Inna sprawa, że współsąsiedzi mieli prawo interweniować, kiedy widzieli obok siebie jawne łamanie zasad BHP itp.
Tutaj mam na myśli właśnie przede wszystkim wieś Nową Białą
Inna sprawa, że współsąsiedzi mieli prawo interweniować, kiedy widzieli obok siebie jawne łamanie zasad BHP itp.
Tutaj mam na myśli właśnie przede wszystkim wieś Nową Białą
Ciekawe kto? I czy komus będzie na tym zalezalo?
Rolnictwo w Polsce i odolnie w UE to temat na osobne opowiadanie.
Jak Ukrainiec/Ukrainka decyduje się na wyjazd to z dwoch powodow - zaronic lub zarobic i ulozyc sobie zycie za granica.
Ci pierwsi ucza sie niechetnie, ci drudzy malo prawdpodbne, zeby Polske wybrali.
Czy ja wiem czy tak niechętnie … Zależy kto, a poza tym co tu do umienia w rolnictwie skoro nawet @anon18020312 pisał, że zazwyczaj bodajże “nieudaczniki” dostają gospodarstwo, a reszta ucieka do miast…
A potem polskie rolnictwo wyglada jak wyglada…
Nie wiesz co piszesz !, Ten nieudacznik też musi ! mieć wiedzę typowo rolniczą z upraw, z mechanizacji, z przetwórstwa itd. To w sumie mały biznes na którym uświadomieni zarządzają nowoczesnym gospodarstwem i rynkiem pracy by wyjść na swoje. Nieudacznik bez pomysłu i biznesplanu, do niczego nie dojdzie, może być tylko wolontariuszem / chłopem najemnym / za marne pieniądze
Żeby dostać gospodarstwo, ziemię to trzeba mieć zrobioną szkołę rolniczą - taki papierek klucz. Kupić to można ziemię, działkę odrolnioną - piaszczysta, gliniasta co najwyżej pod budowę domu, ale nie pod jakie kolejek uprawy. Poza tym kościół dostaje bez kolejki za psie pieniądze, ale nie ty
Pierwsze słyszę, że istnieją jakieś problemy z polskim rolnictwem…
To na YT Jacek o tym nie mowil?
Nie przypominam sobie haha
Nie trzeba Kaziu. Po za tym wiedzy też nie trzeba wielkiej, większość małych gospodarstw ma od lat ustalone co sieją gdzie i na zmianę z czym. Szkoła rolnicza nie nie trzeba by dostać ale trzeba by kupić.
Teraz były ulewy wielkie w Szczecinie Masakra ale się dzieje z klimatem… A najbardziej mnie przeraża oprócz tego, że Polska nie chce przetransformować elektrowni węglowych na mniej szkodliwe dla środowiska to jeszcze, że wycinają lasy w cholerę…
Swego czasu nawet była jakaś ustawa, że każdy mógł sobie bez zezwolenia wyciąć co mu się żywnie podobało i było widać na drogach jak ludzie szybko drzewa wycinali i palili…
Sam rząd wycina lasy… Ja rozumiem wszystko… Nawet problemy z praworządnością to pikuś przy tym co PiS odwala z wycinkami lasów…