Jak sie sięga dna?

Tak na marginesie - dziś okrągła czterechsetna rocznica bitwy pod Chocimiem! I co? Też nic, tylko Wikipedia przypomina!

1 polubienie

Calej historii nie da sie cytowac kazdego dnia.
Ale do najnowszej chyba mozna sie odnieść?

Najnowsza? To ta, ktora PiSze partia z nieomylnym wodzem na czele?

Dla mnie najnowsza to ok. 100 lat.Bo ten czas mial wplyw na naszą wspolczensość.Czego nie dotkniesz to sie zazębia…

Z wczesniejsza historia tez…
Tylko problem z materialami zrodlowymi bywa.

1 polubienie

Bitwa pod Chocimiem jednakowoż inny wymiar miała, niż II wojna światowa. Sobieski sprał Turków, ale nie miało to wpływu na losy Rzeczypospolitej, która już była kolosem na glinianych nogach.

W ten sposób, to od Cedynii można zacząć. :grinning: Byłbym za… :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Sobieski czy Chodkiewicz?

1 polubienie

Powinienen zapytać, o którą Co bitwę chodzi, bo tych bitew pod Chocimiem było “tylko” 5.
I żadna z nich we wrześniu.

Tę ostatnią z Turkami wygrał Sobieski. Wielki sukces militarny i po tej bitwie w Europie nazwano go Lwem Północy, a potem obrano go królem.

1 polubienie

Ta z tandemem Chodkiewicz (zm. 24 września) i potem Lubomirskim.
Zakonczona ogolnie negocjacjami i obawa przed zimowa przeprawa powracajacych wojsk tureckich przez zasniezone gory. A oni marznac nie lubia…

2 polubienia

9 plusow a z tresci jedynie typowa przekora.Czasem złośliwa…Tacy jesteśmy.Bez znaku zapytania.
Nie wiem co mnie tu dzisiaj skierowało…Jakis przypadkowy odruch zapewne.Ale przyznam ze po raz kolejny żołądek mi sie kurczy jak to czytam… :thinking:

A czy nie o tym wlasnie jest wspomnienie wojny?
Niebawem i o stanie wojennym zapomnimy.Lepszy X factor i taniec z idiotami…
I potem sie dziwic ze ludzie nie potrafia jednego sensownego zdania wypowiedziec,poza"a kogo to obchodzi" :angry:

2 polubienia