Mam skróty, biorę się do oglądania ![]()
Super. ![]()
A teraz na wyciszonych już nieco emocjach chciałbym zwieńczyć temat paroma uwagami na temat tego finału i ogólnej gry Igi w Indian Wells.
Otóż, nasza Iga przetoczyła się przez turniej jak walec drogowy…, odrzutowy… ![]()
Nie straciła seta, gemów też niewiele, prezentując tenisową moc i maesterię. Iga w swej dyspozycji jest nie do ogrania.
Mecz z Sakkari zaczęła od dominacji, nie dając rywalce oddychać do 3:0.
Jednakowoż i w Greczynce obudziła się lwica, nagle dostosowała się do zabójczego tempa Igi i urozmaiciła grę. Zaczęły jej wychodzić zagrania, obrona, co zaskoczyło naszą mistrzynię, która popełniła kilka błędów za dużo i oddała 3 gemy pod rząd. Walka trwała jeszcze do 4:4, najpierw Iga spłaszczyła Marię do 0 przy swoim serwisie, a potem to samo zrobiła Maria z Igą I kiedy wydawało się, że losy meczu ważyć się będą w tie-breakach, Iga wrzuciła swój nadbieg i odjechała grając galaktykę już nie tylko do końca seta, ale do końca meczu. Sakkari była bezradna, a Iga parła po swoje i swoje wzięła w wielkim stylu.
To dopiero początek sezonu, a prawdziwe wyzwania dopiero przed Igą z Igrzyskami Olimpijskimi. I teraz wszystko zależy od tego na jak długo Idze tej mocy wystarczy.
Dobry niemalże liryczny komentarz.
Dziewczyna wciąż ma tylko 22 lat do tego.
Znam już drabinkę Igi Miami Open. I tu niezły smaczek na początek, bo jak Magdalena Fręch pokona niżej notowaną Giorgi, to wpada na … Igę.
W drabince tej są jeszcze takie nazwiska, jak Noskova, Vekić, Pliskova, Navarro, Kenin, Pegula, Gauff, Jabeur.
W drugiej drabince znajdują się Sabalenka i Rybakina.
Taka kolej rzeczy tym razem…Ale nie martw się…Mimo pobytu w Polsce,dużo oglądałem choć znacznie więcej sportów zimowych.
Na razie moge jedynie pochwalić Twoje relacje.Idzie Ci to coraz płynniej a i z tym co widziałem,tym razem na ogół sie zgadzam.
Marzec to na ogół już nie początek ale tym razem,z uwagi na to co nas czeka,faktycznie,to wszystko dotąd to jak hala w lekkiej,w odniesieniu do sezonu letniego.
Dominacja Igi bywa czasem zastanawiająca…Jeśli spojrzeć na statystyki,nasza zawodniczka popelnia mnóstwo błędów w ataku,w kontrach ale…To w końcowym rozrachunku,nie ma żadnego znaczenia!Jak to możliwe???To zagwozdka dla analityków ale dla mnie po raz nie wiem już który,decyduje głowa.
Owszem,Iga nerwami potrafi wszystko zepsuć…Niepotrzebnym pośpiechem,przede wszystkim.Zdarza sie i tak…
Ale gdy spojrzeć na resztę to chyba nigdy dotąd nie było takiej bezradności wobec dominacji jednej zawodniczki!Próbowała np. Chinka zabiegać Igę…Ok. Ugrała seta…
Próbują inne,najczęściej chodzeniem do siatki lub minieciami…Ale raz |że nie wszystko wchodzi,dwa,nie zawsze się trafia,trzy,trzeba mieć jeszcze płuca…
We wszystkich tych elementach,może poza chodzeniem do siatki,Iga jest lepsza od konkurencji,o,jakby pokolenie tenisowe lub nawet dwa…
Fenoment tenisa polega min. na tym że Iga będzie dalej przegrywać pojedyńcze mecze!I to może już wkrótce…
Ale,jak napisałem jakiś czas temu,od kogoś kto wygrał 3 razy pod rząd,RG,nic już nie wymagam na gwałt!
Tym bardziej że jak powiedziała Sakkari,Iga jest dobrym człowiekiem z postawy którego/której możemy być dumni w każdym calu!
Dobrze nam się współpracuje i trzymajmy się tego.
Wspomniałeś o grze Igi przy siatce. I tu Iga zrobiła wyraźny postęp, niegdyś zarzucano jej, że w tym elemencie za mocna nie jest, ale to już przeszłość. Od Dohy zdobywa punkty i przy siatce. Co ja gadam? Już w Cancum wygrywała siatkę. Atletyka poprawiona, jak trzeba to wali z kopyta, serwis coraz pewniejszy, zwłaszcza drugi i teraz akcje przy siatce weszły u niej do gry. Czego jeszcze wymagać?
Napracujesz się tu bardziej na Miami Open ponieważ ja będę w stanie przeprowadzki, mogę nie mieć czas jakiś neta, do tego wizyty medyczne. Oglądać będę, a jakże, ale rzadziej będę się tu pojawiał, więc kolej na Ciebie, panie kolega…
Oczywiście, kolega @ciekawie też tu będzie działał, jak mniemam…
Dzięki za uznanie tego, co tu robię,
Nie wiem kiedy to się dokładnie zaczyna ale…Od 9 kwietnia jestem znowu w Polsce.Z tego co widzę,transmisje tenisowe prawie nie istnieją…Mam na szczęście Sky,w wymiarze ogólnoeuropejskim ale…Oni też czasem potrafią odpuścić ![]()
Zobaczymy…
Może być tak że poprosimy @ciekawie aby wskakiwał tu częściej!
Spoko. Do końca tego miesiąca będę miał czas na robienie zamętu w temacie.
Przeprowadzka opóźniona o 2 tygodnie. Miami Open już się prawie zaczął i za dobę gra Fręch z Giorgi. Jak wygra, to ma… Igę na rozkładzie. ![]()
19.03 - 31.03.
Jak juz jestes? Tenis tenisem.
Ale co z Hanza?
Gdzieś nastapil przelom i wytlumaczenie czemu marnie skończyła?
A mi to by sie teraz przydala albo przeprowadzka, albo generalny remont chalupy.![]()
![]()
![]()
Hanza nie zając, nie ucieknie.
![]()
![]()
![]()