Tam to prawie wszędzie, jak nie ludobójstwo, to dyktatura postkolonialna. Niemcy mordowali Herero. Anglicy mieli obozy koncentarcyjne dla Kikuju. Jeszcze w latach 50-tych. Potem zagłodzili jakąś część ludności Nigerii. Lennon za to oddał order imperium (czy jak to się tam zwie), Mieli za co klękać na tych meczach.
Albo jakieś śmieci tam zrzucają do Somalii. To chyba akurat Włosi czy Francuzi(?)
Najdziwniejsze, że z tego kontynentu podobno pochodził najbogatszy człowiek wszech czasów. Niejaki Mansa Musa. Czarny człowiek był najbogatszy w dziejach! O ile to prawda?
Zgadzam się. Można się co najwyżej zbliżyć - i to nieznacznie - do prawdy, jej poznanie pozostanie poza zasięgiem. Czasy teraźniejsze jeszcze bardziej nas od tej prawdy oddalają - możemy poznawać różne interpretacje tego co było i tylko to nam pozostaje…
Podobnie jest w fizyce. Zawsze można dowiedzieć się więcej, niż się wiedziało do tej pory. Ludzkość niby, dużo wie, ale jeszcze nie wie, ile i czego nie wie i, co gorsza (a może lepsza), nigdy się nie dowie.
Granica poznania. Nie istnieje.
A jak się nie dowie to sobie legendę/bajkę dorobi. Zgodnie z aktualnymi trendami politycznymi.
Baba Jaga na pewno byla biała. Nawet po upieczeniu.
Historia jest zakłamywana od dziesiątków lat. Ukrywa się fakty, utajnia dokumenty. I to nie tylko w Polsce. Pis, czy żadna inna obecna partia nie ma z tym wiele wspólnego. Na jak długo zostały utajnione akta śledztwa w sprawie tzw. katastrofy na Gibraltarze? Na 50 lat. Troszkę się tym interesowałam, czekałam, ale okazało się, że są ponownie utajnione, tym razem podobno “tylko” na 25 lat. Ja się nie doczekam. Dlaczego? Czy to nie jest zakłamywanie historii?
…a już w 1902 r. wcielił się w główną rolę w filmie “Powrót birbanta”.
Kim byl?