Interesujecie się pająkami / wężami?

W szkocka kratke

1 polubienie

Może udałoby mu się pentagram pierdyknąć

2 polubienia

W polskiej historiografii obowiązuje Wiek Srebrny i to mniej, więcej oddaje rzeczywistość.
A Polski od morza do morza nigdy nie było. Do Bałtyku nie potrafiono się dorwać, a co tu o Morzu Czarnym mówić? Gdyby Piastowie nie skończyli się na Kazimierzu Wielkim, to kto wie…?

2 polubienia

Ja akurat w trakcie lektury Perez Reverte (oj ciezko sie czyta, bo mnostwo brakow w znajomosci historii hiszpanskiej wychodzi i trzeba uzupelniac i dopasowac do juz posiadanej) podsumowujacej ow Zloty Wiek poprzez przygody pewnego zabijaki zwanego kapitanem Alatriste :grinning:

2 polubienia

Idę. Jestem kiepski z angielskiego Xddddd

2 polubienia

Też spadywuję.

2 polubienia

Weź spadochron.

1 polubienie

Mam parasol.

3 polubienia

To nie angielski, a hiszpanski :smiley::smiley::smiley:

1 polubienie

Real Madryt?

1 polubienie

Jesli juz to Atletico Madrid kibicuje

2 polubienia

To miasto jest za małe na nas 2.

1 polubienie

Nie przesadzaj, tam jeszcze jest miejsce na Rayo Vallecano, hodowla kiboli, ocylujace zwykle miedzy I i II liga plus dwa kluby pirwszoligowe Leganes i Getafe w promieniu 30 km od Madrytu.

1 polubienie

Oo ktoś mi trafił w temat, uwielbiam pająki i węże :heart_eyes: a czasem sobie ogladam filmiki od tego gościa :wink:

2 polubienia

Wracam a tu aż 34 wiadomości i dopiero zaczynam czytać :slight_smile:

Zygmunt hmmm … Wcześniej zadałeś prostsze pytanie, bo pytałeś o Mocnego to wiadomo, że to był ostatni August II mocny :slight_smile:

A teraz tak bez sprawdzania gdziekolwiek to wydaje mi się (ale tylko wydaje), że Stary był później … Chociaż mogę się mylić …

Obaj byli z dynastii Jagiellonów

EDIT: A już po sprawdzeniu okazuje się, że … (czekaj sprawdzam). Przyznaję bez bicia, że się pomyliłem, przynajmniej wg dat śmierci z Wikipedii tak wynika :see_no_evil:

Nawet doczytałem, że dzieckiem Zygmunta I Starego był właśnie nie kto inny jak Zygmunt August :slight_smile:

1 polubienie

Sądząc po odcinku Historii bez Cenzury o dragach na wojnie to chyba metaamfetamina poprawia odwagę zdecydowanie bardziej bo nic wtedy nie wydaje się niemożliwe :smiling_imp:

Prawda, że słodkie :smiling_imp: :smiley: ?

1 polubienie

Czyli w polskiej historii pojęcie Złoty Wiek nie istnieje ?

1 polubienie

To byś coś napisała coś ciekawego bo się nie znam :slight_smile: ?

1 polubienie