Człowieku, ty nadal nic nie rozumiesz czy udajesz? Oczywiście że trzeba byc konsekwentnym wobec WŁADZ w Ukrainie, czyli załatwiać to na drodze dyplomatycznej a nie sposobem publicznej napierdalanki. Serio uważasz, że za błędy prezydenta kraju maja odpowiadać zwykli ludzie? A to oni sa obiektem agresji. Tak robią amatorzy, populiści i krzykacze. A Nawrocki, Konfa i PiS to właśnie taka mentalność - dużo krzyku, dużo szumu i wynajdywanie wrogów tam gdzie ich nie ma. Właśnie dlatego nie chcę, by ci ludzie nami rządzili, bo nie mają o polityce, dyplomacji i konsekwencjach swojego zachowania zielonego pojęcia.
Pytalem ciebie jaką dyplomacje sobie wyobrazasz do tych ciołków? Jaką? Myslę ze dyplomacja byla przez wiele lat i efekty mamy jakie mamy. BINGOLA konkrety. Jaką dyplomacje bys widział wzgledem Ukrainy ktora ma nas w głebokim… poważaniu. I czy erio uwazasz ze do tej pory dyplomacji nie bylo? Jestes zadowolony z jej efektów?
Ja nie mam nic do Ukraincow jako takich sami tu pomagaliśmy… ale tu nie rozmawiamy o poziomie zwyklych ludzi a rządów. Serio nie widzisz tego co sie dzieje? Co mowią i co robią? Posluchaj co ta gluia konfa mowi ale nie pierwsza minutę tylko calosc o co chodzi , czemu mają problem na co zwracają uwagę. Moze sie okaże ze te krzyki konfy nie są bezpodstawne.
Powiedz mi… taka sytuacja… masz wyobraźnię? Mam nadzieję że tak. Rok 2038 juz dawno po wojnie Rosyjsko Ukraińskiej. W marcu… Chiny napadają na Rosję. No to co robimy? Wspieramy Rosję… ukraina najblizej, przyjmuje uchodźców, pomaga sprzetowo, daje do dyspozycji swoje lotniska. Cud miód malina… po dwoch latach walki Rosja tworzy nową jednostkę wojskową pod nazwą Bochaterow walki o Buczę. I teraz możesz się rozwinąć… jak wyglada reakcja Ukrainy?
Dyplomacja, czyli stanowcze, acz kulturalne rozmowy na wysokim szczeblu. Zamiast tego rozpętał sie ogólne hejt na Ukraińcow, którzy nie sa niczemu winni. Równie dobrze moglibyśmy znienawidzić Szwedów za potop (który, według zgodnej oceny historyków, przyniósł Polsce większe zniszczenia niż II wojna Swiatowa).
Dyplomacja polega na tym, że szanujesz przeszłość ale myślisz przyszłością.
PS. Chciałeś jeczze przykład prorosyjskości polityków prawackich - prosze:
Czarnek - kandydat na premiera
Kandydat na kandydata ![]()
Chcesz powiedzieć że do tej pory rozmowy i dyplomacja nie byla prowadzona? Przecież rozmawiaja od lat i gdzie jestesmy? Temat grobow zalatwiony? Nie w zamian za to ulice i wychwalanie zbrodniarzy. Wiesz czemu niemcy tego nie robia i cicho siedzą? Bo zydzi by ich zjedli. Dlatego nie ma ulic ss. Rozmowy nic nie dają kiedy rozmawisz z kims kto mysli ze jest duzo lepszy niz Ty i woli zebys to Ty sluchal a nie mowił. Tacy rozumieja tylko siłe i pokazanie im ich miejsca w szeregu. Posluchaj wypowiedzi tych ludzi. Kurwa po prostu posluchaj co mowią. I połącz kropki. Nikt normalny nie napuszcza ludzi na ukraincow. Po prostu chcemy byc traktowani z szacunkiem i na rownym poziomie a nie z buta. Serio to trudno zrozumieć?
A czarnek zadnym premierem nie bedzie. Tak jak zostalo napisane. Kandydat na kandydata.
Tu sie z Toba zgodze i tego sie trzymajmy.
Dzisiaj np ani PiS ani konfederacja nie potępiały Rosji a jedynie Ukrainę. I tak z nimi właśnie jest. Boją się stracić poparcie i tyle
Braun ma 10% a konfa ok. 15. Dramat
Do tego PiS może się rozpaść. Ale jaja
Słaby PiS to silna skrajna prawica. Czeka nas powtórka z Niemiec lat 30. Bo tak się rodzi faszyzm
Niekumatym, albo wątpiącym przypomne jak rodził sie faszyzm:
- Wskazywanie wroga – żaden system totalitarny nie może istnieć bez wroga. Gdy go nie ma należy go stworzyć. W hitlerowskich Niemczech byli to Żydzi, homoseksualiści, komuniści, osoby niearyjskie (przypomina wam to cos w prawackiej Polsce?)
- Konsekwencją punktu 1 jest konieczność wprowadzenia rządów silnej ręki, bo tylko tak można zwalczyć “wrogów”. Pogróżki PiS i Braunistów sa tego dowodem.
- Kult Wodza - tu chyba nie muszę szczegółowo udowadniać. Braun czy Kaczyński to dla wyznawców niemal Bóg.
- Militaryzacja życia społecznego – powoływanie różnych bojówek i formacji paramilitarnych, które mają pilnować “porządku”. Ruch Obrony Granic Bąkiewicza, pseudożołnierze Kamractwa, Kaczyński ostatnio mówił, że trzeba powołać Gwardię Narodową .
- Populizm i nacjonalizm – stawianie własnego narodu na piedestale i pogarda dla wszelkich przybyszów, obcych, wykluczanie “nieodpowiednich” grup społecznych, głoszenie tandetnych haseł patriotycznych.
- Częste odwoływanie sie do religii - oczywiście jedynie słusznej
- Nacjonalizacja i kontrola gospodarki oraz podporządkowanie jej celom państwowym
- Przejęcie sądów, mediów aby zachowac kontrole nad wymiarem sprawiedliwości
- Pogarda dla elit intelektualnych. (zobaczcie jaki hejt wylewany jest na aktorów, pisarzy np. Olge Tokarczuk, czy naukowców - ktoś tu nawet wczoraj nazwał naukowca “puchnącym z pychy wieprzem”)
O czymś zapomniałem?
Wszystko się zgadza. Przekonamy się już jesienią 2027
Witki opadają
Panie nie dawniej niż rok temu byłeś za Braunem
Nie przypominam sobie żeby Devil był kiedyś za Braunem
EDIT : Chyba że się mylę?
Braun jest w prost za polexitem a Konfa jest z tego co wiem chyba za referendum w sprawie polexitu
Jednym słowem kompletny szur
Naprawdę nie wiesz?