Jak narody postrzegaja wyższość swojej kultury nad innymi?

Tu się z Tobą zgodzę. Ostatnio się po raz kolejny o tym przekonałem.

Kupiłem już sobie książkę do włoskiego, będzie mniej nerwów następnym razem …

Czyli im wiekszy procent to tym wiecej w danym kraju, jak to mowicie, “faszystow” tak? XD

A dlaczego zaskakujace? "Lewacki"zachod jasny a wschod począwszy od niemiec coraz ciemniejszy… czyli tak jak to mozna zaobserwowac w realnym zyciu…wielka brytania tez sie wlasnie wyroznia na tle UE.

A jak to jak to zbadac… przeciez to zwykly sondaz mniej skomplikowany od sondazu wyborczego XD

Bo oczywiscie rozumiem ze poprawnie politycznie to zeby jak najmniejszy ten wspolczynnik byl tak ? :rofl:

Niektorzy chyba mie zrozumieli o co chodzi? Albo ja? Przeciez francja jest najbarsziej lewackim panstem UE :rofl: zgadza sie. Tak samo holendrzy czy belgowie najbardziej tolerancyjnj są. W Polsce i w krajach slowianskich i calej reszcie na wschodzie jest duzo konserwatystow prawicowcow itp tez sie zgadza…
Wlochy grecja itp? To tym bardziej przeciez

W kazdym kraju ludzie sa rozni. Wiec dywagacje kto jest tolerancyjnym lewakiem chodzacym na msze trydencka uwazam za bezsensowne. :roll_eyes::joy:
A im kraj ma wiecej mieszkancow tym skrajnosci będą liczniejsze (liczac na sztuki)
A tu rozrzut duzy w Europie od kilkuset zamieszkujacych feudalny kraik Watykan po kilkaset milionow w Rosji :wink:

Ankiety konstruuje sie zwykle na zamowienie, a jej wynik zależy od ilosci i dobrania uczestnikow.

A czyli mowienie ze w polsce to ciemnogrod w porownaniu z zachodem to tez tak na prawde gunwo prawda xd

Na ciemnogród to wszędzie trafisz

Ogólnie nie można tego co w Polsce nazwać ciemnogrodem, ale niestety, działania rządu w pewnych dziedzinach skierowały się w tym kierunku. Np, edukacja. Albo całkowity zakaz aborcji. To co robi PiS gospodarczo, to ja sam nie wiem, jak nazwać…

3 polubienia

To sie nazywa populizm bez pokrycia.
Bo o ile w Argentynie Peronowi moglo sie wydawac, ze zbyt na wołowinę bedzie zawsze, a Maduro (wczesniej Chavezowi), ze za ropę wszystko kupisz, obu zreszta dobil czynnik klimatyczny zwany suszą to polski rzad moze sobie pozwolić na rozdawnictwo tylko zaciągając kredyty.
A jak się prowadzi gospodarke na poziomie poniżej odtworzenia tego co się ma? To juz nie populizm a gospodarka rabunkowa.

1 polubienie

Właśnie przeczytałem, że Morawiecki obiecuje tarczę antyinflacyjną. Za komuny przeżyłem wszelkie rewaloryzacje, indeksacje i rekompensaty, więc, Boże chroń Polaków. Czy on uważa, że elektorat jest aż tak głupi, że nie wie, że ta tarcza to też dodruk pustego pieniądza? A może rację miał Kurski z tym ciemnym ludem? Nie sądzę. bo to co się dzieje, wyleczy z miłości do PiS wielu jego wyborców. Nic tak nie trafia do rozumu, jak pusty portfel.
A sama obietnica tej tarczy, to już jest przyznaniem się do winy…, tzn znów winy Tuska?

Sześć lat temu, na starym Pytamy napisałem, że w ciągu czterech, pięciu lat wybuchnie inflacja. Prorok byłem jakiś, czy cóś…? :shushing_face:

2 polubienia

Nową (starą) przypowieść Polak sobie kupi,
Że przed szkodą i po szkodzie głupi! :slight_smile:

3 polubienia

Jakie tam prorokowanie???
Doświadczenie panie @birbant , doswiadczenie…

2 polubienia

Ja bym tylko doradził ludziom, co mają większe oszczędność, zamienić je na euro bądź dolary, funty, bo jak tego nie zrobią, to ich dorobek życia zamieniać się będzie w kamforę. A ci, co mają niewiele, to im już nic doradzić się nie da.
A najlepiej swe zamienione oszczędności przenieść do banków zagranicznych, co jest nietrudne.

1 polubienie

W strefie euro i dolara też inflacja, ale na pewno duzo mniejsza.
Co do polskich bankow? Lepiej to duzym lukiem omijac i to od dawna.

1 polubienie

To są dwie sprawy w jednym.
Bo naród jest głupi by nie rzec,coraz głupszy.
Ale kto wie czy nie jest rzeczą jeszcze gorszą fakt ze tow.premier chce dalej nakręcać inflacje.Bo do tego sprowadzają sie tzw. działania osłonowe.

2 polubienia

Toż napisałem to wyżej. Takie “pomoce” to nakręcanie drożyzny. A im więcej pomocy, tym infalacja wyższa. Tylko dureń by tego nie zrozumiał.

2 polubienia

Stała,; 2% z lekką zwyżką.

1 polubienie

Zalezy od kraju - ostatnio troche wyższa.
Lituania

8,2%

Estonia

7,4%

Letonia

6,0%

España

5,5%

Bélgica

5,4%

Luxemburgo

5,3%

Irlanda

5,1%

Alemania

4,6%

Eslovaquia

4,4%

Chipre

4,3%

Zona euro

4,1%

Países Bajos

3,8%

Austria

3,7%

Eslovenia

3,5%

Francia

3,2%

Italia

3,1%

Grecia

3,0%

Finlandia

2,8%

Portugal

1,8%

Malta

1,4%

El dato de octubre de 2021
Eurostat

Dziwne.
Z moich piątkowych i dzisiejszych obserwacji, to w Holandii i Niemczech podrożało paliwo. W Holandii, póki co, pozostałe ceny stoją. W Niemczech, zauważyłem nieznaczne podwyżki w Aldim i Media Markt. Kaufland i Lidl, stoją. Tak jest w dniu dzisiejszym. I na pewno w Belgii nie ma 5%. Chyba, że wliczone są w to ceny lokomotyw…

Inflacje łatwo przewidzieć bo ona istnieje zawsze.Ale tylko idiota dorzuca do pieca!
W przypadku tego rządu wszystko sie sprowadza do tego co oni nazywają bezczelnie"sprawiedliwością społeczną"a co faktycznie jest aktem wyjatkowej niesprawiedliwości,polegającym jedynie na osłanianiu własnego elektoratu,raz skutecznie kupionego.
I tak ci co nic nie robią otrzymują to co zabiera sie tym co robią dużo.A to juz trąci komunizmem.Inflacja rośnie a głupi naród powtarza jak mantrę ze “ten rząd przynajmniej zrobił coś dla ludzi”
Wszelka ingerencja w gospodarke,dokonywana przez rząd zawsze sie zle kończy.Rynku sie nie da wykolegować za pomocą bełkotliwej i zakłamanej filozofii.
Te wszystkie oslony,parytety [czy jest coś bardziej pogardliwego?] to gra pozorów mająca dalej społeczeństwo otumaniać.Dodajmy,niezbyt rozgarniete,egoistyczne i antyobywatelskie.Innymi slowy głupie.

4 polubienia

A to juz trzeba by sprawdzic jaki jest koszyk, ale wydaje mi sie, ze dotyczy to dobr konsumpcyjnych, w tym cen paliw i energii.
Eurostat to dość wiarygodne źródło.
W kazdym razie jak z demokracja, lepszego nie znaleziono. :wink:

2 polubienia

Sprawiedliwość społeczna istniała by tylko wtedy gdy każdy obywatel niezależnie od dochodu mający pow 18 lat płacił by taki sam podatek. W formie i kwocie zryczałtowanej. Obecnie osoby które pracują więcej wspierają nie pracujących. A taka forma zlikwidowała by wiele problemów.

1 polubienie