W szkocka kratke
Może udałoby mu się pentagram pierdyknąć
W polskiej historiografii obowiązuje Wiek Srebrny i to mniej, więcej oddaje rzeczywistość.
A Polski od morza do morza nigdy nie było. Do Bałtyku nie potrafiono się dorwać, a co tu o Morzu Czarnym mówić? Gdyby Piastowie nie skończyli się na Kazimierzu Wielkim, to kto wie…?
Ja akurat w trakcie lektury Perez Reverte (oj ciezko sie czyta, bo mnostwo brakow w znajomosci historii hiszpanskiej wychodzi i trzeba uzupelniac i dopasowac do juz posiadanej) podsumowujacej ow Zloty Wiek poprzez przygody pewnego zabijaki zwanego kapitanem Alatriste ![]()
Idę. Jestem kiepski z angielskiego Xddddd
Też spadywuję.
Weź spadochron.
Mam parasol.
To nie angielski, a hiszpanski ![]()
![]()
![]()
Real Madryt?
Jesli juz to Atletico Madrid kibicuje
To miasto jest za małe na nas 2.
Nie przesadzaj, tam jeszcze jest miejsce na Rayo Vallecano, hodowla kiboli, ocylujace zwykle miedzy I i II liga plus dwa kluby pirwszoligowe Leganes i Getafe w promieniu 30 km od Madrytu.
Oo ktoś mi trafił w temat, uwielbiam pająki i węże
a czasem sobie ogladam filmiki od tego gościa ![]()
Wracam a tu aż 34 wiadomości i dopiero zaczynam czytać ![]()
Zygmunt hmmm … Wcześniej zadałeś prostsze pytanie, bo pytałeś o Mocnego to wiadomo, że to był ostatni August II mocny ![]()
A teraz tak bez sprawdzania gdziekolwiek to wydaje mi się (ale tylko wydaje), że Stary był później … Chociaż mogę się mylić …
Obaj byli z dynastii Jagiellonów
EDIT: A już po sprawdzeniu okazuje się, że … (czekaj sprawdzam). Przyznaję bez bicia, że się pomyliłem, przynajmniej wg dat śmierci z Wikipedii tak wynika ![]()
Nawet doczytałem, że dzieckiem Zygmunta I Starego był właśnie nie kto inny jak Zygmunt August ![]()
Sądząc po odcinku Historii bez Cenzury o dragach na wojnie to chyba metaamfetamina poprawia odwagę zdecydowanie bardziej bo nic wtedy nie wydaje się niemożliwe ![]()
Prawda, że słodkie
?
Czyli w polskiej historii pojęcie Złoty Wiek nie istnieje ?
To byś coś napisała coś ciekawego bo się nie znam
?