To ja mam to pudło z dinozaurami i te kilka sztucznych zwierząt. Obeszłabym się bez nich, do niczego nie są potrzebne, ale je lubię i mają być, jak tylko się da
Fakt to pyl drzewny zmieszany z klejem.
Mozna tez kupic debowe panele,ale te sa dziesieciokrotnie drozsze.
A k9nserwacja ich niewspolmiernie bardziej pracochlonna.
Drewno jonizuje powietrze. Do tego olejki eteryczne. Stąd w takim domu człek inaczej się czuje.
Co do ciemnicy… Taki sam efekt dawały szalenie popularne kiedyś boazerie…
Obowiązkowe w przedpokojach, bez okien i małych… SMOK tego nienawidził i dziwił sie ludzkiej głupocie…
@Leone_Marco
A dlaczego ludzie porzucili tradycyjne podłogi drewniane? Z drewna iglastego? Sosna czy świerk jest tani (cena zblizona ale sosna lepsza na podłogi). Drewno można wybielić.
Zniszczy się? Tak, za 20-30 lat. (dbana , to i 100 lat wytrzyma). Starzeje się pięknie. A położenie nowej to mały problem…
Uwielbiam starem duże, tykające zegary.
Byle prawdziwe a nie na baterie…
Przymierzam sie do takiego.Mam juz nawet idealne miejsce.
Wahadło musi być, a nie żadna bateria.
Juz raz bylem blisko ale zegar byl po prostu brudny…A mnie sie teraz marzy taki wielki z otwieranymi drzwiami oraz szufladami na dole…
Tylko ze to kosztuje cholernie duzo…
Pamiętam z dzieciństwa, że u jednej z moich sióstr taty było sporo takowych i wszystkie działały. To był duży dom na wsi i miał 6 pomieszczeń, w każdym, jak nie stojący, to wiszący zegar był. Takich stojących mieli dwa. Otwierane z szufladkami. Gdzie te zegary teraz? Bóg wie.
No w bloku to sobie ludzie nie postawią bo by w calym pionie bylo slychać:))
Moj kolega z ławy szkolnej w podstawówce,na ostatnim spotkaniu z jego udzialem,twierdzil ze w dalszym ciagu stary wielki zegar “wali w korytarzu”
Kiedyś to ludziom nie przeszkadzało. Ale faktem jest, że przy blokowej akustyce, te “hałasy zegarowe” dla wielu są uciążliwe.
Nie mam pojecia,dlaczego ludzie porzucili drewniane podlogi.
Jest dokladnie tak jak piszesz,zdrowe,latwe w utrzymaniu i zdrowe.
We Wloszech,raczej nie uswiadczysz drewnianych podlog.
Plytki ceramiczne,marmur,klinkier.
Latwo utrzymac czystosc,ale zimne,
To prawda. Dla mnie sa zimne i nieprzytulne. Nic nie zastapi drewna…
Moja babcia taki ma @birbant @collins02 i pewnie mnie zjecie, jak napiszę, że zegar jest ponad 100-letni, z początku lat 1900, a ona trzyma go w budynku gospodarczym i tam stoi i się kurzy
No i drewniane podłogi są po prostu ładne. Panele mnie odrzucają. Goła drewniana podłoga wygląda super, panele (takie najczęściej spotykane, nie z tych bardziej naśladujących drewno) bez dywanu straszą swoim wyglądem
W calym srodziemiomorzu kroluja posadzki. Drewno bylo materialem deficytowym.
Natomiast marmur,jest tak popularny,jak w Polsce wapien.
Wyjazd z pok9ju mam zrobi9ny z rozowego marmuru))
O mamur w Hiszpanii trudniej, ale kafelki? Dobrze, ze sufitów nie kafelkuja.
Na polnocy z kolei kroluje kamien.
Na pewno bardzo ladnie to wyglada, ale musi byc cieplo!!!
W Polsce wladjie mam polozone panele imitujace sosne.
Na pierwszy rzut oka wygladaja,ja deski.
Bo nawet na marmurze otrzymujemy zimne nozki…