Nie tylko hiszpanski, uczono mnie lub sie uczylam roznych sposobow porozumiewania się, nawet jezyka migowego w wersji polskiej. W rodzinie trafil sie gluchoniemy, ale chetny do rozmowy. Teraz ma implant. Ogolnie uwazam, ze komunikatywnosc i mowa ciala sa podstawa zycia. Taki pies, kot czy inna tchórzofretka, a nawet mysz czy chomik syryjski w kontakcie z ludzmi staraja sie dogadac. Calym cialkiem, ale tez gama wydawanych dzwiekow. Moze nie wszystkie odbieramy?
Nie wspominając o harmonijnych kawkach!
No i wychodzi, ze kazdy dwor musi miec swojego trefnisia
Jestem wyjątkowo małomówna,dlatego czasami bywam w necie,gdzie próbuję napisać to, co uważam za ważne…
Mniej lub bardziej zresztą…
Lubię samotnie porozmyślać i samodzielnie odkryć prawdy odkryte już dawno przez wielu…
/IDIOLEKT?Pierwszy raz słyszę to słowo i nie mam pojęcia -jaki mam./
Zdarzą mi się mówić gwarą i cytować ulubione utwory literackie, zwłaszcza z moją Mamą mamy taki nasz własny kod plemienny. Pracuję w specyficznej branży dlatego dużo słownictwa fachowego i specyficzny język który jest zrozumiały dla moich współpracowników i klientów. Powiedziałabym nawet że z koleżankami z pracy mamy własny kod, a z klientami jeszcze inny chociaż branża wspólna…
Poprawną polszczyzną już mało kto się posługuje.Oczywiście raczej nie ma człowieka mówiącego nią.
Pomijając fakt,że nasz naród nie wiadomo dlaczego uwielbia nawet nie potrzebne zapożyczenia z innych języków.Ostatnio zauważyłem,że wielu ludzi nie wymawia "N’ poprawnie.Nie da się tego napisać ale to brzmi jak tylnojęzykowe “n”- prawie słychać “ę”.Włączam telewizor a tam wszystkie kobitki mówią “sukięka”.<-to jest straszne
Jak to nikt? Jak kto, nikt, job jewo mat’…?
Akcent czy wymowa sa plynne. Wazna jest tresc.
Telewizja siega dna
To nie jest błąd wymowy , to jest regionalizm małopolski. Każdy Krakus tak mówi.
Dzięki…! Nie wiedziałem o tym.Ale dziwne jednak,że większość ludzi w TV pochodzi z Krakowa.
Z tym krakowskiem “ę” Bingola ma rację, co nie zmienia faktu, że w dzisiejszych telewizjach poziom prowadzenia programów, a szczególnie wiedza, dykcja, kultura, i wymowa…itp; prowadzących, najdelikatniej ujmując, jest bardzo daleka, już nie od ideału, ale i poprawności…