Będzie recesja?
Chiny i UE wprowadzą cła odwetowe. Kto na tym wygra?
Nikt.
Co teraz zrobią te pingwiny? XD
US to kraj niezawisły,niepodległy.
Ma PRAWO robić to,co mu z rachunków wynika i nikomu nic do tego.Ty jako Duńczyk,Gambijczyk czy inny Boliwijczyk masz takie samo prawo.
A to czy koniec końców mu sie to opłaci,to już jego sprawa.
Niezawisłość nade wszystko!
Nie ma ważniejszej sprawy od wolności wyboru!
@collins02 ale pytanie było jak oceniacie ten fakt, a nie czy im wolno. Na tej samej zasadzie mozna powiedzieć ze Korea Polnocna jest niepodleglym krajem i wolno im robic co chcą, np. miec bomby atomowe.
Jak ja oceniam? Tak jak calego Trumpa - paranoja. Obrażanie się na caly świat, wywijanie szabelką, pogróżki, wszyscy są żli. Wypisz, wymaluj Kaczyński w wersji amerykańskiej.
Wolę cła, niż wojnę.
Myślę i mam nadzieję, że w Polskę akurat mocno nie uderzą. Poza tym Trump nie jest człowiek twardo trzymającym się decyzji, które okazały się nietrafione. Zmienia je na bieżąco.
Uderzą. Wiele polskich firm produkuje na rynek amerykański, w większości nie bezpośrednia, ale jako kooperanci wielkich firm, np. części do samochodów, które są wysyłane do USA z Europy.
I to bardzo źle o nim świadczy. To znaczy, że strzela na oślep bez długofalowych analiz, co może przynieść taka, czy inna decyzja. Typowy populista.
Wybór jak najbardziej właściwy mimo, że te cła to też wojna tylko handlowa. Historia nas uczy, że wojny handlowe były wstępem do tych militarnych. Nie ma żadnych przesłanek by teraz tak się nie stało. Oby nie.
Wciągnięcie w wojnę uderzyłoby we wszystkich.
Weryfikowanie decyzji, które okazały się nietrafione, nie świadczy dla mnie źle o polityku, tylko odwrotnie. Najgorzej oceniam wszelkiej maści beton brnący w fatalne decyzje kosztem ludzkim, aby tylko nie wyjść na omylnych.
Trudno mi go w tej chwili ocenić. Rozliczę go przede wszystkim z tego, co zadeklarował- zakończenie wojny na wschodzie. Szeroko pojętym wschodzie.
Birbant, my mieliśmy przede wszystkim militarną na horyzoncie.
Ale skąd pomysł, że cła sa alternatywą wojny? Przeciez Trump nie nałożył ceł na Rosję (no bo jak, kumplowi zaszkodzić?) tylko na resztę świata.`
Z porównania 2 ostatnich administracji USA.
Ale możesz to rozwinąc, bo nie kumam. jakie wojny wywołały dwie poprzednie administracje?
Jeśli myślisz o tej w Ukrainie, to nie. Nie mieliśmy i, póki co nie mamy, ale to w tej chwili może być zależne od Trumpa…
Dzisiaj w TV dowiedziałem się,że te stare oryginalne amerykańskie dżinsy,co to mam je i nie noszę bo szkoda nie są amerykańskie jednak tak do końca.Amerykanie nie będą mieli swoich spodni,bo Trump wprowadził na Lesotho 50% cło a to tam się za grosze robi amerykańskie jeansy.Dziwne to wszystko…!
Lesotho - bogaty kraj! Trzeba im przywalić domiar, a co?
Na stare lata zachciało mi się znowu studiować… i znowu mam ekonomię, na której uczą że cła są korzystne jedynie dla wąskiej grupy, a cała reszta traci.
Tramp kolejny raz pokazał jakim jest idiotą, niestety cały świat doświadcza głupiego wyboru głupich amerykańców.
Dziś u mnie w tv pokazywali protesty w USA. Tylko w Waszyngtonie wyszło na ulicę ok. 100 000 luda. I to cały przekrój społeczeństwa. Takie protesty ale mniej liczne odbyły się w 50 stanach.
Po co to rozwijać? Naiwnością jest wiara, że polityka głównego mocarstwa i zwierzchnika podobno najpotężniejszych sił zbrojnych nie ma wpływu na wywołanie wojny przez drugą stronę. Tu stawiam kropkę. Nieprzekonanych i tak nie przekonam. Sama też mam wyrobione zdanie na ten temat.
Prezydenturę Trumpa będę oceniać później. Na razie na to za wcześnie. Jak na razie jednak trudno być gorszym od poprzednika- dziadka sprawującego wakat w Białym Domu. Za którego decydowali lobbyści. Czytającego przemowy napisane prawdopodobnie przez innych, o ile się nie pomylił i wiedział w ogóle gdzie jest. Do odparcia Putina nadaje się wyłącznie ktoś z silną osobowością, myślący samodzielnie, nie marionetka koncernów, ze zbrojeniówką na czele. Car już jest na wojnie, a mógł nie być, gdyby nie błędy poprzedniej ekipy. Łatwo się nie zatrzyma. Rosja nie przegrała żadnej wojny, a Rosjanie nie uszanują słabego przywódcy, idącego na ustępstwa. Tylko osoba w typie Trumpa jest w stanie to rozsądnie zatrzymać. Z tego go właśnie rozliczę i po tym ocenię.
Każdy niech sobie myśli co chce, ja mam własne zdanie na ten temat.
Rewelacje medialne traktuję z bardzo dużym przymróżeniem oka. Dla mnie liczą się twarde fakty i bynajmniej nie te z TVN.
,Pierwszą ofiarą wojny jest prawda’’
Z mojej strony w temacie- basta!
Rosja cłami nie objęta. Oficjalnie z powodu sankcji