Nastal czas Wimbledonu ktory nie pozwala sie nudzic.O ile wystep Igi Swiatek rozczarowal,o tyle Magda Linette oraz przede wszystkim Hubert Hurkacz,sprawili nam mnostwo radosci.Przyznam ze od czasu slynnego boju Janowicza z A.Murrayem,ok. 5 lat temu,nie widzialem Polaka grajacego na takim poziomie jak H.H z meczu z N.Djokovicem…
A w przebudzenie Magdy Linette,wierzyli juz chyba tylko niepoprawni optymisci…
Tymczasem tenis,jak zwykle zaskakuje.Juniorka prawie,Anisimowa ktora w Rolland Garros,byla w polfinale,tutaj nie miala nic do powiedzenia z nasza Magda,juz w 2 rundzie!
W tym roku jeszcze nie ma przelamania naszych zawodnikow.Sa jednak coraz wyzsze notowania i byc moze juz na Flushing Meadows,zajda dalej?Kto wie…
Rozpoczal sie Tour De France.Tym razem mniej emocji bo Nie ma R.Majki a Kwiato Kwiatkowski znowu pewnie bedzie sie bil dla innych…Lukasz Wisniowski to raczej kolarz na 1-2 etapy i nie oczekiwal bym zbyt wiele.Prawdziwym kuriozum jest jednak debiutujaca grupa CCC…To tzw.polska grupa bo zarejestrowana w Polsce.Tylko ze…W skladzie na TDF zdaje sie,nie ma Polakow,co dla pewnosci jeszcze sprawdze…
I pierwsze siatkarskie podsumowania.Panie w Final 6 pokonane ale wstydu nie bylo.Wrecz przeciwnie bo mecz z Brazylia byl swietny!Minelo kilka dni i okazalo sie ze Polki przegraly wlasnie z tymi ekipami ktore zagraja w finale[USA-Brazylia].Mala satysfakcja ale jednak…
Na panow musimy poczekac ale kilka spotkan tej ekipy musialo sie podobac juz na etapie eliminacji.
A sezon lekkoatletyczny juz puka do drzwi!Na razie mamy fantastyczny rekord Polski w skoku o tyczce,P.Liska [6.01] oraz znakomite wyniki mlociarzy,kulomiotow…Bedzie sie dzialo!
Jedyne co napawa mnie tradycyjnym niepokojem to…wystep Legii W-wa w Lidze Europy.Za przeciwnika mamy ekipe z Gibraltaru chyba i doprawdy,mam pisac dalej?
Nudnawo bylo gdy skonczyle sie pilkarskie ligi.Na szczescie to trwa krotko.Beda sukcesy tego lata?
Powiem tak, dwa mecze siatkówki mężczyzn obejrzałam z doskoku, co do reszty…
Cześc na tym portalu :), nikt Ci nie odpisuję, więc sie skusiłem. Też oczekuję sukcesu polskich sportowców, ostatnio lekkoatleci prezentują się dobrze i oby tak dalej, siatkarki i tenisiści też wstydu nie przynieśli. Więc oczekujmy sukscesow w przyszłości
Ludzie trzymajta mnie , nikt???
Sorry, jak pisałem, to pytanie było dziewicze
Wy macie jakąś obsesję z tymi dziewicami, chłopaki, to nie to forum haha.
Ubawiłeś mnie tym zawieszonym nad Gibraltarem głosem, @collins02 Nie, nie pisz dalej…
No bo…To jest cos takiego ze slowa moga nie wystarczyc
A mnie jest szkoda kategorii…Dlatego pisze.Bo kibice tutaj to raczej niespotykane…Jakby traktowali sport jako gorszy sort…
Nie patrz na innych tylko pisz,jesli masz cos do powiedzenia:)
Nie napisalem o medalach szpadzistow oraz wysokiej dyspozycji wioslarzy…I tak to nikogo nie interesuje.Ale ogladalem dzisiaj miksty na Wimbledonie.Po raz pierwszy od bardzo dawna…I juz niemal zapomnialem jak elegancka i fajna to moze byc zabawa…
Panowie dziekuja paniom po meczu,calujac jak w wiktorianskim klubie…I chyba pierwszy raz w zyciu widzialem zrelaksowana Serene Williams:))Po prostu fajne i nigdy nie uda sie takiej wp. zagluszyc takich wrazen za pomoca widokow kopiacych sie po mordach w klatkach ktorzy nagle zyskali miano"sportowcow"
Jedyny sport, który chętnie oglądam. Kultura i klasa tenisa wręcz mnie przyciąga. Jedno jest pewne za rok na pewno będę na trybunach Wimbledonu.
Strefa kibica - taka kategorie można utworzyć i jadziem Ciebie interesuje kilka dyscyplin , śmiało o najważniejszych wydarzeniach pisz, nigdy nie wiesz czy nie zachecisz innych. Nie jestem fanatykiem sportu, nawet skoków narciarskich , które uwielbiam , często jednak wybieram sport niż seriale tv. Niżej koleżanka napisała , że tenis to klasa i kultura… Nawet ja wiem , że Serene .W , z klasą i kulturą często ma na bakier.
Gratuluje.Zdobycie biletow na niektore mecze to cud…
Och,o tym mozna bardzo dlugo.Nie ma teraz Szarapowej ktorej wygrazanie pięściami zrobilo miedzynarodową kariere i stało sie dla niektorych zawodniczek normą w zachowaniu.
Kibice swoimi okrzykami zakłocający “swiętą cisze” na korcie,tez dokladają swoje trzy grosze…
Na Wimbledonie jednak pod tym wzgledem jest jakby lepiej.
To jednak sport,rywalizacja, pokonanie przeciwnika dla sławy i dużej kasy. Łyżwiarstwo też jest piękna dyscyplina, kibice nie robią demolki jak kibole na stadionie, a chęć zwycięstwa powoduje dziwne reakcje jak u Harding itd. O tym można otworzyć osobny rozdział i pisać do rana. Każda dyscyplina jest inna, ma inną oprawę, cel zawodników jeden, wygrać (nie wnikam czego pragną bardziej, medalu czy kasy) , czasem czytając o ich wyczynach, stawiam na kasę. Ale co się dziwić, nie każdy sportowiec ma szczęście być wspieranym i opłacanym przez rodziców, kto nie chce opływać w dostatkach skoro jako dziecko dorabiał jako pucybut .
I w ten sposob,dochodzimy do dopingu…
Kiedys zrobiono ponoć badania anonimowe,ilu sportowców dla kasy i medalu,poswieciloby dobre imie i siegneło po doping…
Wyniki były ponoć przerazające…
Nie wiem czy to prawda bo nikt sie do tych badań oficjalnie nie przyznawał ale pisano o tym często.W lekkoatletyce,ciężarach,kolarstwie to temat rzeka.Murzyni klamią nawet co do swego wieku bo i tak tego nikt nie zweryfikuje…
Ty byś się przyznał? Nawet tu na pytamy rozpisywaliśmy się o dożywotniej dyskwalifikacji Armstronga ( wstecznej), pamiętasz jak nas szlag trafiał na Rosjanów? no ileż można stać na pudle , wszystko zgarniali aż się rypło, nakręcono wiele filmów dokumentalnych z udziałem byłych zawodników, dokładnie opowiadali co im podawano i kto, kilka miesięcy temu kolejna afera z udziałem 33 zawodników. Chcę wierzyć, że to tylko sporadyczne przypadki… nadal będę śledzić to i owo obgryzając pazury ( czego poza kibicowaniem nie robię) na pohybel nieuczciwym
No ja akurat jestem i bylem bardzo uczulony na punkcie prawdomownosci wiec i w sporcie chyba bylbym taki sam…
Z drugiej strony,bardzo latwo wyobrazic sobie sytuacje gdy trener lub coach szprycuje kogos bez jego wiedzy.Dzisiaj oczywiscie,nie kiedys…
A dzisiaj dlatego ze lista rzeczy zakazanych jest bardzo"plynna",lekow i wspomagan jest tyle ze nie sposob tego porownywac z “kiedys” gdy enerdowskie lekkoatletki przerywaly ciaze w 2 miesiacu dla jakichs historii z wydolnoscia organizmu…
Kiedys doping bylo widac golym okiem jak np w przypadku bulgarskich sztangistow…Dzisiaj to juz takie oczywiste nie jest ale w przypadku Rosjan wyszlo na to ze…zostali w tyle.Bo jesli wpada jeden oszust to znaczy ze ktos cos zlekcewazyl lub zaszla przypadkowa historia…Jesli wpada 80% reprezentacji to znaczy ze to zorganizowana przestepczosc…
Jedyne co mozna zrobic to bezdyskusyjnych dopingowiczow,eliminowac dozywotnio.Straszak w postaci konca kariery dla czlowieka ktory czesto poswiecil jej zycie i nic innego nie potrafi,moze byc skuteczny.
Gdyby tak dożywotnio karali, nie mielibyśmy okazji cieszyć się wynikami np. Justyny Kowalczyk.
No i to jest osobny problem bo w indywidualnych przypadkach,jest podstawowy klopot z udowodnieniem winy.Nie wystarczy zlapac…Nie da sie wykluczyc pomylki lub kombinacji na linii trener-wlasciciel-sponsor,bez wiedzy zawodnika.To wymaga policyjnego sledztwa.
Druga sprawa-zdrowie.Poki istnieje casus Norwezek leczacych astme,wszystko da sie usprawiedliwic…
Trzecia sprawa-plec.Chyba nabardziej obrzydliwa od czasu enerdowskich lekkoatletek i plywaczek…
Absolutne szczyty obludy wymieszanej z polityczna poprawnoscia i zwyklym klamstwem!I te opinie podtrzymuje nawet wykraczajac poza swiat sportu,majac na mysli "Kacpra"Semenye oraz kilku innych mutantow w biegach srednich,udajacych kobiety…