Jakie 3 rzeczy naprawiłbyś w Polsce gdybyś został królem naszego potężnego państwa?

Wydaje mi się, że Polska to najlepszy kraj do życia, gdyby tylko naprawić kilka rzeczy.

3 polubienia

Trzy to za mało ale niech będzie…
1.Naprawiłbym ekonomię na najniższym poziomie jak i tą międzynarodową lecz nie jest to takie proste.Potrzebowałbym fachowców nie związanych z żadną opcją polityczną.
2.Demokracja jak wiadomo nie jest idealna ale nic lepszego nie wymyślono więc musiała by być naprawdę bez żadnych haczyków typu sądownictwo…
3.Ogólnie z państw,które nie mają doświadczenia z komunizmem i przez to mogły się czasem i na błędach doskonale rozwijać bym wziął ze wszystkich dziedzin to co u nich się sprawdziło zaszczepiając na naszym gruncie.Nic lepszego rano nie wymyślę bo kawa była za słaba
:wink:

1 polubienie

konkrety Wasza Wysokość. Co znaczy naprawić ekonomię. po 1 rzeczy jaką byś naprawił

Zlikwiduj takie homo sovieticusy, niektore w garniturach :stuck_out_tongue_winking_eye::partying_face: i bedzie OK

1 polubienie

Ja w odróżnieniu od polityków przyznaję,że dokłądnie nie wiem dlatego napisałem"Potrzebowałbym fachowców nie związanych z żadną opcją polityczną".

1 polubienie

Kolega z tym pytaniem spóźnił się o jakies pięć wieków :rofl::rofl::rofl:

3 polubienia

Żeby cokolwiek naprawić, zmienić to musiały by umrzeć 2 przyszłe pokolenia. Dobre chęci to za mało. 90% rządzących to biznesmeni, dla nich dochód z rządu napiwki do obietnic. Gdyby to wyborca miał taką wiedzę, to nikt by nie pomyślał o socjalu. A tego w szkołach nie uczą, początki są w włoskiej szkole w Cerignoli od podstaw częściowo w formie zabawy - jak zagospodarować i podwoić swe kieszonkowe/ mały wykład dał mi piątoklasista Mateo / Mateusz / ekonomia rachunku - zwykłe zakupy, ubezpieczenia, ryzyka, itd. Później wiedza z lekcji się komplikuje bo dochodzą szczegóły. Tyle że można sprawę przegiąć niekorzystnie i powstanie nadmiar mądrzejszych sterujących tymi początkującymi

1 polubienie
  1. Opodatkowanie kościoła
  2. Legalizacja związków partnerskich
  3. Redukcja liczby posłów i senatorów do minimum.
2 polubienia

Monarchie były, ale się przeżyły. W dzisiejszych czasach, żaden król nie byłby samodzielnie niczego zmienic. To takie naiwne mrzonki dziecinne. Jak ten cały program Konfederacji.

2 polubienia

U mnie krol taniej wychodzi od przezydenta, poza tym przystojniejszy i od dziecka przygotowany, zeby na wyjazdach glupot nie robić.
I nie gadac byle czego.
Monarchia konstytucyjna.

2 polubienia

Jak tylko 3 rzeczy, to takie:

Po pierwsze, zastapilbym wszystkie obecne podatki i swiadczenia na rzecz panstwa podatkiem od posiadania ziemi, oraz wprowadzil niskie ale uniwersalne clo na wszyskie towary importowane.
Po drugie, decyzje o wysokosci podatkow przeznaczonych na funkcje lokalne (czyli w zasadzie wszystko poza wojskiem i polityka zagraniczna) pozostawilbym temu stopniowi samorzadu, ktory te funkcje realizuje.
Po trzecie, znioslbym koniecznosc rejestracji dzialalnosci gospodarczej.

1 polubienie

Podziały kraju, które pojawiły się w dosyć tajemniczy sposób. Kiedyś przecież wszyscy byliśmy równi wobec władzy komuszej… A teraz staczamy się po równi pochyłej tam, gdzie idą i tak wszystkie demokratyczne państwa, tj. do podziału i rodziału wewnętrznego swoich krajów. Skąd to cholerstwo tak w ogóle się wzięło.

Zmienił bym nasz sposób dyplomatycznego i grzecznego bycia wobec większości krajów świata, żeby nie powiedzieć niemalże dupowatego, z którymi się zadajemy.

Stworzył bym 10 strategicznych dziedzin życia, które by nas zabezbieczały względem otaczającego nas świata. Które jednocześnie nie mogły by być powiązane w żadne międzynarodowe układy sojusznicze, które by nigdy nie mogły być przez nie tknięte.

Oduczył bym nas dupowłażeniu powszechnemu komubądź spoza Polski. Ale to już chyba powiedziałem.

1 polubienie

Nie byliśmy, członkowie PZPR byli uprzywilejowani w życiu codziennym i w pracy. Przydziały na auta, mieszkania, awanse w pracy, podwyżki…itp…

2 polubienia

Byliśmy równi w nienawiści do nich. Oczywiście, ci co żyli z przywilejów nie mieli tej samej niechęcie co inni, wiadomo.

1 polubienie

Parkingi,hotelarstwo,bezwzględna ochrona drzewostanu.
Tzw.“slużba zdrowia”
Wytyczenie miejsc w pelni chronionych przed ludzmi poprzez calkowity zakaz wstępu.Głownie w górach.
Oraz natychmiastowa eliminacja wszelkich reklam,banerow,plakatów i neonów zaśmiecających płoty,niską zabudowę i drogi dojazdowe do miast.

1 polubienie

To jednak nie tak dziala. Luksus posiadania czegoś, co jest dla wybrancow?
Porownujac DDR i polskich kapusiow? Albo ci drudzy to jakies walenrody były? Albo nieudacznicy.

1 polubienie

Pytanie powinno brzmieć; - jakie 3 rzeczy naprawił byś, gdybyś został cudotwórcą… ?

3 polubienia

co sie stalo to sie stalo jesli to przekroczenie bariery czasu i przestrzeni

Albo jeśli skończysz Hogwart co zrobisz dla Polski.