Jaka Moc silniej dogrzeje Ziemię; starotestamentowy Bóg

Zależy co masz na myśli pisząc, że mu się udało :wink:. Czy faktem jest, że Luter uznawał co jest Biblią, na podstawie zgodności księgi z nauką Lutra ?

Niezłą trzeba mieć butę żeby Bogu stawiać wymagania co do tego jak ma dyktować . Ma pisać tak jak chce Bingola i basta. To w zasadzie najlepiej cię podsumowuje

I znów wychodzi brak znajomości Biblii poparta szyderstwem warszafffskiego cwaniaczka

Biblia dla protestantów jest taką samą świętością jak dla katolików.
A księga Lutra nie jest rozbieżna z Biblią.

Ale dość na tym. Panie Michale @Farang panie Michale @Bingola. Nie drążmy dalej tego tematu, bo i tak tu nikt nikogo nie przekona, a można wywołać niepotrzebnie złego wilka z czarnego lasu. Nie chciałbym bardzo tego i myślę, że nikt z nas.
Dlatego ja kończę ten dyskurs i dobrze by było, byśmy wszyscy tak postąpili. Za bardzo Cię lubię Farangu by drzeć z Tobą koty.

2 polubienia

Tez kończę, bo każdy swoje wie i drugiego nie przekona. Jedni czytają Biblie ze zrozumieniem inni czytają na kolanach.

Ciekawa teza, jeśli weźmiemy pod uwagę nie tylko fakt odrzucenia przez Lutra ksiąg deuterokanonicznych, ale nawet podważania natchnienia niektórym księgom Nowego Testamentu np Listu św Jakuba, Listu św Judy, czy Apokalipsy św Jana, której nie uznawał ani za apostolską, ani za prorocką.

Poddaję się. :man_shrugging:

Oczywiście tym co czyta ze zrozumieniem jest Bingola, a cała reszta na kolanie :clap::clap::clap:

Ojj poprawilam , te 400 lat :rofl:

1 polubienie

O w morde! Z rewolucją październikową pomyliło mnie się… :joy:

2 polubienia

Tyż rewulocja to była…
A swoja drogą to Luter do Biblii (rozumianej jako swietej ksiegi obrzadku zachodniego) podszedł pragmatycznie. Przestrzegać pierwotnych zasad i pogonić handlarzy ( w tym odpustami) ze świątyni. Czy zdawal sobie sprawę co do tego jakie będą skutki?
A w ogóle był to czas sprzyjajacy zmianom Henryk VIII w akcji, spuścizna po czarnej śmierci czyli odradzajace sie ogniska tej choroby , ciągłe wojny rodowe, husyci, albigensi i wisienka na torcie czyli rodzinka Borgiów?
Grunt był dobrze przygotowany…

1 polubienie

Husyci, to 100 lat wcześniej, a poza tym wszystko się zgadza. Tzn, można by było jeszcze dorzucić kilka okoliczności. Co do Husytów, to KK stworzył świetną glebę, a później ją zasiał do powstania tej obustronnej rzezi. Zresztą o protestantyzm też się nieźle postarał. Ale mniejsza o większość. Wracam do meczu Muchovej z Haddad Maia bo przerwa międzygemowa się skończyła…

2 polubienia

Ja wzięłam wlasnie tak XV wiek jako granice przygotowania do dzialania Lutra.
Na wpływ odkrycia Ameryki to jescze wtedy bylo za wczesnie.
Jakby tak cofac sie w czasie to można wrócić do wygnania z raju…
Adam z Ewą też mieli “swoje zdanie” w kwestii przyswajania wiedzy przez żołądek wcinając owoce z zakazanego drzewa poznania :wink:

Z tem, że ja bym tego żołądkiem nie nazwał… :innocent:

1 polubienie

image