Jedyne co za rządów PiSu się udało Polsce to system bezwizowy do Stanów Zjednoczonych dla Polaków …
Nie widzę dosłownie żadnego innego plusu przez te wszystkie lata… No może poza zakupieniem tych tureckich dronów jeszcze…
Jedyne co za rządów PiSu się udało Polsce to system bezwizowy do Stanów Zjednoczonych dla Polaków …
Nie widzę dosłownie żadnego innego plusu przez te wszystkie lata… No może poza zakupieniem tych tureckich dronów jeszcze…
Jeszcze tunel na Wolin ma sens prawdziwy za rządów PiSu i ewentualnie Via Carpatia, która też jest bardziej hasełkiem niż jakimś konkretnym osiągnięciem, jak to w filmiku o miśu wstawiał @anon18020312
A i tak pamiętajmy, że Via Carpatia to projekt w 2006 roku …
Wizy nie zaazy od PiS a statystyk przestrzegania prawa przez rodakow jesli chodzi o czas pobytu w USA. Ze Trump i PiS ztobili z tego przedstawienie?
A cos Ty się tak tej Turcji i dronow uczepil?
Zobacz filmik, bo z panem generałem się w pełni zgadzam ![]()
Turcji najbardziej w naszym sojuszu oraz Szwecji zależy na tym, żebyśmy mieli realnie nowoczesne siły zbrojne…
A to co pan generał Waldemar Skrzypczak mówi to jest klasa sama w sobie… Jak dla mnie zdecydowanie najbardziej rozpoznawalny polski generał, którego też najbardziej sobie cenię, a przynajmniej w publicznych wypowiedziach ![]()
Nie mam czasu na ogladanie generalskich wypocin. Ja pytam konkternie - dlaczego tak sie tej Turcji uczepiles? Jak swiat swiatem wijny z nimi prowadzilismy ![]()
![]()
![]()
Legenda o nieuznaniu rozbiorow ma o tyle podstawe, ze Turcja byla w stanie przegruwanej wojny z carska Rosja i usilowala zachowac twarz pustoslowiem.
Wyraznie powinienes sie zglodic do wojska na ochotnika to się dowiesz ile warte jest generalskie gadanie…
Ale obecnie nie ma możliwości wojny polsko-tureckiej gdyż oba te państwa są stanowczo za słabe ![]()
Tutaj i w ogóle publicznie to z pewnością nie będą z siebie robić jełopów, a na pewno nie wyżej postawieni wojskowi…
A pan Gen. W. Skrzypczak powiedział, że Zachód nam sprzęt wojskowy sprzedaje za takie pieniądze, że można by za nie spokojnie zbudować *Stację Kosmiczną, czego nie robi Turcja ![]()
Tyle, że Turcji realnie zależy na tym, żebyśmy pomogli im przeciwważyć Rosję, żeby mogli możliwie jak najwięcej osiągnąć…
podobno na pewno to nie da tylko helmu bojowego przenicowac…
Turcja od tego ma NATO.
a w ogole to gdyby Erdogan nie trzasl portkami przed Rosja i nie obawial sie, ze skonczy jak Saddam albo Kadafi to juz by go dawno w NATO nie bylo.
Ale to spryciula.
Nie koniecznie przed samą Rosją (co najwyżej przed jej arsenałem jądrowym), ale bardziej jeśli już to przed Stanami Zjednoczonymi ![]()
Turcja jest o tyle wazna, ze kontroluje Bosfor, podobnie jak Anglicy do spolki z Hiszpanami Gibraltar.
ale kto bedzie w Turcji rzadzil? posluszniejszy.
Powątpiewałbym czy Hiszpania wojskowo kontroluje cieśninę Gibraltarską, ale tak poza tym to Hiszpania się aż tak wojskowo nie liczy, ale według Strategy and Future Wielka Brytania zwiększyła wydatki ostatnio na zbrojenia, także pytanie jak sobie poradzi i jaką Grand Strategy mają Brytyjczycy ![]()
co Ty wiesz o Hiszpanii?
wiem na YT nie o tym nie mowili…
O Hiszpanii stosunkowo mało i co by nie mówić geografia w tej jednej kwestii sprzyja, ale jest też między innymi Maroko w regionie, a poza tym Giblaltar należy do UK…
A co by nie mówić Wielka Brytania to dużo potężniejsza gospodarka od Hiszpanii ![]()
ale Ceuta juz nie
![]()
Niby nie, ale Ceuta jest dużo mniejsza od Giblaltaru należącego do Wielkiej Brytanii, a poza tym Hiszpania potrzebuje pomocy Maroka ![]()