@Kropla , z czym do ludzi , moje imiona , czyli okazje do chlania to
Ewa Maria Anna
Hahaha świetnie.
Na szczęście w mim regionie nie obchodzimy imienin
@Bocca-Lupo ja nie obchodzę ani urodzin , ani imienin , każdy kto da prezent może liczyć tylko na kawę i ciacho , pod warunkiem , ze rano przyjdzie , wtedy na ciacho jeszcze się załapie
Ja też nie obchodzę, nudzi mnie to
Imieniny, podobnie jak wiele innych chrześcijańskich świąt są przede wszystkim dzisiaj tradycją. To święto bardzo uroczyście obchodzi się np w Szwecji, która jest raczej mało katolickim krajem. A ja pamiętam co się działo w KCPZPR w latach 70 w imieniny Edwarda!
OBCHODZI!!!
Ja dalam takie ktore mi sie podobalo (dobrze, ze Juli tez sie podoba…). Ale jest Julia Wanda a o sw. Wandzie nie slyszylam!
O, okropnie biedne dziecko!!!
Dołączam się do życzeń,wszystkiego najlepszego:))
To popsułam laurkę gadką.
@Bingola zdróweczko😉 i dużo dobrych ludzi w koło ciebie niech będzie.
No tamta Niemca nie chciala, a Jula tam mieszka
No wlasnie. A to byla moja ukochana ciocia, chrzestna matka Juli i Niemcow lubila (no, nie nazi…)!
Najlepszego, zacny panie Michale.
Dziękuję. Teraz zajrzalam. Ciagle czlowiek czegis się uczy
Obchodzenie imienin wśród Słowian ma starszą genezę, niż chrześcijaństwo. Stary pogański obyczaj, KK zmienił określeniami imion patronami, którymi byli święci i czas nadania.
Przedtem imię miało wytyczać drogę życiową i nadawać cechy charakteru. Dlatego nadawano je kilka lat po urodzeniu, chłopcy w wielu lat 7, a dziewczynki przy pierwszej menstruacji. Do tego czasu rodzice i szamani obserwowali dzieciaka uważnie i na podstawie tej obserwacji nadawali oficjalne imię. Każdy człowiek ten dzień co roku czcił. Jak widać, jednak religia.
Mój patron jest świętym prawosławnym. Jarosław Mądry kniaż kijowskiej Rusi. Cerkiew zaliczyła go w poczet świętych.
O!
Wszystkiego najlepszego.Udanych podrozy i zeglowania!!!
Kropla…Moja kolezanka w liceum,taka bliska bo z tych solidarnosciowych,miala urodziny 1 listopada.
I zdarzalo sie ze przynoszono jej wieńce
no coz @Bingola takiego mebelka Ci zycze