Fakt, przeoczyłem energię. Podrożała i W Niemczech, i w Holandii.
Szacun za komentarz.
Sprawiedliwosc to uczciwa zaplata za prace a nie dorabianie protezy systemowi ktory nie funkcjonuje.Nie mowiac o politycznym kretactwie ktore wraz z propaganda sa wazniejsze dla tej lobuzerii od gospodarki i samorzadnosci.
Jesli tak zdefiniowac rzad to trudno o cos gorszego.
Dokładnie
Jurek moja wykładnia sprawiedliwości. Każdy mieszkaniec Polski płaci podatek miesięczny w wysokości"obliczonej" Każdy wjeżdżający na teren Polski płaci ryczałt na 6 miesięcy albo jeśli nie stać go do roboty. I problem uchodźców się rozwiązał. Rozwiązuję też problem bezrobotnych, księży, dielerów narkotyków, leni itd.
Cos w tym jest choc na razie na szczescie nie ma co wrzucac do tego wora tzw."uchodzcow"bo po pierwsze to imigranci zarobkowi ktorzy maja w doopie wszelkie prawa obowiazujace w europejskich krajach a po drugie moze jakies 0,5% ewentualnie by tu zostalo.Choc uwazam ze mniej.
Dla mnie sa to niebezpieczni i coraz bardziej agresywni przestepcy i na razie zadne ich zachowanie nie kojarzy mi sie z szacunkiem,przyzwoitoscia,nie mowiac o poszanowaniu kultury i woli narodu ktory sie odwiedza bez zaproszenia.
Ale zgadzam sie ze jakiekolwiek prawa moga dotyczyc jedynie tych ktorzy pracuja.I to powinien byc punkt wyjscia do jakiejkolwiek dalszej dyskusji.
@birbant oni te podwyżki zaczeeli od małych rzeczy typu karmy dla zwierząt , jogurty itd czyli drobnostki , teraz podnoszą ceny na innych produktach a podnoszą sukcesywnie od kilku miesięcy . Ja dwa razy w tygodniu robię zakupy i zza te same rzeczy płacę coraz więcej.
Fakt, karmy już nie kupuję. Ale moja maślanka stoi w miejscu.
A w Holandii gaz mocno w górę poszedł.
Gaz to wszedzie zdrozal. Prad zreszta tez.
A tymczasem prezesa mamy wierzącego…
A tak swoją droga, dzis byly migawki z granicy z Bialorusia. Nawet nie wiedziałam, ze wojsko bialoruskie ma takie ladne plecaki? O pozostalym wyposażeniu migrantów nie wspominajac? Kurteczki tylko cywilne, kolorowe…
Większość, to Kurdowie z Iraku, Łukaszenka zamówił ich kilkanaście tysięcy. Ale chyba przegiął, bo UE już poza naszym rządem wszczęła działania. Po rozmowach już więcej nie będzie ich słał. Będą sankcje konkretne dla Białorusi. Merkel jest w kontakcie z Putinem. Robi się to, czego polski rząd nie robi. Van Leyen też już rozmawiała z Łukaszenką.
A nasze? Nasze “bohatersko” pierś nadstawiają, bo one przedmurzem chrześcijaństwa są.
Chyba nasi to podnóżkiem.
A teraz pretensje, ze Merkel sie za robote wzięła? No tak, bo koniec przepychanek na granicy pokaże dwie rzeczy - brak tematu zastepczego i bezsens dzialan w kwestii bialoruskiej “opozycji”, ktora mi coraz bardziej zaczyna przypominac kubańska. Tyle, ze na Kubie jest wiecej dysydentow na 1000 mieszkancow niz na Bialorusi.