Jacek Bartosiak na temat Koronawirusa, a pod tematem wstawię film komentujący kwestię Brytyjską ... Pytanie co o tym sądzicie ? Francja też trochę za późno zapowiedziała Kwarantanne :/

A jak wygląda kwestia kwarantanny w Holandii czy Niemczech ?

Pisałem wczoraj. Granice pozamykane. Czynne tylko urzędy i sklepy z żywnością.

1 polubienie

Holendrzy i Niemcy to jednak nie Włosi :slight_smile:

A kim są “Separatyści” w Hiszpanii ?

Słyszałem teorię spiskową, że to ZUS wypuścił koronawirusa w Polsce, żeby nie musieć płacić emerytur hehe :rofl: :smiling_imp:

Ogolnie tak okresla sie zwolennikow decentralizacji wladzy, to specyfika kraju, ktory przez wieki byl zlepkiem krolestw laczonych osoba wladcy, w najlepszym okresie takim byl ten, ktory panowal w Madrycie, ale tez wladzy tak do konca absolutnej nie mial.
Sa rozne rodzaje separatyzmow, najczesciej mowi sie o katalonskiej i baskijskiej, dodatkowo nie uznajacych wladzy krola. O zabarwieniu zdecydowanie republikańskim.
Najczesciej uzywa sie tego okreslenia pejoratywnie w polaczeniu z nacjonalizmem regionalnym. Aktualnie na topie sa republikanscy separatysci katalonscy.

1 polubienie

U mnie urzedy pozamykane. Za to czynne drogerie, kioski z prasa i trafiki z papierosami.
W zasadzie to jak by takie przepisy o stanie wyjatkowym trafily do kraju mniej szanujacego prawo?
To malo kto by w domu siedzial, bo zawsze cos daloby sie obejsc.
A juz nie do pomyslenia, ze tak jak Adrian, krol czy premier platali sie z “gospodarskimi wizytami” po kraju. Wybory w kraju Baskow i Galicji odwolali. Sa powazniejsze zajecia niz kampania wyborcza.

2 polubienia

A orientujesz się może z jakimi państwami głównie gospodarczo współpracują Hiszpania i Włochy ?

1 polubienie

Zalezy od galezi.
Hiszpania ma rozlegle kontakty handlowe ze wzgledu na przeszlosc kraju kolonialnego. W samej Hiszpanii duzo jest inwestycji chinskich, roznych firm typu multinacjonalki, gdzie ustalenie struktury wlasnosciowej bywa trudne, europejskiego przemyslu samochodowego, lotniczego. Firmy hispanskie inwestuja w Afryce, Azji. Eksportuja duzo zywnosci do krajow spoza UE. Nie ma jakiegos kierunku wiedacego, to by trzeba mocno poszukac w statystykach. Co nie zmienia faktu, ze ok. 40% PiB to turystyka i jej obsluga.

2 polubienia

To dużo … Ponoć dla Włoch turystyka to jedynie 13% PKB

Wlochy sa krajem duzo bardziej uprzemysłowionym.

1 polubienie

No niby Włochy to większa gospodarka od Hiszpanii

Rosjanom sie NIE WIERZY! Tam nie ma zwyczaju mowienia prawdy.Nie ma zwyczaju dopuszczania pomocy miedzynarodowej bo nawet z ksiazki telefonicznej robi sie tajemnice wagi panstwowej a kazdy kto mysli inaczej jest traktowany jak szpieg.
Przypomnij sobie Czarnobyl bo to najlepsza mozliwie lekcja.Oraz np. katastrofe Kurska.

4 polubienia

Laska “ciekawie” o koronawirusie we Włoszech … :confused:

1 polubienie

Ponoć rząd Hiszpanii ukrywał skalę problemu koronawirusa w Hiszpanii a w ciągu jednego dnia było już 1500 nowych zachorowań …

Ponoc na ksiezycu zyja zielone ludziki.
Informacja o zachorowaniach byla jawna. Tyle, ze poczatkowo nie wykonyeano tylu badan, wiec podawane liczby byly niskie.
I specyfika pierwszych zachorowan? W olbrzymim miescie gdzie miliony ludzi przemieszcza sie w podziemnym mrowisku metra i kolei podmiejskiej. I to na polnocy - kiedy okazalo sie, że całe miasteczko zarażone, wirusa tam zaimportowal uczestnik pogrzebu - przyjezdny. I byla to strefa natychmiast zamknięta, bez dekretow - moze stad sie wzięła plotka o tym skoku zachorowan?
A potem.to juz poszlo jak w podręczniku - jeden chory zaraza srednio 3 do 4 zdrowych, Chiny to opanowaly po trzech miesiącach kwarantanny i to znacznie bardziej bezwzglednej niz w Europie.
Wlosi jeszcze nie wyszli z fazy wzrostowej, a jesli chodzi o zgony mozna sie spodziewac jeszcze dluzej niz ilosc zarazen, bo na to nie umiera się z dnia na dzień.
U nas jasno mowia, ze te dwa tygodnie stanu wyjątkowego bedzie malo, przy tak duzej ilosci ludzi w liczbach bezwzglednych zaczniemy miec wiecej niz Wlochy, ktorym powoli bedzie sie udawalo wygaszac ogniska.
Taka jest dymamika epidemii.
To co robia w GB i będą musieli w krajach gdzie sluzba zdrowia jest iluzja czyli czekanie na samoistne wygaśnięcie kosztem olbrzymiej ilosci zachorowan i smiertelnosci? Nie wiadomo co skuteczniejsze. Tym razem bez szczepionki czarno to widzę.
Dla mnie podejrzane są dane podawane w Polsce - albo to dopiero początek, albo podaje sie dane o przypadkach, ktorych ukryc się nie da…

2 polubienia

PiSiory do wszystkiego są zdolne … :confused: Niestety wszystko jest możliwe …

2 polubienia

Byle do maja, wybiora Dude i tama pusci…
Edit. Wojsko na ulice nie wyjdzie po to zeby pomagac…

1 polubienie

Nie wiem jak jest na kontynencie ale na wyspie jest pełne zdyscyplinowanie-to odnośnie Francji.

3 polubienia

Sa widac wyspy i wyspy :wink:
Ja jestem przerazony lekkomyslnoscia Angoli.Sa sfery,miejsca gdzie wszystko odbywa sie w zgodzie z rozsadkiem ale wszystko szlag trafia skoro obok Ciebie inni to lekcewaza.
I Polakow tez to dotyczy.

3 polubienia