Jak się Wam podoba ta inicjatywa?

Na drogowskazach w Polsce zostaną wymienione tablice z nazwą Kaliningrad na Królewiec. Oczywiście sprawa ma wymiar polityczny, bo przecież jakby nie patrzec nazwa Kaliningrad jest nazwą urzędowa, zaś Królewiec, to polski egzonim Koenigsberga.

Jakos tak lubie nazwy historyczne
Popieram.

Podoba mi się Królewiec.
Na naszych drogowskazach jest Paryż, nie Paris, więc dlaczego nie Królewiec?

1 polubienie

To inna sytuacja. Paryż jest tłumaczeniem francuskiego Paris, tak samo jak Monachium niemieckiego Muenchen. Ale Królewca literalnie juz nie ma, , przecież ruscy po wojnie nie nadali temu miastu zruszczonej nazwy, będącej odpowiednikiem tej historycznej, tylko zupełnie ją zmienili. Tak jak Sajgon nazywa się teraz Ho Chi Minh zaś Ałma Ata w Kazachstanie - to Astana.

5 polubień

image

4 polubienia

Ciekawe czy w latach 50 wszyscy wydawcy map poza Polska zmieniali nazwę Katowice na Stalinogród?

4 polubienia

Bingola, jak w takim razie wytłumaczysz sprawę Akwizgranu i Aachen?

Akwizgran to polska nazwa niemieckiego Aachen i nie słyszałem, by Niemcy czy ktokolwiek inny jakoś specjalnie zaprzątał sobie tym głowę.

Dlatego Kaliningrad może być Królewcem!.

3 polubienia

Aleśmy przy okazji ich zdenerwowali trochę, tak?

5 polubień

Albo Ratyzbona i Regensburg

3 polubienia

Takie wbijanie szpileczek, to świetna zabawa. Też coś o tym wiesz :upside_down_face:

3 polubienia

Tak tak…my im szpileczkę a oni nam groźbę zrzucenia atomówki. I wszyscy się bawią jak nigdy… :roll_eyes: …tylko, że to nie my zaczęliśmy.

Duzo takich miejsc jest.
@Bingola nazwy miejsc historyczne? Mieszkam w okregu miejskim Elx/Elche ale jako pochodzenie jestem ilicitana od rzymskiej osady Ilice, a w ogole osadnictwo na tych terenach? Trzeba uwazac po czym chodzisz

Otoz to
Ile na swiecie jest miejscowości Los Angeles czy Santa Fe?
Ruskie komuchy oryginalni nie są

1 polubienie

Nie myslcie że popieram tę ruska nazwe, sam uzywam nazwy Królewiec. Mam jednak obiekcje, bo jednak jest oficjalna informacja drogowa, prowadząca do jakiegoś celu. Z ta nazwa się go nie znajdzie, tzn. Polak nie będzie miał kłopotu, ale juz kierowca tira jadący do Kaliningradu powiedzmy z Albanii, pogubi sie.

2 polubienia

Jestem “za”.
Nie żeby drzeć koszulę z tego powodu ale już chyba czas by wreszcie wytrzebić te sowieckie naleciałości.

3 polubienia

W Hiszpanii jest kilka jezykow urzedowych z wiodacym castellano czyli tym co nzywamy hiszpanskim.
Jest to problem w przypadku baskijskiego

1 polubienie

Nie jesteśmy oryginalni - Ukraińcy mają swój Nowy Jork…to chyba jeszcze większa złośliwość.

1 polubienie

My mamy Amerykę, Paryż, Rzym, Argentyna tez jest.

2 polubienia

Oj ale Santa Fe czyli święta wiara nie przebijesz.
Pierwsza byla wiocha w Andaluzji.

1 polubienie

Racja, ale i tak bardziej mi się podoba Królewiec :slight_smile:

1 polubienie