Czego uczyć mając świadomość że nauka i technika potrafią odpowiedzieć na większość pytań dotyczących stworzenia świata i ewolucji?
Chyba już nikt nie wierzy w niepokalane poczęcie. To Tylko 1 przykład
Czego uczyć mając świadomość że nauka i technika potrafią odpowiedzieć na większość pytań dotyczących stworzenia świata i ewolucji?
Chyba już nikt nie wierzy w niepokalane poczęcie. To Tylko 1 przykład
A in vitro???
AI to się niespecjalnie na nauczyciela nadaje.
Choć w niektórych przypadkach bywa pożyteczna. Nie traci nadziei i cierpliwosci.
AI to ci tak przytaknie, jak najlepszy kumpel czasem I przez to sprowadzi w maliny troche…
To, że AI aserywne nie jest to ja wiem. Ale mozna zaprogramowac na ciagle powtarzanie pewnych partii materialu, bo nie wszyscy ucza sie za pierwszym.podejsciem.
Tam gdzie nauczyciel traci cierpliwosc i nadzieję? To AI ustawiona w pętlę bedzie działać jak produkt nieslawnej dzialalnosci niejakiego Goebbelsa.
Do zanudzenia ludzkiego elementu.
Kwestia tylko kontroli tresci.
Bo AI i polski zdecydowanie się nie lubią.
Drogi religii i nauki już dawno się rozeszły, więc AI niewiele już zmieni.
Ja wierzę. Czemu mialbym nie wierzyc?
AI… Serio na nim chcesz sie opierać?
Przypomniało mi się, że gdzieś na świecie istnieje lub istniał Kościół Sztucznej Inteligencji
Coś mnie ominęło? Gdzie jest ta odpowiedź odnośnie stworzenia świata?
To znaczy nie wiadomo czy to on czy ons. W polskim jest ta iteligencja.
A czy chcemy czy nie bedzie kolejnym skladnikiem zycia.
Na razie czesc ludzi reaguje na to jak kiedys na pierwsze samochody - powoz bez konia i jedzie?
Nigdy sie nie rozeszły i nie rozejdą.
Jan Paweł II mawiał że religia,jak samolot,potrzebuje 2 skrzydeł.Wiary i nauki.
Wpadła mi taka myśl: kiedyś to religia była nauką, a teraz to nauka jest religią.
I można sie z tym zgodzić choć pachnie tutaj po prostu,grą słów.
W każdym razie drugi człon zgadza sie z pewnością!
Wiara zaczyna sie tam, gdzie nuka zakrotka - w kazdym razie nie jest w stanie czegos racjonalnie wytłumaczyć?
Paradoksalnie to wczale nie wplywa na zakres tej wiary. Bo jedno wytlumaczysz, ale drugie juz bierzesz “na wiarę”
Dobra, fale, nadajniki, odbiorniki, terminale?
Ale jakim cudem to dziala? I jeszcze bezczelnie nazywa siebie sztuczną inteligencją?
Nie , to nawet nie o to chodzi. Po prostu na tą chwilę Si mowi Ci to co chcesz usłyszeć, nawet kłamiąc.
Konfabulujac.
Po prostu to jest oprogramowanie
Niedoskonałe i do tego oddane w uzytkowanie ludziom, którzy traktują to jak wyrocznie odpowiadajaca na kazde pytanie i fo tego wierszem 13 zgloskowym?
Chcialam niesmialo zauważyć, że Pytię tez pytano. I nawet niektórzy twierdzili, ze jest to odpowiedź wiążąca.
Chodziło mi o to, że dawniej to religie służyły do wyjaśniania świata (np. pioruny od Zeusa), a teraz robi to nauka, przy czym nauka też głosi rzeczy, w które zwykły człowiek może co najwyżej wierzyć, bo zwykły człowiek nie ma możliwości sprawdzania odkryć naukowych osobiście.
Osobiscie? Mozna probowac. Tylko to czasem jak w matematyce - zeby stworzyc jakiąś koncepcje korzysta sie z juz udowodnionych twierdzen jniczym aksjomatów.
A konia z rzedem kto opisze jak dziala wieczna burza nad jeziorem zioren Maracaibo 25 wyładowań na godzinę.
Oczywiscie sa modele uwzgledniajace specyfike miejsca pod wzgledem atmosferycznym i orograficznym, ale zycie pomimo widowiskowego piekla ma sie tam swietnie a nawet lepiej. Bo jest azylem dla setek gatunkow na pograniczu wymarcia. Nie liczac tych bardziej pospolitych.
Ciekawe, że tubylcy na hałas nie reaguja?
Ale od pokolen wychowani w boskiej dyskotece?
Powinno sie zaprowadzic mlodziez do hospicjum/DPS z chorymi dziecmi i cyklicznie rozdzielic role na sprzatanie, mycie chorego, trzymanie za reke i odpowiadanie na pytania “nie zostawisz mnie?”
Taka lekcja milosierdzia w praktyce a potem przedyskutowac temat czy terminalnie chore dziecko powinno sie rodzic, bo kosciol tak chce.
W hospicjum sa przedewszystkimstarsi ludzie… to jaki wiek graniczny ustawiamy ? 45 a pozniej eutanazja?