Ciekawa mapa, obrazująca jaki procent ludzi w danym kraju jest przekonanych o wyższości własnej kultury w porównaniu do innych narodów. Wyniki trochę zaskakujące, prawda?
A gdzie usa?
Mnie to nie zaskoczyło bo tak mi wychodzi z praktyki. Oprócz Francji, bo tu się nie zgadzam.
Na kontynencie północnoamerykańskim.
Hiszpanie strasznie nisko. Niska tam kultura, biedna @okonek!
Za to Rosja - Wielki Naród!
A Grecja jest dumna raczej tylko z dawno minionej starożytności.
Mają pewnie koło 90%
Kto robil te badania?
Hiszpania 20%???
Wolne zarty…
Bardzo jestem ciekaw,jakimi metodami mozna cos takiego zbadac…
I pomyslec ze wg.najbardziej obiegowej opinii za najwiekszych zarozumialcow,uchodza Anglicy.Co w dodatku potwierdzi kazdy Szkot czy Irlandczyk…
Ja nie potwierdze.
Ciekawe czym sobie nabrudzila biedna Slowenia ze jej nie"zbadali"
No i sorry ale wyniki z Azebejdzanu i Armenii to chyba zart…
Lubie takie opracowania na pograniczu SF
Wlasnie to chcialem napisac…Moja szwagierka spedzila tam 2 lata i po powrocie padla deklaracja:Nigdy wiecej!
Oni jako zbawcy swiata lapia sie na inna skale, harmonijna.
We Francji to chyba w większości migrantów pytano.
Grecy, naprawdę uważają się za bógwico… Nie raz się o tym przekonałem. Ale o papierosa, to pierwsi proszą.
Włosi są bardzo leniwi. Albo rozmawiasz po włosku albo cię nie rozumieją.
Spoko kolesie. Tylko tacy nie za pracowici. Ale to i tak pracusie przy Grekach.
Byłem niedawno i w Grecji i we Włoszech, bez problemu dogadałem sie po angielsku nawet ze sprzątaczką!
W językach są mocniejsi od nas.
Oni nie okazują swej wyższości, są na to za przyzwoici. Ale, jak się z takim dłużej pobędzie, to wyłazi z niego takie przekonanie.
A Francuzi za to wszystko wiedzą najlepiej i jak im się coś mówi, to jeszcze nie zaczniesz dobrze tematu, a już taki Francuz odruchowa zaprzecza, choć nie wie o co rozmówcy chodzi. Ale wie lepiej.
Kiedyś miałem w firmie zamówienie na już… usłyszałem ale my mamy wakacje.
Dokładnie.
Nie wiem, w jaki sposób i co dokładnie badano. Grecja mnie nie zdziwiła, bo rozumiem, że nie chodzi o kulturę współczesną, ale tę na przestrzeni dziejów.
Zdziwiły mnie Włochy i Francja (zaniżone) oraz cała Skandynawia (zawyżone). Zdziwiła mnie też spora rozbieżność między Hiszpanią i Portugalią. No i ta “wyższość” kultury niemieckiej- prawie 50%?
Ale jak pisałam, nie znam podstaw tych badań.