Pytanie inspirowane moim spotkaniem z grupą seniorów.
Nooo, co i kiedy sie psuje…
Żadnych.
W pytaniu mamy trzy generacje. Seniorów, młodych ludzi i gdzieś pośrodku (jak można domniemać) - autorkę pytania.
Mamy też wspomnienia, przedstawiające jakąś wartość.
Słowa Piłsudskiego, czy Sapkowskiego mówiące, że Poglądy/Racja jest jak dupa, każdy je/ją ma, można przełożyć także na wspomnienia. Każdy je ma i mieć będzię.
Pozostaje kwestia jakości, a tym samym wartości tych wspomnień dla poszczególnych generacji.
Nie powinno się rozgraniczać wspomnień w kategoriach gorsze-lepsze i wartościowe - bezwartościowe. One zawsze będą wspomnieniami. Dla seniora wartościowe będą wspomnienia o wypadzie na grzyby w leszczyńskie lasy, dla młodego człowieka - o ilości zestrzelonych przeciwników w grze Country Strike, czy ilości zwiedzonych światów w MineCraft.
Klasyczny konflikt generacji, żeby nie powiedzieć konflikt interesów.
Trudno stwierdzić, która ze stron ma rację, zwłaszcza że racja jest jak dupa. Każdy ją ma.
To będą s@motne wspomnienia
Na starosc to większość i tak jak nie Alzheimer to skleroza.
Nie ma co sie przejmować.
Wspomnienia związane z miejscem, w którym przebywają najczęściej, czyli e-wspomnienia.
Krótkie jak rolka na Facebooku, filmik na tik-toku czy instagramie.
Żadne.Przecież to oczywiste.
Wstawiałem tu kiedyś zdjęcie ze wspólczesnej randki i nie było to wyjete z jakiegos kabaretu.
Siadaja,zamawiają jakiś płyn,po czym kazde zagłebia sie we współczesny modlitewnik czyli smartfona.I tak przynajmniej 40 minut.Dłużej tam nie siedziałem…
Zresztą ta paranoja to nie wynalazek wziety z dzisiaj czy wczoraj.To trwa już przynajmniej jedno pokolenie.I już dzisiaj nie ma z tymi,jakże często,ledwie humanoidami,o czym gadać.
Wspomnienia…
A co oni przeżywają?CO,skoro nic ich nie interesuje?
Podróże?Biwaki?Egoztyka?Historia?Autostop?Żarty…
Poza tym…Tak właśnie karłowacieje wszelka wiedza o otaczającym świecie.Natomiast automatycznie rosną w siłe teorie spiskowe,którym szlak wytyczają tzw. gry…
Oraz podatność na internetowych debili i kryminalistów bo wielu z nich powinno tak być traktowanych! To oni są odpowiedzialni za status tzw. influencerów oraz całego tego planktonu bezmózgów zarabiających w necie na głupocie tłumu.W tym głównie dzieciarni i młodzieży.
Lem super star!!!
Niektórzy siedzą przy komputerze lub ze smartfonem, bo oni nie mają innego wyjścia. A tymczasem ja mam wrażenie z tego pytania, jakby każdy robił to tylko z wyboru.
Wyjścia nie mają jedynie inwalidzi.Ludzie których coś dotknęło i ma wpływ na mobilność.
Są tez i tacy którzy ograbieni przez państwo,po prostu nie mają na nic kasy…
Ale sorry…To jest oczywiste i nie o tym mowa.