Jak zostać LIZUSEM?

Jeżeli odległość od ucha do ucha jest mniejsza niż od uda do uda, to się uda. :stuck_out_tongue_closed_eyes: :joy: :joy:

1 polubienie

Ale Nunu chyba nie o takie lizusostwo chodziło :thinking:

1 polubienie

Tak to w życiu bywa, że nie zawsze dostaje się to, czego się chce. :wink:

1 polubienie

I to jest powodem do westchnień.
Eureka!!! To już wiem skąd tyle wiatru ostatnio! :joy:

1 polubienie

No dobrze, to już jedno zagadnienie meteorologiczne zostało wyjaśnione. Teraz wytłumacz, czemu ostatnio wiało, grzmiało i padało? :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Na razie rozgryzłam kwestię wiania. Nie mogę tak wszystkiego naraz. Spokojnie…
Jak dużo płaczą z tego samego powodu, co wzdychają, to te łzy potem parują i wracają w postaci opadów.
A grzmoty?
Teraz to Ty uruchom swój rozum i wykryj powód, bo mi się już styki w mózgu grzeją.

1 polubienie

Właśnie podałaś rozwiązanie. Dźwięk grzmotu powstaje w wyniku grzania. Konkretnie, w wyniku gwałtownego wzrostu temperatury na trasie przeskoku iskry elektrycznej w atmosferze powietrze gwałtownie się tamże rozszerza, wywołując jakże solidną falę dźwiękową.

2 polubienia

Czyli to styki w moim mózgu są odpowiedzialne za te dźwięki? To po co ja się ich bałam? :wink:

2 polubienia

I z takim bojowym nastawieniem, życzę Ci miłego popołudnia. Tym czasem znikam. :wink:

1 polubienie

Też miłego popołudnia życzę :smiley:

1 polubienie

Podobno potrzeba wazeliny. Dużo wazeliny.

2 polubienia

I drogie

Ile teraz kosztuje litr oleju w Polsce?
Ja i tak smaze na domowym smalcu, a skwareczki zamiast chemii udajacej krem czekoladowy. Starzy wiedzieli co dobre :wink:
image

2 polubienia

taniego? czy dobrego?

W Niemczech kupowałem dobry olej słonecznikowy po 0,99. Jak wybuchła wojna w Ukrainie, to zniknął na jakiś czas ze wszystkimi innymi olejami. A jak powrócił, to już 1,26. Odpowiednik w Holandii w moim Plusie 3,11, a to nie jest drogi sklep.

1 polubienie

Rzepakowego dobrej jakosci
Bo oliwa to pewnie jak zwykle cena z kosmosu, a slonecznikowy przez wojnę u mnie zdrozal dwukrotnie.
Co ciekawe Hiszpanie zaczeli myslec o rzepaku jako uprawie wiodącej jesli chodzi o oleje - ponoc jest mniej wymagajacy od słoneczników i na pasze się też nadaje.

to z15 pln za litr. Nie patrzę na ten z biedry bo raczej nie całkiem orginał

1 polubienie

U mnie 3 euro za litr slonecznikowego, jak kupujesz butlę 5 l to 2.95.
A oliwa tloczona na zimno 4.40 i 4.15.
Rzepakowego raczej nie uswiadczysz, ale to zaszłość z czasow Franco - jakis cwaniak wtedy kupil skazony, zle oczyscil i do dzis nie wiadomo ile osób się strulo na amen, nie liczac kalek. Ludzie do dziś się boją. Ale prawdziwej
trucizny czyli palmowego rafinowanego jakos nie?

A czipsy też żrą i żyją… :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie