Tak na marginesie - dziś okrągła czterechsetna rocznica bitwy pod Chocimiem! I co? Też nic, tylko Wikipedia przypomina!
Calej historii nie da sie cytowac kazdego dnia.
Ale do najnowszej chyba mozna sie odnieść?
Najnowsza? To ta, ktora PiSze partia z nieomylnym wodzem na czele?
Dla mnie najnowsza to ok. 100 lat.Bo ten czas mial wplyw na naszą wspolczensość.Czego nie dotkniesz to sie zazębia…
Z wczesniejsza historia tez…
Tylko problem z materialami zrodlowymi bywa.
Bitwa pod Chocimiem jednakowoż inny wymiar miała, niż II wojna światowa. Sobieski sprał Turków, ale nie miało to wpływu na losy Rzeczypospolitej, która już była kolosem na glinianych nogach.
W ten sposób, to od Cedynii można zacząć. Byłbym za…
Sobieski czy Chodkiewicz?
Powinienen zapytać, o którą Co bitwę chodzi, bo tych bitew pod Chocimiem było “tylko” 5.
I żadna z nich we wrześniu.
Tę ostatnią z Turkami wygrał Sobieski. Wielki sukces militarny i po tej bitwie w Europie nazwano go Lwem Północy, a potem obrano go królem.
Ta z tandemem Chodkiewicz (zm. 24 września) i potem Lubomirskim.
Zakonczona ogolnie negocjacjami i obawa przed zimowa przeprawa powracajacych wojsk tureckich przez zasniezone gory. A oni marznac nie lubia…
9 plusow a z tresci jedynie typowa przekora.Czasem złośliwa…Tacy jesteśmy.Bez znaku zapytania.
Nie wiem co mnie tu dzisiaj skierowało…Jakis przypadkowy odruch zapewne.Ale przyznam ze po raz kolejny żołądek mi sie kurczy jak to czytam…
A czy nie o tym wlasnie jest wspomnienie wojny?
Niebawem i o stanie wojennym zapomnimy.Lepszy X factor i taniec z idiotami…
I potem sie dziwic ze ludzie nie potrafia jednego sensownego zdania wypowiedziec,poza"a kogo to obchodzi"