Jakie by było Wasze skojarzenie na dorosłą osobę, która mówi dziwnie lub niewyraźnie?

Że chora jest

3 polubienia

Ale czy byś nie miała obawy, że ta osoba jest pijana, naćpana lub zaburzona psychicznie i na wszelki wypadek lepiej jej nie pomagać?

Ja dodam, że również wada słuchu może być przyczyną niewyraźnej mowy.

Ja tam od razu mówię: ręce do góry i już wiem, czy zaczyna się udar [żart]
Udar, cukrzyca, padaczka, grypa …zawał, perspektywa Nagłego zatrzymania krążenia:/ -od razu go analizuję, czy też może zwykły kielich albo alkotubka.
Po wstępnym obwąchaniu oczywiście. A w ogóle patrzę, czy aby nie planuje ukraść mi mojego 5kilogramowego plecaka lub torby …
no i nastawiam się psychicznie na RKO… jakby co

2 polubienia

To zupełnie inny temat.
Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to WSZYSTKO inne ma zejść na dalszy plan.I nie ważne czy alkoholik czy osoba z udarem.
Nie potrafisz pomóc to nie przeszkadzaj…To oczywiste ale zadzwonić gdzie trzeba,każdy może i powinien.

3 polubienia

o, mamy “pomoc”. :face_with_raised_eyebrow:
Ja to czasem takiego delikwenta obserwuję…a jak zadzwoniłam na 112, że taki jeden nie kontaktuje a ja po obwąchaniu go nie wiem, co mu jest -czy walnął kielicha czy zaczyna się udar - to pól godziny czekałam a najpierw mnie policja odpytywała ponad 10min.

1 polubienie

Niestety za rzadko, więc zaczepiamy sami.

1 polubienie

Alkoholizm, narkomania czy schiza nie sa zarazliwe. Więc obawy? Owszem takie osoby mogą byc agresywne. Ale to nie usprawiedliwia obojętności.
Lekarzem nie jestem, ale telefon 112 działa.

2 polubienia

szaleńcy wcale nie są tacy groźni…no chyba, że naćpani albo psychopaci. A no i jeszcze może mu tętniak pękać albo krwiak coś robić…więc to nie taka błaha sytuacja.
Gorzej to jest jak nie podejdzie a już leży, bo może być nieprzytomny a wtedy weź człowieku dzwoń na raz i go naciskaj w tempie 120 na min.

2 polubienia

W przypadku tętniaków z tego co wiem lepiej nie naciskać?

2 polubienia