Jakie wnioski z tego wyciągnąć?

Inna sprawa, że współsąsiedzi mieli prawo interweniować, kiedy widzieli obok siebie jawne łamanie zasad BHP itp. :thinking:

Tutaj mam na myśli właśnie przede wszystkim wieś Nową Białą :man_shrugging:

Ciekawe kto? I czy komus będzie na tym zalezalo?
Rolnictwo w Polsce i odolnie w UE to temat na osobne opowiadanie.
Jak Ukrainiec/Ukrainka decyduje się na wyjazd to z dwoch powodow - zaronic lub zarobic i ulozyc sobie zycie za granica.
Ci pierwsi ucza sie niechetnie, ci drudzy malo prawdpodbne, zeby Polske wybrali.

2 polubienia

A teraz ciąg dalszy powodzi :confused:

Czy ja wiem czy tak niechętnie … Zależy kto, a poza tym co tu do umienia w rolnictwie skoro nawet @anon18020312 pisał, że zazwyczaj bodajże “nieudaczniki” dostają gospodarstwo, a reszta ucieka do miast…

A potem polskie rolnictwo wyglada jak wyglada…

2 polubienia

Nie wiesz co piszesz !, Ten nieudacznik też musi ! mieć wiedzę typowo rolniczą z upraw, z mechanizacji, z przetwórstwa itd. To w sumie mały biznes na którym uświadomieni zarządzają nowoczesnym gospodarstwem i rynkiem pracy by wyjść na swoje. Nieudacznik bez pomysłu i biznesplanu, do niczego nie dojdzie, może być tylko wolontariuszem / chłopem najemnym / za marne pieniądze

3 polubienia

Żeby dostać gospodarstwo, ziemię to trzeba mieć zrobioną szkołę rolniczą - taki papierek klucz. Kupić to można ziemię, działkę odrolnioną - piaszczysta, gliniasta co najwyżej pod budowę domu, ale nie pod jakie kolejek uprawy. Poza tym kościół dostaje bez kolejki za psie pieniądze, ale nie ty

2 polubienia

Pierwsze słyszę, że istnieją jakieś problemy z polskim rolnictwem… :man_shrugging: :thinking:

To na YT Jacek o tym nie mowil? :smiley_cat::smiley_cat::smiley_cat:

Nie przypominam sobie haha :see_no_evil: :sweat_smile: :ghost: :innocent:

Nie trzeba Kaziu. Po za tym wiedzy też nie trzeba wielkiej, większość małych gospodarstw ma od lat ustalone co sieją gdzie i na zmianę z czym. Szkoła rolnicza nie nie trzeba by dostać ale trzeba by kupić.

2 polubienia

Teraz były ulewy wielkie w Szczecinie :confused: Masakra ale się dzieje z klimatem… A najbardziej mnie przeraża oprócz tego, że Polska nie chce przetransformować elektrowni węglowych na mniej szkodliwe dla środowiska to jeszcze, że wycinają lasy w cholerę…

Swego czasu nawet była jakaś ustawa, że każdy mógł sobie bez zezwolenia wyciąć co mu się żywnie podobało i było widać na drogach jak ludzie szybko drzewa wycinali i palili…

Sam rząd wycina lasy… Ja rozumiem wszystko… Nawet problemy z praworządnością to pikuś przy tym co PiS odwala z wycinkami lasów…

1 polubienie