jak dobrze mieć sąsiada...

…on wiosną się uśmiechnie, jesienią napada.

4 polubienia

No fakt,dzisiaj 80’ roczjica,gdy bratnie narody ZSRR napadly zdradziecko na Polske.

4 polubienia

Autor karykatury Artur Szyk zmarł 13 września 1951 r gdzieś w hamewryce , pochodzenie polskie i żydowskie. :grin:

3 polubienia

I ten głupi rozkaz Śmigłego; - do nogi broń!

3 polubienia

2 polubienia

Rzolnierz? xd ale śmiesznie napisane to całe. :rofl:

Pewnie, ze śmiesznie. A wiesz, dlaczego?

1 polubienie

Nie. A dlaczego?

Bo tak, naprawdę, to nie jest śmieszne, a wręcz tragiczne i twoja uwaga nie była na miejscu. Ale skoro jesteś takim patriotą, że jakiego się uważasz, to zapoznaj się z wybuchem II wojny, bo napadnięto twoją przyszłą ojczyznę. Poczytaj sobie o kampanii wrześniowej i sytuacji politycznej, dowiedz się jak było. I wtedy się wypowiadaj.

5 polubień

Ale chyba mogę się chociaż dowiedzieć dlaczego żołnierz jest przez 2 RZ :rofl:

Bo pisali to ruskie. Ci co 17 września napadli na Polskę broniącą się przed Niemcami.
Tę ulotkę można traktować jako wstęp do tragicznych wydarzeń w Katyniu.

3 polubienia

No tak się raczej domyślam że to rosja pisała… Ale żeby aż tak… Oficjalne pismo. Teraz nawet ruskie trolle lepiej piszą…

To nie było oficjalne pismo, tylko ulotki zrzucane z samolotów i podróbki polskich gazet.

2 polubienia

A to ujdzie.

Dobrze , że edytowałeś swój komentarz @GumowyKrokodyl.
Nie musisz szukać w Google jak to było kiedyś , bardzo dużo ludzi żyjących wśród nas powie ci , że bardziej bali się wojsk radzieckich niż niemieckich…

3 polubienia

Ale tu nie można zapytać bo jest odrazu jakieś zbulwersowanie xd to co edytowalem można przecież tak właśnie odczytać ta ulotke. Pomoc ale nie uznajemy sprzeciwu.

Radziecki wywiad w tamtym okresie pracował na tyle wydajnie, że zdolny był odkryć, iż w strukturach obronnych II RP służyli nie tylko żołnierze, ale tez rzołnierze.

Tu apel do tych pierwszych:
do-zolnierzy-armii-polskiej-kowalow-1939-s

3 polubienia

Szkoda ze nie mogę znaleźć definicji tych drugich.

Spoko, Gummi, gdy będziesz pytał, ja ja tu będę i będę też znał odpowiedź, zawsze Tobie odpowiem.

3 polubienia

Można zapytać , tylko heheszki w niektórych pytaniach są mocno nietaktowne.

2 polubienia