze faktami pozostaną. Ale większość współczesnych ma to gdzieś. A to jest żyzna gleba dla historycznych hochsztaplerów od których wprost roi się.

5 polubień

Wystraszyłeś mnie tym masowych kłamaniem o historii, to w co tutaj wierzyć, gdzie szukać i czytać, kto jest tym najwłaściwszym autorytetem historycznym, a raczej najprawdziwszym…

Słucham mnóstwo Zychowicza, i innych historycznych kanałów, ostatnio wciągnęły mnie Bałkany, bardziej te pojugosłowiańskie, i fakt, masz tutaj świętą rację, bo są dwie wersje wydarzeń przedstawianych przez tzw. fachowców. Pytanie, który z nich kłamie, a kto prawdę rzecze.

Było o chęci zniszczenia jedności Jugosłowiańskiej, żeby coś przypadkiem nie zrodziło się silniejszego opcjonalnie do tej słszniejszej Unii Europejskiej. Komu niby na tym mogło zależeć, i czy to prawda, skora przecież niesnaski etniczne były już w 2 wojnie światowej uprawiane.
Podobnie wygląda kwestia Kosowa, kto ma tutaj rację, Serbia czy Albania z resztą świata…?
Czy tylko jeden jest diabeł, tj. Serbia, a może jest ich trzech, tj. Chorwacja, i Bośnia i Hercegowina do spółki.

Bzdura. Miałem 40 lat jak była za bałkańska zawierucha, pamiętam to dobrze, dla mnie to jeszcze nie historia. Ale podałeś kapitalny przykład. Żeby dojść do genezy tej wojny należało by poznać dogłębniej historię tego co tam się działo i cofnąć się o kilka wieków. Dla przeciętnego człowieka, to granica raczej nie do przekroczenia, dlatego można nim manipulować z historią. Akurat nie za mną, ale takich jak ja nie jest wielu więc macham tylko ręką i grzebię w historii wyłącznie dla siebie.
Natomiast dziwi mnie to, że wielu ludzi przyznaje, że nie lubi historii i się nie interesuje a potem orzeka że są manipulacje. Na jakiej podstawie ja się pytam skoro ktoś najpierw przyznaje, że czegoś nie zna a później twierdzi, że była manipulacja?

5 polubień

Na tej samej zasadzie, ze filmu nie widzieli, a juz wiedzą.

1 polubienie