Spełnienia wszystkich marzeń. Tych najskrytszych też
A czy @Bingola obchodzi imieniny?
Przepraszam, że z takim pytaniem, ale mnie to zastanawia, znając jego poglądy.
Mój mąż nie obchodzi, nie jest wiedzący, nie chodzi do kościoła, ale jego rodzice zawsze mu życzenia składają.
Z grzeczności już się nic nie odzywa.
A co wiara ma do imienin ?
Taaaak??? To wstawię to w jego imieniu
A imieniny to nie jest chrześcijańskie świętowanie? To chyba imiona świętych z kalendarza bierze się pod uwagę np. święty Michał.
Król Julian ma Imieniny cały rok.
@Kropla , chwilę po urodzeniu dziecka , położne na porodowce pytają jakie imię chcemy dać dziecku , wpisują to w dokumentację , na tej podstawie tatuś dziecka otrzymuje w USC akt urodzenia , niezależnie od tego czy byliśmy ochrzczeni czy nie , imiona są w 1 kolejności zatwierdzanie przez urząd świecki.
Nie wszyscy mają świętych patronów , co widać na moim przykładzie
Aż sobie do Wikipedii zerknęłam.
Tak napisane.
Imieniny
“Zwyczaj świętowania przypisanego do imienia osoby dnia, w którym w chrześcijaństwie wspominany jest święty tego imienia”
Gdy nadaliśmy córce imię to pamiętam kilka osób od razu szukało w kalendarzu kiedy jej imieniny wypadają i szukali świętych o tym imieniu.
Idąc tym tropem, rodzice mnie ukrzywdzili 1 imieniem oni coś przeczuwali? Dobrze , że mam 3 imiona
E, to juz przesada. Nadawanie imion - bo to swiety patron to niedawny zwyczaj, kiedys mialy one wylacznie znaczenie wrozebno - symboliczne.
Przecież to nie chodzi o tropy, ale tak ogólnie.
Może i cię ukrzywdzili, biedna ty.
A ja mam super, aż dwa razy mam świętą w kalendarzu, bo kiedyś sobie sprawdziłam.
Moja teściowa Maria ma nadane z kalendarza. Zawsze hucznie obchodzone Imieniny ma.
Moja przyjaciolka ma przechlapane, urodzila sie 24 grudnia, rodzice “pomyslowo” dali jej na imie Ewa . I ma teraz tylko jeden prezent w roku. 3 w 1. Propnowalismy jej, zeby choc urodziny i imieniny obchodzila wg kalendarza zwanego u nas prawoslawnym to znowu pech, wolne na Trzech Kroli zrobili.
Ja mam urodziny 24 grudnia, a Ewa na drugie imię…przechlapane
Ja sie uwinelam 16 grudnia. A na drugie tez Ewa. Na szczescie imieniny w maju…
Znam jeszcze gorszy przypadek. Dziewczynka ma urodziny i imieniny w wigilię.
No wlasnie o tym pisze - Ewa urodzila sie w Wigilie.
Ja imieniny mam w czerwcu i tylko jeden raz w kalendarzu jest moje imię
O ty masz to o czym napisałam
Nie, bo na drugie mam Ewa