Wczoraj nawet seriale przerywali by pokazywać child alert ze zdjęciem tej dziewczyny.
11 lat i poszła w tango z 24 latkiem. Takich zdarzeń przybywa.
Pytanie dodatkowe: czy za samo umówienie się z nieletnią powinna być kara? Nie zrobił jej krzywdy. Nie zmusił do spotkania
Kto tu jest winny? Facet, dziewczyna czy rodzicie? Kto powinien ponieść największą karę?
https://dziennikzachodni.pl/child-alert-30-godzin-poszukiwano-11-letniej-patrycji-odnaleziona-w-mieszkaniu-mieszkanca-slaska-24-latek-zatrzymany-w-zakladzie-pracy/ar/c1p2-27585205?utm_campaign=grafikalink&utm_medium=dziennik%20zachodni&utm_source=Facebook
To już drugi alert chyba,gdzie jakaś małolata poszła w tango -cóż na to nie ma mocnych.Zew natury i wiek…
@Devil Dorosły facet umawia się z dzieckiem. Jakkolwiek dzieci mają różne pomysły to po stronie osoby pełnoletniej leży wina. Jak wychować? Interesować się tym co robią dzieci - tak po prostu - i w realu i w Sieci. Tak młode osoby powinny mieć ograniczenia na telefon i komputer. Przydają się wszelkie blokady rodzicielskie. No i żeby w domu i w szkole wciąż była edukacja: że nigdy nie wiadomo, kto jest po drugiej stronie i jak należy podchodzić do treści znalezionych w Sieci.
PS.Moja koleżanka miała nastoletnią córkę. Małolata że swoją kumpelą zaczęły pisywać z dużo starszym chłopakiem. Moja znajoma od razu wykryła sprawę, przerwała znajomość i przeprowadziła z dziewczętami poważna rozmowę.
Po pierwsze to miala szczescie, ze jej nie zgwalcil (z tego co wiadomo). A po drugie zostawila list : mamo juz nie bedziesz miec ze mna klopotow.
Wnioski wyciagnac sobie mozna samemu.
Z artykułu nie wynika kompletnie nic.
Nie wiemy,dlaczego zwiała.
Nie wiemy co widział w niej chłopak,zwany eufemistycznie “mężczyzną”.
Możemy sobie jedynie gdybać że fascynująca postać mamusi nie miała większego wpływu na dziecko.No chyba że negatywny.
Nie wiemy czy popiła,czy się naćpała…Nie wiemy NIC,o kluczowych relacjach w domu…
No ale sensacyja musi być!
No to walimy o technikach policyjnych i to tak by było na całą stronę
“Gliniarze” dla ubogich.
Przepraszam że nie odpowiedziałem na pytanie ale zaczyna mnie wnerwiać na poważnie,dziennikarski chlew,dezinformacja i niechlujstwo.Podobnie jak próby napuszczania jednych na drugich,co od słynnej niegdyś historii z “małą Madzią”,tylko przybiera na sile.Nie wprost ale tak po"wężowemu".Ze skorpionem w kieszeni.
I tu się nie ma z czego śmiać.Ale ujecie dobre!
Najciemniej pod latarnią?
Niezupelnie. I nie szukajmy sensacji
Rozwoj fizyczny czasem przerasta mozliwosci poznawcze, a tlumaczenie, ze przeciez wygladala na pelnoletnia? No to sie okaze. Bo zawsze istnieje mozliwosc, ze ten czlowiek pomimo 24 lat po prostu niewiele odbiegal mentalnoscia od dzieciaka? Ale tez moze buc premedytacja, bo pedofilia jest faktem. I do tego milosnicy tego rodzaju zabaw sa swietnie zorganizowani.
Dzieciak, dziewczynka? Nie pisz malolata poszla w tango? Dobrze, ze rodzice zareagowali i jednak to glupiutkie zyje. Tylko dajmy jej żyć?mieszkam w takim miejscu, ze latem sa tabliczki w miejscach uzytecznosci publicznej - wchodząc tu narzuc na siebie jakis ciuszek oprocz tego minimum plazowego?
Tu trzeba pochwalic czujnosc rodzicow.
Allerty tego rodzaju? Nawet na tym forum mielismy problem, do dzis nie wiem czy to byly głuptaki dzieciaki, czy swiadoma prowokacja pedofilska? Czort wie? Zdjecia i pytania usuniete. Ale w necie nic nie ginie.
W kazdym razie? Nie ignorowac. Wiek przyzwolenia? Kolego, dla niektorych to powinno byc nigdy. Ale ? Medycyna robi postępy. Kiedys izolacja lub kara smierci. Dziś próbujemy zrozumiec mechhanizm. Choc nie powinno się zapomonac o doswiadczeniach przodkow.
Jak mam nie pisać,że nie poszla jak poszła…a czy dzieciak,dziewczynka czy małolata to nie ma znaczenia-każdy inaczej określa przecie prawda?
O tym facecie,z mediów niewiele wiemy.Może zrobił jej krzywdę albo i nie.Może wiedział ile ma lat i podstępnie ściągnął do siebie a być może chciał pogadać poprostu z kimś w necie,a nie wiedział nic o jej wieku…
Tu bede adwokatem diabla. Dziecko? Tak. Niewinne? Poziom rozwoju umyslowego niekoniecznie chodzi w parze z wygladem i mozlieosciami.jak pisalam. 11 lat, wzrost i.ogolnie wyglad dziewczynki wskazywałoby na brak harmonii co do odbioru swiata. Ze z tego zrobiono afere? I to boze stworzenie zyje? Bo jednak rodzice w jakis sposob zareagowalo? I to szybko?
Brawo wy. Ale tez moim zdaniem nalezaloby obnizyc wiek odpowiedzialnosci prawnej dzieci i przy okazji? Rodzicom przypomniec, ze sa odpowiedzialni za to co wyprodukowali. I to niekoniecznie tylko matka? Co fdo trzezwosci? Piłeś nie jedź. Przynajmnie nei prowadz auta.
Zaraz sie okaze, ze sie pocalowali, ten 24-latek pewnie pod wzgledem emocjonalnym jest na poziomie 12latka, ale juz media trabia, ze ja wykorzystal… Mama pewnie chronila dziewczynke przed konsekwencjami jak helikopter latajac wokol niej, nauczyla swobody a teraz zdziwienie, ze dzieciak robi to czego mama nauczyla.
Dlaczego ja nie ucieklam na gigant w wieku lat 14? ..a sorry, mialam za duzo obowiazkow i za malo pieniedzy.
Ee gigant to malo.. uciec tak, zeby sie gliny zorientowaly, ze dalas dyla z kolonii, zostawiaja spakowana walizke i wrocic legalnie do domu?
To znaczy mina milicjanta jak przyszedl poinformowac tate, ze dziecko jes zaginione i sa na tropie? A ja wlsnie jadlam nieco dpoznony obiad? W kwestii mylenia sladow to na tym forum sa tez inni.
A dzieci? Nie karmc żelkami po polnocy, bo zamieniaja sie w germliny
Tego 24-latka to chyba tez nikt za bardzo nie wychowywal.
A co ma do tego wychowanie? I co my wiemy?
Ze dziecko z nadczynnoscia jakiegos gruczolu? Sadac po opisie? Duze prawdopodobienstwo. Ze rodzice wiedzieli jakiej marki buty i plecak? I znakiem charakterystycznym sa okulary przeciwsloneczne? Zbyt s,szybko sie ocenia.
Nie kazdy kontakt doroslegoz z dzieckiem to pedofilia. Ja to bym sie zastanowila nad stanem umyslowym i otoczeniem tego czlowieka plci meskiej? I jednak koniecznoscia szkolnego przedmiotu
Bo to kuriozum
Jakas nadto dojrzala dziewczynka, ze na 24-latka trafila. No chyba, ze napisal, ze tez ma 15lat…
Niekoniecznie. Sa ludzie dojrzali fizycznie, ale intelektualnie to twoj kot moze napisac doktorat i nawet to obronić? W kwestiach pedofilii to mafia. Zanim wyda sie wyrok? Przeswietlic kontakty.
Afera czy reklama, ze alert Ambar dziala?
Swoja droga kto wie skad wzielo sie to okreslenie? Dla ulatwienia ani z kolorem, ani z bursztynem nie ma wiele wspolnego.
@ihtiel zareagowalas wiec odpowiem w kontekscie z rozterka @Nunu .
Dzieci sa nieobliczalne. Ostatnio wracajac do Hiszpanii mialam wrazenie, ze juz wiem gdzie podziewa sie ten polski przyrost naturalny? Rodziny z dwojka, trojka dzieci, tato ktoru wykopil trzy miejsca bo lesi z synkiem, który ma prwao do zudzenia sie gro komputerowa i wykazal nadmierne zainteresowanie moim bagazem podrecznym? Dziecko ktore najpier wrabalo dwa lizaki, poprawilo torebka zelkow? No to zaczely sie balety w przejsciu.
Ale jednak rodzice nad tym panowali. Nie bylo awantur i rowniez pretensji. Bo dziecko to trzeba ustąpić. Ludziom jakos oplaca sie pracowac jako ekspaci, wedrowac rodzinami za chlebem?
Ja czekam na przelom myslenia - kupje miejsce i lece z kotem czy inna maskootka domowa. Moze to byc i boa dusiciel. Najedzkny bezpieczny dla otoczenia. Net ujawnia jedna rzecz. Sa ludzie ktorzy maja nie tyle braki intelidencji, ale po ptostu w zderzeniu z innym swiatem nie wiedza jak reagowac. I tu Lem nie do konca mial racje? Niektorym trzeba pokazac, ze czarne to tylko najciemnieszy odcien koloru bialego.
A uzaleznienie os ekranów? Smartfon to narzedzie, nie wyrocznia.
Czyli jednak drań? Mogl sie pomylic, bo dziecko nad wiek rozwiniete fizycznie no i wpadl… Bo rodzice szybko zareagowali.