Jaka sentencja czy złota myśl

Dla mnie nieudanym powiedzeniem jest- ,Lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć’‘.
Specjalnie napisałam, że nieudanym, bo wiem co ono ma przekazać, ale w tej postaci nie ma dla mnie sensu i łatwo to wyśmiać.
W innych powiedzeniach sens widzę. To przecież przenośnie. Nie należy ich odbierać dosłownie. Każde jakąś mądrość zawiera, która nie do każdej sytuacji może mieć zastosowanie.
Rozumiem, co napisał Daniel i zaraz dam mu plusa. Nadmiar może przytłoczyć. Tak rzeczy, jak pieniędzy, jeśli się nimi głupio zarządza. Można być wręcz niewolnikiem rzeczy(patrz- zbieractwo), a przez pieniądze popsuć sobie stosunki z bliskimi, paść ofiarą hien, itd.
A gdyby SAME pieniądze dawały szczęście, nie byłoby bogatych samobójców.
To o cierpieniu rzeczywiście jest kontrowersyjne.
A teraz istna głupota i obrzydliwość. Udało mi się skojarzyć coś, co jest jednoznacznie debilne, a funkcjonowało w pewnych grupach:
,Jak się kobiety nie bije, to jej wątroba gnije’’ :nauseated_face: :face_vomiting: :rage:
I jeszcze coś podobnego o kowalu ,co nie po to ma obcęgi…‘’
Tu chyba coś o wyręczaniu się dziećmi i posiadaniu ich tylko po to. :angry: O ile to dobrze zrozumiałam…

1 polubienie

MM dość kiepsko skończyła i była niezbyt szczęśliwą kobietą, a pieniędzy na zakupy jej nie brakowało.

1 polubienie

-“Wszyscy się ze mnie śmiali, że poszedłem na logistykę, teraz ja się z nich śmieję, nakładam im mniej frytek …”
o tym, co daje modne wykształcenie

1 polubienie

Ni przesadzaj, bo doniczek zabraknie :rofl:
Magisterke to sie robi z życia…
a zycie miewa swoje kaprysy.

1 polubienie

@ANON1234, Twoje dwa ostanie przykłady nie dadzą się zaliczyć do sentencji czy maksym. To powiedzonka kretynów.

Tego typu powiedzenia sa zbyt duzym uproszczeniem.
Rownie dobrze mozna powiedziec, ze zlotem się nie najesz?
Ale w chemii zloto jest katalizatorem i noszenie jakiegos lancuszka czy kolczyka ma wplyw na dzialanie organizmu. Zreszta ponoc ze zdrowego czlowieka, jakby zebrać to w jeden kawalek? To malenki pierścionek dalo by sie zrobić. Na ile to prawda?

“Chluśniem bo uśniem” - nie zawsze się sprawdza a “Pijem aż oślepniem” tylko czasem(zależy jakiego spirytusu dolali…).

1 polubienie

Pij szybciej, bo sie ściemnia…
A swoją drogą to metoda na zatrucie metanolem jest wypicie etanolu.
Niestety dalej to nie dziala - na kaca sposobu nie ma.

2 polubienia

Nie do końca. Trochę jedynie złagodzi truciznę. Całkowitego działania nie cofnie.
W Łodzi był głośny przypadek pasjonata fotografii, który pił na grillu wódkę z bazarku, przepijając sklepową.
Lekarz powiedział, że dzięki tej sklepowej przeżył. Ale całkowicie stracił wzrok.

Sentencja, którą staram się kierować w życiu.
,Ser za darmo jest tylko w pułapce na myszy’’

Lubię też afrykańskie powiedzenie. Nie pamiętam, z którego kraju.
,Lepiej dojść do celu w trzech skokach, niż przy jednym złamać sobie nogę’'.

1 polubienie

Tylko winny się tłumaczy

2 polubienia

Jeśli żyjesz głównie pracą , to z pewnością tak będzie .
Rozumiem-też kiedyś byłam PRACOHOLICZKĄ :innocent:

No wręcz przeciwnie!Pracoholikiem to byłem w radiu.Czyli,po raz ostatni,22 lata temu

2 polubienia

@joko Wg mnie to
się bardziej tyczy spraw, które trzeba załatwić i problemów z którymi należało by się zmierzyć… nawet odwlekane w końcu nas dopadną…