Widziales kiedys randki w centrum handlowym?Siadaja obok siebie,zamawiaja cos tam i…wyjmuja smartfony…
Zreszta…Wystarczy przeciez rzut oka na przystanki tramwajowe…
One nie łączą ludzi a dzielą.Lub raczej,separują.
W ogóle wyobrażacie sobie, że smartfon będzie symulował ludzi? Że już nie będziemy rozmawiać w internecie z żywym człowiekiem, a jedynie z jego smartfonem? Telefon będzie symulował nas samych, na podstawie własnej oceny tego kim jesteśmy i co lubimy. Już teraz wiele spraw w telefonach i komputerach dzieje się bez naszego udziału. Być może telefon będzie bardziej nami niż my sami?
Czepiamy się młodych , a sami korzystając ze smartfona piszemy w pracy, autobusie, na wakacjach , niektórzy w WC
W WC najczęściej, bo tylko w tedy można się “skupić”
Nie inaczej
Ale z nas hipokryci , na młodych nadajemy ,że uzależnieni , że nie potrafią z ludźmi rozmawiać , zero więzi emocjonalnych , a na forum prawie kazdego dnia liste obecnosci podpisujemy
Nie interesujemy się sobą… Ba bardziej myślimy o tych, za którymi na forum nie przepadamy… niż za tymi których ponoć lubimy
Bo w domu wszystkich juz wkur…
śmy ?
Czas spojrzeć prawdzie w oczy , nie wiemy już co to miłość i oddanie , co w życiu powinno mieć największą wartość.
Mea culpa , mea culpa , mea culpa .
Technika? Wydaje mi sie, ze zminila o tyle, ze dziś zamiast wyglądać listonosza odpalasz kompa, lapka czy siegasz po smartfona. Zakupy? Nie biegasz od sklepu do sklepu a (akurat ja wole poszukac sama) siegasz po porownywarke ofert. Srednio myslacy juz nie skorzysta z biura podrozy, bo jest w stanie sam sobie wakacje zorganizowac. Ze internet to nowa dzungla? Stara wycinamy a przyroda pustki nie lubi . Ogolnie zmiany spoleczne nie nadazaja za technologiami. Stad net okazal sie idealnym narzędziem dla terrorystow, uruchomil fale migracji nie tylko Afryka Europa. Trampek rzadzi przy pomocy tweetow nie ustaw? Wszyscy pedza na zlamanie karku ?
Ludzie zaczynaja miec psychoze, ze ciagle cos przegapiaja? W Afryce umiera z glodu w ciagu dnia kilka tysiecy dzieci i pewnie drugie tyle ich matek na skutek komplikacji poporodowych spwodowanych po czesci wczesnieszym okaleczeniem narzadow? Ale wszyscy sie maja litowac nad “tragedia” wyłowionych przez Open Arms czy Vikinga kilkuset najczesciej mlodych, zdrowych byczków? Chorych, kobiety i dzieci juz z tych statkow powoli sie ewakuuje.
Ja nie mam nic przeciwko migracji, sama jestem emigrantka, ale niech sie to odbywa w sposob cywilizowany. Europa nie z gumy i wbrew zyczeniowosci pani Makreli tu nie przyjezdzaja lekarze i inzynierowie a najczesciej roszczeniowa dzicz.
Zwrociłaś mi uwagę na kolejny problem.
Internet przyczynił się do tego , że wiemy więcej o tym co się dzieje na świecie , niż u naszego sąsiada za ścianą.
Nie uogólniam , żeby nie wyszło że wszystkim wmawiam bezduszność.
W sumie wystarczy mieć Białoruś, to nikt nie przyjedzie poza Gerardem Depardieu
Akurat co do sasiadow to wiem. Ale czesto za posrednictwem internetu. A tych za sciana nie mam, bo sie przeprowadzili i mieszkanie stoi puste, wystawone na sprzdaz.
On to chyba do Putina sie przytulil?
I Seagalem.
Ja kupiłam mieszkanie po starej pannie , żyła z tymi ludźmi ponad 40 lat i nikt nie wiedział , że odeszła z tego świata w samotności…
O problemach że zdrowiem wiedział każdy.
Świat zmienił sie nie tylko technologicznie ale też społecznie i kulturowo. Rzeczy, poglądy, postawy i normy które dziś są oczywiste, w dzieciństwie albo nie istniały albo były jakimiś fanaberiami. No bo jak to: mięsa nie jeść? Papierosów nie palić? Księdza w ręke nie całować? Kask na rower zakładać?
Dodatkowo - nowe technologie wymusiły inne zachowania, weżmy choćby smartfony i internet. Młodzież żyje w 80% w tym wirtualnym świecie i nie odróżnia go od prawdziwego. Pytanie jak to się przełozy na relacje ludzkie w przyszłości?
Za pozwoleniem…Nie uzywam smartfona.Nigdy!
Mam w Polsce jakiegos Huaweia ale pisanie tylko i wylacznie z lap topa.
To nas dwóch zostało jeszcze.
Juz dosyc komputer wzrok psuje a ja mialbym sie jeszcze bardziej torturować?
Poza tym,smartfon nie jest mi w ogóle do niczego potrzebny.
To ja trzecia bez smartfona
Mam to samo zdanie o tak zwanych emigrantach
Zwlaszcza jak widze ze tu im sie na wszystko pozwala