Jak to nazywacie? Kabaczek, patison, cukinia?
Ja mówię kabaczek…no właśnie …macie jakieś przepisy jak to oto warzywo smacznie zjeść? Mam 3 spore sztuki:wink:
Mówię cukinia, 2 osoby z rodziny mają tego sporo w ogródku, więc mam co roku darmowe zapasy.
Bardzo dobrze nadaje się do zapiekanek warzywnych-cukinia ugotowana i pokrojona w kostkę, jakiekolwiek inne warzywa-mi smakuje z marchewką, ziemniakami, papryką i oliwkami, dowolne przyprawy, starty ser do posypania (może być też wegańsko, bez sera).
Można zrobić placki z cukinii.
Można dodać pokrojoną do zupy, ostatnio fajnie mi się wkomponowała w pomidorówkę z jarzynami.
Można zrobić tosty z cukinią pokrojoną w plastry+dowolne inne składniki.
Klasycznie leczo, może być do zjedzenia na bieżąco i do zapasterywowania i zachomikowania na zimę, dla potrzeb szybkiego obiadu.
Krótko mówiąc, możliwości jest cała masa, uniwersalna roślinka.
A tak bardziej oryginalnie, czego nigdy sama nie zrobiłam, mama koleżanki robi konfitury z cukinii. Na słodko. Bardzo dobre i ciekawy smak
to jest cukinia
patison to takie ufo jarzynowe
kabaczek ma delikatniejszy smak i ciensza skorke niz cukinia
cale towarzystwo pochodzi od matki dyni - co z tego wymyslisz bedzie dobre - jedynie co zle toleruje moim zdaniem to gotowanie - lepiej to usmazyc, upiec zrobic w panierce, jako przystawke w occie?
To cukinia, idealnie nadaje się podczas robienia czystek w lodówce, wszelkie niewielkie ilości wędlinek, grzybków, sera kroimy w drobną kosteczkę, nakładamy do wydrązonej cukini i tadaaaammm
Bardzo ważne! trzeba pilnować czasu pieczenia, chwila nieuwagi i cukinia jest przesiąknięta nadmiarem wody z farszu, staje się oślizgła .
Dwa rodzaje patisona mam zasadzone na działce, kroję w plastry, nakłuwam widelcem i moczę w zalewie zrobionej wedle moich smaków, potem jajeczko, bułka tarta i na gorący olej.
2 lata temu koleżanka dała mi przepis na patisona w zalewie musztardowej, smaczne .
smaku mi narobilas
o patisona to u mnie trudno, cukinie czy kabaczki to sa, ale zaczyna sie sezon na baklazany
Cukinia jest świetna.
Można ja skroić z papryką i zrobić leczo albo ratatuj.
Osobiście najbardziej lubię placki z cukinii z serem feta i pietruszką:
Dzisiaj tez ją wykorzystałam. Przykryłam nią nadziewane mięsem i kaszą papryki. Okazało sie to lepszym rozwiązaniem od pomidora którego zawsze do tego stosowałam:
Patison jest najwdzięczniejszy, jeśli nie dopuścimy do przerośnięcia, miąższ jest twardy, bardziej podatny na wszelkie eksperymenty .
Lubię takie szybkie dania “na winie”, wczoraj zrobiłam np. kotleciki z kalafiora ,
ugotowałam, paluchami ugniotłam, posiekałam pęczek pietruszki zielonej, kopru, przyprawy, 2 jajka, panierka z bułki tartej i na gorący olej.
Po lekkim ostygnięciu w paluchy i mniam :))))
na widelcach oszczedzasz?
swoja droga to smazone, pieczone czy zapiekane jest podstawa kuchni walencjanskiej - ale tu woda bywa drozsza od wina.
a kranowka jest z odsalarni wody morskiej - w duzym stopniu napedzanej energia z fotoogniw. choc ziemia zyzna - to polpustynia wlasnie z braku wody.
To nie z oszczędności, pewne dania smakują właśnie tak
Mam jakieś takie przyzwyczajenia, których w gościnie nie pokazuje, ale…
Patrząc na te cukinie, przypomniałam sobie,że ktoś polecił mi przekrojony wzdłuż ogórek zielony i polany prawdziwym miodem.
ogorki z miodem? i dodatkowo kropeka octu balsamicznego sa swietne do pospolitego schabowego (zamiast kapusty)
zreszta ogorek ma te wlasciwosc, ze pokrojony w piorka smakuj inaczej niz w plasterkach.
Ogórek polany miodem, w paluchy i am, sama się zdziwiłam, ale spróbowałam, smakuje pod warunkiem,ze się tym delektuje.
Wygląda smakowicie. A jak robisz te placki?
U nas to sie nazywa cukinia (w Grecji tez jak mi kiedys powiedziala Greczynka)
Ja dodaje do dania warzywnego:
Cukinia,
marchewka.
kalafior
+makaron i czasem mielone mieso
A jaki przepis? Narobiłaś mi smaka
Cukinie ściera sie na dużych oczkach, wyciska wodę, dodaje ser feta, makę, jajko, dużo pietruszki i sie smaży. Bardzo to jest dobre.
Muszę zrobić z fetą koniecznie