Jacek Bartosiak na temat Koronawirusa, a pod tematem wstawię film komentujący kwestię Brytyjską ... Pytanie co o tym sądzicie ? Francja też trochę za późno zapowiedziała Kwarantanne :/

U mnie, ludzie pozamykali się w domach zanim jeszcze wyszedł nakaz od prezydenta,a poza tym prefekt Korsyki był od niego szybszy i nie czekając na decyzje Macrona zaapelował by siedzieć w domach. Ludzie okazali się grzeczni. Jedni tylko- tacy lepiej wiedzący-otworzyli (5km ode mnie) knajpę by serwować kawę staruszkom i zdążyli tylko jedną zrobić i kosztowało ich to 1500 euro mandatu.

5 polubień

Ugh…Mocne :smiley:

2 polubienia

u mnie pozamykane i pozamiatane.
papierow nie sprawdzaja, ale ulice sa i monitorowane (nawet w pueblu) plus jezdza patrole.
plaze, parki, uliczne strefy zwane w Polsce kiedys sciezkami zdrowia i place zabaw otasmowane i zakaz wstepu.
dla cwaniaczkow tez przewidziano mandaty.
a nawet areszt. tym razem nie domowy.

3 polubienia

Byłem dziś w Plusie uzupełnić lodówkę. Ruch umiarkowanie normalny, towaru w pełno, Zwróciłem uwagę na zachowanie się klientów. Otóż wszyscy trzymali od siebie odstęp, zakupów dokonywano niespiesznie i mimo niewielu klientów, wszystkie kasy czynne, by było miejsce.

4 polubienia

zwykle tak jest po pierwszej fali paniki ludzie troche dystansu do rzeczywistosci nabieraja.
tylko przepisy musza byc jasne i zrozumiale nawet dla IQ ponizej szympansa.

4 polubienia

Tutaj jest bardzo ciekawie o budowie Coronawirusa

1 polubienie

Zaraz sobie tego poslucham
I mam nadzieje ze uslysze cos konkretnego zamiast tych marionetkowych blabla ktorymi rzad tylko sie kompromituje

1 polubienie

ja o chemii organicznej wiem tylko tyle, ze jest nieobliczalna…
i to juz na poziomie prostych zwiazkow weglowych, a co dopiero tak skomplikowanych bialek? jedno jest pewne, ze nadawanie temu ludzkich cech do niczego rozsadnego nie prowadzi.

2 polubienia

@anon52897632
Jak sobie poczytalam - (zrobilam wyjatek bo na ogol mnie polska polityka niezbyt interesuje) to co sie mowi i pisze na temat aktualnej sytuacji to juz nawet mialam zamiar zlozyc kondolencje wszystkim ktorzy maja tylko obywatelstwo polskie. Jaka niekompetencja…jakie kompromitujace frazesy. Na przyklad: nie bojcie sie 500+ zostanie. Albo ze rzad przeznacza miliony na tv a nie na chorych: no przeciez chorzy zawsze umierali a starsi i tak na cos musza umrzec (!!!)
Ludzieeeeee!!!
Jak znasz niemiecki to wysluchaj przemowienia-Apelu naszej Merkel, bedziesz mial porownanie

2 polubienia

haha :rofl:

Niestety nie znam niemieckiego

1 polubienie

Francuzi na wojnie zachowują się jak strusie. Absurdalny naród, mają nieskończone pokłady egoizmu. Może paradoksalnie to ich uratuje…

4 polubienia

Póki co we Francji zmarło 148 osób, a we włoszech 2978 osób … To sobie pomyśl, że o Włochach nie wiem co sobie myśleć… Zresztą o Anglikach trochę też … Ale na temat UK wstawiłem tutaj już filmik w pytaniu (temacie)

2 polubienia

Największy cyrk będzie w UK…nie dość ze są powolni w rekacji to większość rozkapryszonego społeczeństwa nie przestrzega żadnych zakazów. Jak dodamy do tego skale otyłości i choroby z nią związane (cukrzyca, choroby serca, astma) to pobiją wszelkie rekordy umieralności…

6 polubień

Niestety coś czuję, że może w tym być … Masakra, ale ludzie są głupi … Że nawet nie zainteresują się skalą obecną problemu, a przecież wiadomo, że to “dopiero początek”, ale to od nas zależy jak tragiczny będzie koniec … Niestety ludzie mają za dużo w d*pach …

2 polubienia

We Francji też średnio są przestrzegane te zakazy i nakazy … Tzn w Paryżu :confused:

Nawet grożą, że do Paryża wjedzie wojsko, aby przestrzegać porządku …

1 polubienie

Czyli sądzisz, że obecny rząd w GB jest ch*jowy ?

1 polubienie

Grubych wieprzy nie brakuje w calej Europie Zach.
Tutaj dochodza jeszcze bezczelni i zlosliwi gowniarze oraz totalni ignoranci wlasciwie we wszystkich grupach spolecznych.
Moje muzeum juz zamkniete.Praca jest w pustym budynku wiec w ten sposob moge sie wylamywac :wink:
Gorzej mam z Polakami w domu.Pracuja,maja przeziebione dzieci i jeszcze przyjmuja gosci.Kibel otwarty wprost na kuchnie a woda w nocy nie spuszczona…

4 polubienia

Ludzie są chujowi (właśnie pisze z jedna Angielką i ona w ogóle nie wie po co ten krzyk jak to jest to samo co grypa) a rząd patrzy na wszystko przez pryzmat kosztów jaki niesie za sobą decyzja zamknięcia szkół, pubów i restauracji…to naród który nie gotuje (prawie) tylko żywi i poi się na mieście …znaczna cześć gospodarki się na tym opiera…

3 polubienia

Za to programow o gotowaniu maja chyba 10 razy wiecej niz w Polsce.I czasem nawet calkiem,calkiem…
Mialem w niedziele dyzur z dziadem skaramenckim ktory narzekal na mycie bo mu skora poczerwieniala i boli.
Reszta,identycznie jak Twoja rozmowczyni :face_with_raised_eyebrow:

3 polubienia

@Pitbull
Pamietam jak bylam w Glasgow to na ulicy lezalo mnostwo smieci. A znajomi wytlumaczyli ze oni zyja w wolnym kraju i nikt ich do niczego nie bedzie zmuszal nawet do nie rzucania papierkow na ulice. Od tego sa sluzby porzadkowe
I tak zapamietalam ze obywatele UK nie pozwola sobie nic narzucic

2 polubienia