…on wiosną się uśmiechnie, jesienią napada.
No fakt,dzisiaj 80’ roczjica,gdy bratnie narody ZSRR napadly zdradziecko na Polske.
Autor karykatury Artur Szyk zmarł 13 września 1951 r gdzieś w hamewryce , pochodzenie polskie i żydowskie.
I ten głupi rozkaz Śmigłego; - do nogi broń!
Rzolnierz? xd ale śmiesznie napisane to całe.
Pewnie, ze śmiesznie. A wiesz, dlaczego?
Nie. A dlaczego?
Bo tak, naprawdę, to nie jest śmieszne, a wręcz tragiczne i twoja uwaga nie była na miejscu. Ale skoro jesteś takim patriotą, że jakiego się uważasz, to zapoznaj się z wybuchem II wojny, bo napadnięto twoją przyszłą ojczyznę. Poczytaj sobie o kampanii wrześniowej i sytuacji politycznej, dowiedz się jak było. I wtedy się wypowiadaj.
Ale chyba mogę się chociaż dowiedzieć dlaczego żołnierz jest przez 2 RZ
Bo pisali to ruskie. Ci co 17 września napadli na Polskę broniącą się przed Niemcami.
Tę ulotkę można traktować jako wstęp do tragicznych wydarzeń w Katyniu.
No tak się raczej domyślam że to rosja pisała… Ale żeby aż tak… Oficjalne pismo. Teraz nawet ruskie trolle lepiej piszą…
To nie było oficjalne pismo, tylko ulotki zrzucane z samolotów i podróbki polskich gazet.
A to ujdzie.
Dobrze , że edytowałeś swój komentarz @GumowyKrokodyl.
Nie musisz szukać w Google jak to było kiedyś , bardzo dużo ludzi żyjących wśród nas powie ci , że bardziej bali się wojsk radzieckich niż niemieckich…
Ale tu nie można zapytać bo jest odrazu jakieś zbulwersowanie xd to co edytowalem można przecież tak właśnie odczytać ta ulotke. Pomoc ale nie uznajemy sprzeciwu.
Radziecki wywiad w tamtym okresie pracował na tyle wydajnie, że zdolny był odkryć, iż w strukturach obronnych II RP służyli nie tylko żołnierze, ale tez rzołnierze.
Tu apel do tych pierwszych:
Szkoda ze nie mogę znaleźć definicji tych drugich.
Spoko, Gummi, gdy będziesz pytał, ja ja tu będę i będę też znał odpowiedź, zawsze Tobie odpowiem.
Można zapytać , tylko heheszki w niektórych pytaniach są mocno nietaktowne.