Jacek Bartosiak na temat Koronawirusa, a pod tematem wstawię film komentujący kwestię Brytyjską ... Pytanie co o tym sądzicie ? Francja też trochę za późno zapowiedziała Kwarantanne :/

2 polubienia

Francja to cytujac prezydenta Macrona “idzie na wojne z wirusem”. a jak wygladaja Francuzi na wojnie? to faktycznie mozna sie zaczac bac.

3 polubienia

Mnie tam też ciekawi jak to będzie z Włochami bo bodajże wczoraj na koronawirusa we Włoszech zmarło bodajże 368 osób (około 400) jak w drugim materiale …

Chińczycy sobie ponoć już “poradzili” w sensie mają sytuację pod kontrolą natomiast najgorzej jest obecnie właśnie we Włoszech …

Ponoć do Paryża może wjechać wojsko, aby pilnować porządku, bo ludzie i tak się masowo spotykają jak do tej pory w różnych miejscach, po zamknięciu różnych publicznych miejsc :confused: Pożyjemy zobaczymy.

Rząd UK podjął bardzo odważną decyzję. Trzeba przyznać … W sumie nasz też … Bo gospodarka przez to ucierpi … Ponoć gospodarka Włoch straciła już przez te epidemię 9 miliardów euro i prosi UE o wsparcie bo im się wszystko zapadnie …

Aj Ci Włosi …

Ponoć tak źle jak jest we Włoszech to nie było nawet w Chinach u szczytu pandemii, a dodatkowo przez koronawirusa ucierpi włoska turystyka …

Arabia Saudyjska też zabroniła pielgrzymek do Mekki w obawie o społeczności mniej zamożne (jak i nie ukrywajmy swoją własną …)

Czyli część na koronawirusie zyska a część straci z czysto ekonomicznego punktu widzenia … Czyli jak zawsze … (nie licząc tych co umrą)

Jestem ciekaw co @birbant sądzi o sytuacji w Niemczech i Holandii …

u mnie podawli ze w Holandii kolejki, bo kafejki z maruhuana zamykaja.

2 polubienia

A też do mnie wiadomość dotarła, że jak do pracy nie pójdą to kupią sobie trawę od razu, żeby tak nie siedzieć bez sensu w domu :wink:

A tutaj jest mapa z aktualną liczbą zachorowań …

Nie za bardzo rozumiem idee palenia trawy, ale powiedzmy, ze bywaja gorsze rzeczy na swiecie.

1 polubienie

Po co się denerwować jak można się pośmiać :smiling_imp: :partying_face: :rofl: :grimacing:

Te mapy to mozna potraktowac troche z przymrużeniem oka - sa robione na podstawie dostepnych danych. Tam gdzie sie ich nie zbiera beda “biale plamy” co nie znaczy, ze ludzie nie choruja. Poza tym za duzo o tym wirusie nie wiemy. Chinczykow kosil, na terenach zamieszkanych przez ludnosc indoeuropejska czuje sie dobrze, ale Afryki jak na razie nie zaatakowal. Przynajmniej nie na tyle, zeby bylo to widoczne. Ale z drugiej strony maja tam ebole i inne goraczki krwotoczne, AIDS, malarie, spiaczke i dziesiatki innych, ze taki covid19 przy tym to drobiazg, czesto w ogole nie diagnozowany.

1 polubienie

Posmiac to ja sie moge tez ogladajac komedie.

1 polubienie

Ta … Powiedz to Włochom xd

A zatem pokazują najlepszą wersję rzeczywistości … nieco ubarwioną :confused:

Wlosi czuja sie zle, ale wirusowi z tym dobrze. Podobnie jak uwil sobie wygodne gniazdko w Madrycie.

1 polubienie

Rosja jako, że słabo zintegrowana ze sobą i jako, że Heartland to ma mało zachorowań i tam jeszcze nikt nie umarł … Chociaż w Turcji jest podobnie … Na razie

Ja tam fanka tego Twojego idola nie jestem
A Rosja nie raz udowonila, ze jest nieobliczalna.
Turcja w tej chwili jest krajem gdzie rzadzi dyktator marzący o odbudowie imperium - pod tym wzgledem od Putina duzo sie nie rozni, choc ma mniejsze mozliwosci. Obaj sa w stanie zignorowac zagrozenie wirusem i skoczyc do gardel w zaleznosci od retoryki - niewiernym lub imperialistom. :kissing_smiling_eyes::sunglasses:
A potem sobie nawzajem, jak to nieraz bywalo.

1 polubienie

Nie wiem czy wiesz, ale po tym jak zginęło ileś tam tureckich żołnierzy w Syrii to w tureckim parlamencie zaczęli się lać … Także wątpię z tym zignorowaniem zagrożenia wirusem … Tym bardziej, że wszyscy wiedzą jakie są tego skutki we Włoszech :confused:

W Rosji, właśnie zamknęli piłkarską ligę, więc zaczyna coś i u nich się dziać. Ten obszarowo i ludnościowo wielki kraj, moim zdaniem, jest bardzo zagrożony. Biorąc pod uwagę wszelkie realia życia w tym państwie i niefrasobliwy stosunek zdecydowanej większości Rosjan do takich okoliczności. Zamiłowanie do higieny i prządku też u nich nieprzesadne.

Ale łapówkarze tam sporo zarobią.

2 polubienia

Widza, nie widza.
Wlochy podobnie jak Hiszpania maja bardzo wysoki odsetek osob powyzej 60 roku zycia, a 6% populacji ma ponad 80 lat. A to dla tego wirusa zniwa.
Ludzie pokroju Putina (ten to moze bardziej, bo Rosjanie ostatnio za chetnie sie nie mnoza) i Erdrogana specjalnie sie szarym poddanym nie przejmuja.
A co do bijatyk w tureckim parlamencie to nowosc jak kartofle na polski obiad.

2 polubienia