Tu się z Tobą zgodzę. Ostatnio się po raz kolejny o tym przekonałem.
Kupiłem już sobie książkę do włoskiego, będzie mniej nerwów następnym razem …
Tu się z Tobą zgodzę. Ostatnio się po raz kolejny o tym przekonałem.
Kupiłem już sobie książkę do włoskiego, będzie mniej nerwów następnym razem …
Czyli im wiekszy procent to tym wiecej w danym kraju, jak to mowicie, “faszystow” tak? XD
A dlaczego zaskakujace? "Lewacki"zachod jasny a wschod począwszy od niemiec coraz ciemniejszy… czyli tak jak to mozna zaobserwowac w realnym zyciu…wielka brytania tez sie wlasnie wyroznia na tle UE.
A jak to jak to zbadac… przeciez to zwykly sondaz mniej skomplikowany od sondazu wyborczego XD
Bo oczywiscie rozumiem ze poprawnie politycznie to zeby jak najmniejszy ten wspolczynnik byl tak ?
Niektorzy chyba mie zrozumieli o co chodzi? Albo ja? Przeciez francja jest najbarsziej lewackim panstem UE zgadza sie. Tak samo holendrzy czy belgowie najbardziej tolerancyjnj są. W Polsce i w krajach slowianskich i calej reszcie na wschodzie jest duzo konserwatystow prawicowcow itp tez sie zgadza…
Wlochy grecja itp? To tym bardziej przeciez
W kazdym kraju ludzie sa rozni. Wiec dywagacje kto jest tolerancyjnym lewakiem chodzacym na msze trydencka uwazam za bezsensowne.
A im kraj ma wiecej mieszkancow tym skrajnosci będą liczniejsze (liczac na sztuki)
A tu rozrzut duzy w Europie od kilkuset zamieszkujacych feudalny kraik Watykan po kilkaset milionow w Rosji
Ankiety konstruuje sie zwykle na zamowienie, a jej wynik zależy od ilosci i dobrania uczestnikow.
A czyli mowienie ze w polsce to ciemnogrod w porownaniu z zachodem to tez tak na prawde gunwo prawda xd
Na ciemnogród to wszędzie trafisz
Ogólnie nie można tego co w Polsce nazwać ciemnogrodem, ale niestety, działania rządu w pewnych dziedzinach skierowały się w tym kierunku. Np, edukacja. Albo całkowity zakaz aborcji. To co robi PiS gospodarczo, to ja sam nie wiem, jak nazwać…
To sie nazywa populizm bez pokrycia.
Bo o ile w Argentynie Peronowi moglo sie wydawac, ze zbyt na wołowinę bedzie zawsze, a Maduro (wczesniej Chavezowi), ze za ropę wszystko kupisz, obu zreszta dobil czynnik klimatyczny zwany suszą to polski rzad moze sobie pozwolić na rozdawnictwo tylko zaciągając kredyty.
A jak się prowadzi gospodarke na poziomie poniżej odtworzenia tego co się ma? To juz nie populizm a gospodarka rabunkowa.
Właśnie przeczytałem, że Morawiecki obiecuje tarczę antyinflacyjną. Za komuny przeżyłem wszelkie rewaloryzacje, indeksacje i rekompensaty, więc, Boże chroń Polaków. Czy on uważa, że elektorat jest aż tak głupi, że nie wie, że ta tarcza to też dodruk pustego pieniądza? A może rację miał Kurski z tym ciemnym ludem? Nie sądzę. bo to co się dzieje, wyleczy z miłości do PiS wielu jego wyborców. Nic tak nie trafia do rozumu, jak pusty portfel.
A sama obietnica tej tarczy, to już jest przyznaniem się do winy…, tzn znów winy Tuska?
Sześć lat temu, na starym Pytamy napisałem, że w ciągu czterech, pięciu lat wybuchnie inflacja. Prorok byłem jakiś, czy cóś…?
Nową (starą) przypowieść Polak sobie kupi,
Że przed szkodą i po szkodzie głupi!
Jakie tam prorokowanie???
Doświadczenie panie @birbant , doswiadczenie…
Ja bym tylko doradził ludziom, co mają większe oszczędność, zamienić je na euro bądź dolary, funty, bo jak tego nie zrobią, to ich dorobek życia zamieniać się będzie w kamforę. A ci, co mają niewiele, to im już nic doradzić się nie da.
A najlepiej swe zamienione oszczędności przenieść do banków zagranicznych, co jest nietrudne.
W strefie euro i dolara też inflacja, ale na pewno duzo mniejsza.
Co do polskich bankow? Lepiej to duzym lukiem omijac i to od dawna.
To są dwie sprawy w jednym.
Bo naród jest głupi by nie rzec,coraz głupszy.
Ale kto wie czy nie jest rzeczą jeszcze gorszą fakt ze tow.premier chce dalej nakręcać inflacje.Bo do tego sprowadzają sie tzw. działania osłonowe.
Toż napisałem to wyżej. Takie “pomoce” to nakręcanie drożyzny. A im więcej pomocy, tym infalacja wyższa. Tylko dureń by tego nie zrozumiał.
Stała,; 2% z lekką zwyżką.
Zalezy od kraju - ostatnio troche wyższa.
Lituania
8,2%
Estonia
7,4%
Letonia
6,0%
España
5,5%
Bélgica
5,4%
Luxemburgo
5,3%
Irlanda
5,1%
Alemania
4,6%
Eslovaquia
4,4%
Chipre
4,3%
Zona euro
4,1%
Países Bajos
3,8%
Austria
3,7%
Eslovenia
3,5%
Francia
3,2%
Italia
3,1%
Grecia
3,0%
Finlandia
2,8%
Portugal
1,8%
Malta
1,4%
El dato de octubre de 2021
Eurostat
Dziwne.
Z moich piątkowych i dzisiejszych obserwacji, to w Holandii i Niemczech podrożało paliwo. W Holandii, póki co, pozostałe ceny stoją. W Niemczech, zauważyłem nieznaczne podwyżki w Aldim i Media Markt. Kaufland i Lidl, stoją. Tak jest w dniu dzisiejszym. I na pewno w Belgii nie ma 5%. Chyba, że wliczone są w to ceny lokomotyw…
Inflacje łatwo przewidzieć bo ona istnieje zawsze.Ale tylko idiota dorzuca do pieca!
W przypadku tego rządu wszystko sie sprowadza do tego co oni nazywają bezczelnie"sprawiedliwością społeczną"a co faktycznie jest aktem wyjatkowej niesprawiedliwości,polegającym jedynie na osłanianiu własnego elektoratu,raz skutecznie kupionego.
I tak ci co nic nie robią otrzymują to co zabiera sie tym co robią dużo.A to juz trąci komunizmem.Inflacja rośnie a głupi naród powtarza jak mantrę ze “ten rząd przynajmniej zrobił coś dla ludzi”
Wszelka ingerencja w gospodarke,dokonywana przez rząd zawsze sie zle kończy.Rynku sie nie da wykolegować za pomocą bełkotliwej i zakłamanej filozofii.
Te wszystkie oslony,parytety [czy jest coś bardziej pogardliwego?] to gra pozorów mająca dalej społeczeństwo otumaniać.Dodajmy,niezbyt rozgarniete,egoistyczne i antyobywatelskie.Innymi slowy głupie.
A to juz trzeba by sprawdzic jaki jest koszyk, ale wydaje mi sie, ze dotyczy to dobr konsumpcyjnych, w tym cen paliw i energii.
Eurostat to dość wiarygodne źródło.
W kazdym razie jak z demokracja, lepszego nie znaleziono.
Sprawiedliwość społeczna istniała by tylko wtedy gdy każdy obywatel niezależnie od dochodu mający pow 18 lat płacił by taki sam podatek. W formie i kwocie zryczałtowanej. Obecnie osoby które pracują więcej wspierają nie pracujących. A taka forma zlikwidowała by wiele problemów.