Lamusy!
Nie każdego stać na konsumpcję produktów obarczonych podatkiem akcyzowym.
Już myślałem, w Polsce? W Polsce? W Polsce? A jednak jak zwykle gdzieś na wschodzie xD
Nie słaba tylko nie dostosowana do pandemicznych, nowych warunków.
To nie slaba watroba a pewnie metanol.
W Polsce i wiekszosci cywilizowanych krajow jest zakaz uzywania tego alkoholu w ogolniedostepnych preparatach higieniczno-czyszczacych. W UE jesli sie orientuje tez. Uzywa sie albo zwyklego spirytusu przemyslowego skazonego jakims swinstwem powodujacym jego niepijalnosc lub alkoholi o bardziej skompilikowanej budowie czasteczki C(n)H(2*n+1)OH lub fenoli gdzie lancuch wegla zastepuje pierscien (to juz wstep do chemii organicznej)
O ile te pierwsze sa trujace, to od razu nie zabija to fenoli nawet zapiekly alkoholik raczej nie ruszy, chyba, ze bedzie mial covida. Uzywane sa np. w kanalowym leczeniu zebow. Smierdza.
I sa cholernie trujace.
Nie wiadomo czego sie ruscy napili, ale raczej stawialabym na metanol.
Dlatego tak niebezpiecznie jest kupowac wodke od ruskich. A nie ma domowej metody analitycznej pozwalajacej wykryc skazenie matanolem. Jego bliski krewny etanol poza temperatura wrzenia w zasadzie ma podobne wlasciwosci. Z wyjatkiem zjadliwosci trucizny.
Tu wyzszosc cywilizacji widac - polski alkoholik najwyzej bedzie zalatywal woda brzozowa czy lawenda, ale ma szanse przezyc. Chyba, ze muchomorem sromotnikowym zamiast pieczarka zakasi.
Mam nadzieje, ze nie zanudzilam na smierc
Nie zanudziłaś ale wystraszyłaś.
Jeżeli CnH2n+1OH i fenole nazwałaś tylko wstępem do organicznej to odstraszyłaś wielu potencjalnych adeptów chemii. To jest chemia organiczna i tyle, chociaż jeszcze daleko do polimerów. Radzę tak odpowiedzieć na ewentualne pytanie pana Sznuka.
Inna sprawa że etanol zawsze miał wzór C2H5OH i z tym Twoim uogólnionym mi nie pasuje.
Oni zlosliwie do “dykty” emetykow, czyli srodkow powodujacych wymioty czesto dodaja. I oszczednosc idzie się…
Pasuje
n=2, 2x2+1=5.
2n we wzorze to 2 razy n
O polimerach to moze pozniej - ale jako naczyniach, z ktorych trunkow raczej nie powinno sie spozywac.
PRL.
Zimą do śpiącego menela na ławce, podchodzi milicjant i otrzepując go ze śniegu, mówi;
– obywatelu, nie śpijcie na ławce, bo jest - 10 i możecie zamarznąć…
Na to menel otwiera jedno oko i zachrypłym głosem odpowiada; - borygo nie zamarza.
Dla młodych; - borygo to dawny płyn do chłodnic samochodowych na zimę.
Wcale nie pasuje, będzie pasować kiedy będzie CnH2n+1 OH. Taka drobna spacja.
przekopiowalam z wiki, bo post wstawialam z telefonu
wlasciwie to powinno byc C(n)H(2*n+1)OH,
Szyframy lecita?
Właściwie matematycznie tak winno to wyglądać.
jak w miejsce n wstawisz 1 to szykuj kieliszki i sok do rozrobienia
Serdecznie dziękuję za n=1. Postoję, nie skorzystam.
I Tobie nie radzę.
Chciałaś mnie podejść?
nie Ciebie, kolegę @birbant
dla nas jednak n=2 bywa bezpieczniejsze, nie zaczyna sie za szybko sciemniac
Bory go jest dobre na rebusa …
I na kalambura. Już dwa ułożyłem…