Dysponował grubszą kopertą?
OK. Edit.
Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym więcej Prosiaczka tam było.
Nie tyle kopertą, co nieoczekiwanym sojusznikiem w postaci Związku Hanzeatyckiego. Przed wojną skarbiec polski świecił pustkami, o czym Krzyżacy wiedzieli. I nagle został zapełniony na potrzeby wojenne, o czym Krzyżacy długo nie wiedzieli.
To są wyniki badań ostatniego czasu, ponieważ znaleziono pod koniec lat 90 bogactwo dokumentów tego związku. Hansa była żywnie zainteresowana osłabieniem Zakonu i odzyskaniem Bornholmu, który został podstępnie w 1390 roku zajęty przez Zakon.
I tu należało by się rozpisać, ale nie za bardzo chce mnie się…
Raczej lepszą oferta handlową.
Choc z czasem okazalo się, ze tak czy tak Europe czekają bardzo drastyczne zmiany - podobnie jak Imperium Rzymskie oparte na dzialaniach gospodarczych skupionych na Mare Nostrum i traktowaniu peryferii jako stref obronnych tak i znaczenie Hanzy jako organizacji w chwili otwarcia nowych szlakow zwiazanych z epoką tzw. odkryc geograficznych tez sie zmniejszylo
Nie byl to proces natycmiastowy, ale nieuchronny.
Historia jest procesem ciaglym, choć są pewne punkty zwrotne, ale odpowiedzi na pytania co by bylo gdyby? Zostawmy to pisarzom fantastom i traktujmy jako rozrywkę umyslowa obok pantrop, rebusów i kalamburów.
No cóż - zakony rycerskie to nie tylko Krzyzacy
Roznie sobie radzily po upadku Jerozolimy.
Ale w wiekszosci przecenily swoje mozliwosci - w koncu podpadali lokalnym wladzom - czy byl to Jagiełło czy wczesniej Filip francuski i sprzymierzony z nim papiez?
Wydarzenia te dziela stulecia, ale schemat sie powtarza
Papież nie tyle sprzymierzony, co zależny od Filipa i przymuszony, ale mniejsza o większość.
Hanza zaczęła upadać od początku XVI wieku z różnych przyczyn. Miała konkurencję, ale z nią sobie radziła. Pierwszym błędem było zlekceważenie odkrycia Ameryki. A następnym działania Iwana Groźniego, który zabrał kupcom Nowogród. Upadek Hanzy był długi w czasie, dobrze ponad pół wieku to trwało. Za czasów Jagiełły związek był w apogeum swej świetności i praktycznie rządził europejską polityką.
Przeciekawa była też sama struktura tej organizacji. Zbudowana tak, że każda walka z Hanzą, była walką z cieniem. Ale nic wiecznie nie jest.
Hansestadt Hamburg
.rulez.
A co myślisz o Wolskim? Rzetelny, czy nie?
Każda dziewczyna/kobieta powinna ubierać się tak jak ma na to ochotę i nikomu nic do tego. Każdy ma inny gust i upodobania i nie ma bata żeby wszystkich zadowolić.
Zauważcie - znowu gadanie o kobietach ich wyglądzie, ubiorze, wadze i wieku znowu panowie którym się wydaje że mają prawo oceniać, doradzać, krytykować…
Którego masz na myśli?
bo przeciez wiadomo, ze chlop to nie musi byc nawet ladnieszy od ropuchy, nie obrazajac ropuch oczywiscie…
Wyrazić swoją opinie wolno każdemu.Ty tez masz pełne prawo oceniać mężczyzn i do głowy by mi nie przyszło by Cię tego prawa pozbawiać lub się z powodu Twoich ocen,obrazac.
Wszyscy wiedza ze KAZDY człowiek ma swoje zdanie na ten czy inny temat.Wiec po co udawać ze jest inaczej?
Jeszcze krok i padnie najgłupszy z wszystkich możliwych sposób psucia dyskusji czyli"o gustach się nie dyskutuje"
@collins02 to Ty pisałeś U spowiedzi byłeś
Chodź piwa się razem napijemy
Jarosława
Nie znałem, ale teraz wysłuchałem. Tyle to i ja bym wymyślił. Ameryki nie odkrywa.