Jak postrzegacie wzrost Konfederacji i Brauna kosztem PiSu?

Bo ja negatywnie gdyż PiS jest przynajmniej częściowo proamerykański a taki Braun np skrajnie prorosyjski i antyunijny czy antyukraiński

A konfederacja podobno nie jest jakoś szczególnie antyrosyjska. Tzn niby jest ale nie jakoś szczególnie

Ja wiem że i tak pewnie będziemy prowadzić proamerykańską politykę bo naciski polityczne itd ale i tak nie cieszy to co się dzieje z Polską sceną polityczną

Podobno PSL i Polska 2050 mają znowu iść razem jako trzecia droga

Innymi słowy idziemy w coraz to głupszym kierunku

Jestem przerażony. Konfa wraz z Braunem maja ponad 20%
Polska brunatnieje a Putin się cieszy bo to jego ludzie

Braun to tylko około 10%. Konfederacja trochę lepsza od Brauna, ale też ich światopogląd nie jest jednoznaczny

Z PiSem przynajmniej wiadomo teraz ± czego się spodziewać. Albo i nie bo niepotrzebna kłótnia z Zełeńskim

Ja bym już nie miał nic przeciwko, gdyby PiS i PO w końcu zakopali topór wojenny.

Ciekawi mnie … czemu niby Konfederacja jest proRosyjska?

Posłuchaj sobie tekstów pani Zajączkowskiej -Hernik, europosłanki z Konfederacji. Czy wiesz, że rosyjska telewizja z upodobaniem cytuje jej wypowiedzi?
Znajdź jedną wypowiedz kogoś z konfederacji, w której jednoznacznie potępia Putina jako zbrodniarza i wzywa do walki z nim.
A czemu? Nie wiem. Może dlatego, że mają wspólnego wroga - Unię Europejską.

Wszyscy jednoznacznie potepiają Putina. Slucham pani Zajaczkowskiej… co takiego mówi?

Załącz link jak pani Zajączkowska jednoznacznie potępia Putina i wklej tutaj.

Załącz link gdzie p.Zajaczkowska mówi ze Putin jest Ok.

Nie licytuj sie, tylko zrób co mówię.
PS. Nie trzeba kogoś pochwalać. Zło zwycięża wtedy, gdy ludzie sa obojetni. Gdy tyran za wschodnią grsnicą prowadzi czwarty rok brudną, nikomu niepotrzebną wojne, której nie chce wygrać, tylko zależy mu na napięciu i konflikcie, to wystarczy, że przechodząc wobec tego obojętnie zgadzasz sie z tym.
Ludzie maja krótką pamięć. Podobnie wyglądało to w latach 30 w Niemczech. Byli tacy politycy, którzy układali sie z Hitlerem widząc w nim tylko niegroźnego dziwaka. Wszyscy wiemy do czego to doprowadziło. Jeśli ktoś tego dzisiaj nie widzi - to jest po prostu głupi i powinien się trzymać z dala od polityki a osoby go popierające powinny mieć odebrane prawa wyborcze.

Myślę, że poziom korupcji i nepotyzmu w PiS jest jednak nie do przyjęcia przez KO. Z drugiej strony PiS jest na krawędzi upadku i tylko powolne działanie sądów umożliwia mu wegetację. Jeśli nie przejmie ponownie sądownictwa, to straci setki prominentnych działaczy.
Co do konfy i brauna: jestem załamany poziomem rozumienia polityki w naszym społeczeństwie. Choć to światowy trend pójście w prawicę, to myślałem że jednak Polacy nie poprą russkich agentów.

Wogole się nie licytuję. Twierdzisz ze Zajaczkowska jest po tronie Putina… poproszę dowód. To że nie powtarza oczywistosci nie czyni jej zwolenniczką Putina. Wiec… konkrety.

Ja jestem załamany poziomem kumatosci ludzi.

Zgadzam się z Tobę w 100% w kwestii ludzkiej pamięci. Na szczęście wiadomym jest, że Ty możesz poszczycić się doskonałą pamięcią i analogicznie do sytuacji z Hitlerem jesteś w stanie jednym tchem wymienić wszystkich polityków układających się z Putinem przed wybuchem wojny, w znacznym stopniu katalizując możliwość rozwoju imperializmu rosyjskiego, zarówno spośród tych europejskich, jak i z naszego podwórka … :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ale pamiętajmy że to “układanie” sie z Putinem dotyczyło praktycznie wyłącznie spraw gospodarczych jak Nordstream. Nikt sie nie układał z nim politycznie podpisując np zgodę na aneksje Krymu jak z Hitlerem na zajęcie Czechodłowacji.

Ateraz ktoś to podpisuje? Czy moze … propaguje?

Niedawno zadałem sobie trudu i przeanalizowałem kilkadziesiąt najnowszych postów na FB pani Zajączkowskiej i drugiego konfederaty – Konrada Berkowicza (tego, który chciał ukraść patelnie z IKEA). I wesz co? W żadnym z tych postów nie było nawet cienia programu, pomysłów na państwo, na rządzenie, na bolączki zwykłych ludzi. A co było? Niemal wyłącznie sianie nienawiści (albo co najmniej niechęci) do wszystkiego co inne – do Żydów, Ukraińców, homoseksualizmów, imigrantów, tzw. „Lewaków”, Unii Europejskiej. Nie znalazłem natomiast ani jednego postu, który jako wroga wskazywałby Rosje i Putina. Ani jednego.
Od tego zaczyna się faszyzm, a właściwie każdy totalitaryzm – od wskazywania wrogów. Tam nie ma jednoczenia szerokich mas jakąś pozytywną ideą, jakimś fajnym programem, zróbmy coś, zbudujmy, nie – jest tylko hejt i larum. „Śmierć wrogom ojczyzny” – czy inne pustosłowie na które łapią się ludzie zagubieni, podatni na tani populizm podlany pseudopatriotycznym narodowo-katolickim sosem. A jak ktoś mądrze powiedział – „patriotyzm, to ostatnie schronienie łajdaków”

Pocieszny miś z Ciebie. :winking_face_with_tongue: Najpierw powołujesz się na historyczne analogie pomiędzy Hitlerem i Putinem. Kiedy odwołuję się do konkretów, wycofujesz się rakiem, stajesz okoniem i odwracasz kota ogonem, że to przecież nie tak, bo charakter podpisywanych dokumentów był inny.

To teraz mój złociutki mam dla Ciebie quiz historyczny: co było większym katalizatorem zapędów imperializmu rosyjskiego i potwierdzeniem bezkarności działań Putina w na początku XXI wieku:

a) bajanie osób mających w tamtych czasach niszowe poparcie i bredzenie jednookiego pirata?

b) budowa Nord Stream po ataku Rosji na Gruzję i Nord Stream 2 w nagrodę za aneksję Krymu, oraz cały szereg innych umów gospodarczych pompujących w owych czasach kasę w rozwój armi Putina?

Tak, zgadzam się, to były błędy i nikt rozsądny temu nie zaprzecza. Tym bardziej jesli dziś nadal ktoś (np. Braun) mówi, że powinniśmy współpracować gospodarczo z Rosją i kupować od niej towary, paliwa, (bo taniej) to juz nie jest jakas tam ekonomiczna konieczność, tylko dalsze podsycanie wojny.

Pier… olisz pan. Po pierwsze to nie konfederacja rządzi i to nie oni maja sie wymadrzać. Są w opozycji to tych matołów którzy rządzą, a jakie jest prawo i w sumie powinnosć opozycji? Sprawdzać, patrzec na łapy . Popierac to co mądre, sprzeciwiać się temu co glupie i szkodliwe. I… mają tu co robić, przy tych matołach pis to chlopcy z podstawówki. Ne podoba Ci sie ze ktos pokazuje głupotę? Że nie zgadza sie wprost z kazdą durnotą wymyśloną. Niestety czesto jedyne co mogą to sobie pokrzyczeć i poźniej przechodzą rzeczy ktore stawiają świat na głowie. Mowisz ze sieją nienawiść ? Bo mowią że ktoś glupio postepuje czy mówi? A do kogo tą “nienawiść” sieją? Dlaczego? To już cię nie obchodzi? Wiem kto nie z nami ten przeciwko nam to zly niedobry… tak tacy wlasnie są ci ktorzy postawili krzyzyk przy peło i półce, nie ważne kto co mówi jesli mowi przeciw nam to musi być głupi i zły. I w tym miejscu spotykacie sie z gaśnicowym. Wszyscy są źle oprócz nas. Jestescie ślepymi wyznawcami swoich wodzów. Bez pomyślunku , bez refleksji. Po prostu ja i moja prawda jest najmojsza.

I jeszcze jedno… szukasz przyjaciół Putina? To bardziej na zachód spojrzyj… zobaczysz jaki bedzie wyścig po współpracę z Ruskimi. W miesiac niemcy wszystko ogarną.