A jak wygląda kwestia kwarantanny w Holandii czy Niemczech ?
Pisałem wczoraj. Granice pozamykane. Czynne tylko urzędy i sklepy z żywnością.
Holendrzy i Niemcy to jednak nie Włosi ![]()
A kim są “Separatyści” w Hiszpanii ?
Słyszałem teorię spiskową, że to ZUS wypuścił koronawirusa w Polsce, żeby nie musieć płacić emerytur hehe
![]()
Ogolnie tak okresla sie zwolennikow decentralizacji wladzy, to specyfika kraju, ktory przez wieki byl zlepkiem krolestw laczonych osoba wladcy, w najlepszym okresie takim byl ten, ktory panowal w Madrycie, ale tez wladzy tak do konca absolutnej nie mial.
Sa rozne rodzaje separatyzmow, najczesciej mowi sie o katalonskiej i baskijskiej, dodatkowo nie uznajacych wladzy krola. O zabarwieniu zdecydowanie republikańskim.
Najczesciej uzywa sie tego okreslenia pejoratywnie w polaczeniu z nacjonalizmem regionalnym. Aktualnie na topie sa republikanscy separatysci katalonscy.
U mnie urzedy pozamykane. Za to czynne drogerie, kioski z prasa i trafiki z papierosami.
W zasadzie to jak by takie przepisy o stanie wyjatkowym trafily do kraju mniej szanujacego prawo?
To malo kto by w domu siedzial, bo zawsze cos daloby sie obejsc.
A juz nie do pomyslenia, ze tak jak Adrian, krol czy premier platali sie z “gospodarskimi wizytami” po kraju. Wybory w kraju Baskow i Galicji odwolali. Sa powazniejsze zajecia niz kampania wyborcza.
A orientujesz się może z jakimi państwami głównie gospodarczo współpracują Hiszpania i Włochy ?
Zalezy od galezi.
Hiszpania ma rozlegle kontakty handlowe ze wzgledu na przeszlosc kraju kolonialnego. W samej Hiszpanii duzo jest inwestycji chinskich, roznych firm typu multinacjonalki, gdzie ustalenie struktury wlasnosciowej bywa trudne, europejskiego przemyslu samochodowego, lotniczego. Firmy hispanskie inwestuja w Afryce, Azji. Eksportuja duzo zywnosci do krajow spoza UE. Nie ma jakiegos kierunku wiedacego, to by trzeba mocno poszukac w statystykach. Co nie zmienia faktu, ze ok. 40% PiB to turystyka i jej obsluga.
To dużo … Ponoć dla Włoch turystyka to jedynie 13% PKB
Wlochy sa krajem duzo bardziej uprzemysłowionym.
No niby Włochy to większa gospodarka od Hiszpanii
Rosjanom sie NIE WIERZY! Tam nie ma zwyczaju mowienia prawdy.Nie ma zwyczaju dopuszczania pomocy miedzynarodowej bo nawet z ksiazki telefonicznej robi sie tajemnice wagi panstwowej a kazdy kto mysli inaczej jest traktowany jak szpieg.
Przypomnij sobie Czarnobyl bo to najlepsza mozliwie lekcja.Oraz np. katastrofe Kurska.
Ponoć rząd Hiszpanii ukrywał skalę problemu koronawirusa w Hiszpanii a w ciągu jednego dnia było już 1500 nowych zachorowań …
Ponoc na ksiezycu zyja zielone ludziki.
Informacja o zachorowaniach byla jawna. Tyle, ze poczatkowo nie wykonyeano tylu badan, wiec podawane liczby byly niskie.
I specyfika pierwszych zachorowan? W olbrzymim miescie gdzie miliony ludzi przemieszcza sie w podziemnym mrowisku metra i kolei podmiejskiej. I to na polnocy - kiedy okazalo sie, że całe miasteczko zarażone, wirusa tam zaimportowal uczestnik pogrzebu - przyjezdny. I byla to strefa natychmiast zamknięta, bez dekretow - moze stad sie wzięła plotka o tym skoku zachorowan?
A potem.to juz poszlo jak w podręczniku - jeden chory zaraza srednio 3 do 4 zdrowych, Chiny to opanowaly po trzech miesiącach kwarantanny i to znacznie bardziej bezwzglednej niz w Europie.
Wlosi jeszcze nie wyszli z fazy wzrostowej, a jesli chodzi o zgony mozna sie spodziewac jeszcze dluzej niz ilosc zarazen, bo na to nie umiera się z dnia na dzień.
U nas jasno mowia, ze te dwa tygodnie stanu wyjątkowego bedzie malo, przy tak duzej ilosci ludzi w liczbach bezwzglednych zaczniemy miec wiecej niz Wlochy, ktorym powoli bedzie sie udawalo wygaszac ogniska.
Taka jest dymamika epidemii.
To co robia w GB i będą musieli w krajach gdzie sluzba zdrowia jest iluzja czyli czekanie na samoistne wygaśnięcie kosztem olbrzymiej ilosci zachorowan i smiertelnosci? Nie wiadomo co skuteczniejsze. Tym razem bez szczepionki czarno to widzę.
Dla mnie podejrzane są dane podawane w Polsce - albo to dopiero początek, albo podaje sie dane o przypadkach, ktorych ukryc się nie da…
PiSiory do wszystkiego są zdolne …
Niestety wszystko jest możliwe …
Byle do maja, wybiora Dude i tama pusci…
Edit. Wojsko na ulice nie wyjdzie po to zeby pomagac…
Nie wiem jak jest na kontynencie ale na wyspie jest pełne zdyscyplinowanie-to odnośnie Francji.
Sa widac wyspy i wyspy ![]()
Ja jestem przerazony lekkomyslnoscia Angoli.Sa sfery,miejsca gdzie wszystko odbywa sie w zgodzie z rozsadkiem ale wszystko szlag trafia skoro obok Ciebie inni to lekcewaza.
I Polakow tez to dotyczy.