Ustawienie domyślne – to w sprzęcie elektronicznym, lub każdym innym posiadającym możliwość regulacji – funkcjonalność, która ogranicza konieczność wyboru opcji w przypadku najczęściej stosowanych rozwiązań.
Ale w wielu urządzeniach spotyka się takie ustawienia, które przeczą zdrowemu rozsądkowi. Jedno z najbardziej irytujących - to domyślne ustawienie trybu zdjęć selfie w telefonach jako odbicie lustrzane. Popatrzcie sobie choćby na filmiki na Tik-Toku, czy selfie wrzucane na portale społecznościowe - zdecydowana większość z nich jest odwrócona, co można poznać choćby po napisach na ubraniu czy innych tego typu elementach znajdujących się w kadrze. Mało komu chce sie przestawiać to ustawienie, które jest wbudowane jako początkowe (domyślne) chyba w każdym telefonie.
Kolejny przykład obserwuje często przy zakupach – faktura VAT też jest ustawieniem domyślnym. Tak jest np. w kasach automatycznych wielu marketów. Płacąc w takiej kasie np. w Auchan pojawia się ekran z fakturą, a jeśli chcesz zwykły paragon (90% kupujących) musisz nacisnąć gdzieś z boku przycisk “ANULUJ”. Bez sensu. Powinno być odwrotnie - jeśli chcesz fakturę - naciśnij przycisk FAKTURA i wtedy podaj NIP, itd. Również na stacjach benzynowych gdy płacę za paliwo w kasie obsługa ZAWSZE zadaje pytanie czy chcę fakturę. Przecież gdybym chciał, to bym o tym powiedział od razu!
Jeszcze kilka lat temu w samochodach, zwłaszcza niemieckich, domyślnym ustawieniem było, że po wyłączeniu silnika, wyjęciu kluczyka i zamknięciu drzwi nadal paliły się światła mijania. Po co? Przecież DOMYŚLNIE, jeśli wykonaliśmy te czynności, to nie chcemy aby zostawiać auto z włączonymi światłami. Wytłumaczeniem może być to, że producenci aut maja cichą umowę z pomocą drogową, która rano przyjedzie naładować wyczerpany akumulator.
Znacie podobne sytuacje?
Nie robię sobie selfie i nie mam żadnego Tik-toka czy innych social-ogłupiaczy, nie robię zakupów w “Ałchanie” i dotychczas nie spotkałem się z domyślnym ustawieniem faktury w kasach, w życiu nie miałem też niemieckiego auta … więc cóż mogę powiedzieć w tym temacie?
Ale żeby nie było tak, że otacza mnie harmonijny i logiczny świat, irytującą rzeczą dla mnie jest, że po instalacji Windows ikona Moj komputer zwyczajowo będąca na pulpitach starszych wersji obecnie jest ukryta.
Dokładnie.Z tym ze ja jestem na fejsie.
Niemniej to słowo w niczym mi dotąd nie przeszkodziło…Owa domyślność…Nic sobie nie przypominam.
U mnie przeglądarka się czepia, żebym coś tam (jakieś ułatwienie) ustawiła sobie, a ja to akurat omijam i klikam, że nadal chcę ustawienie domyślne. Nawet nie przeczytałam o co chodzi (jednym okiem widziałam naprędce że o reklamy, spersonalizowanie ich itp. A ja nic nie chcę zmieniać, bo tak jak było akurat mi odpowiada.
Każde urządzenie zawsze ustawiam pod kątem wydajności i oszczędności.
Wywalam zbędne apki i wyłączam wszystko co może wpływać na szybkość oraz baterię.
Tak na szybko do głowy przychodzi mi tylko domyślna tapeta w Windowsie XP, bo we wcześnieszych wersjach był brak tapety, a domyślny kolor tła to zieleń lub błękit.
Nie lubię też efektów typu stopniowe znikanie lub pojawianie rzeczy typu okna, więc tego typu efekty również staram się mieć wyłączone.
Ja tam cos wlaczone, czy nie? Byle działało i sie nie zawieszało.
A selfikow i roznych instagramow nie ogladam.
Wiecej użerania sie z telewizorami smart, bo tam co wies to konwencja. I nie lubię smartfonów Huawei, choc od tej marki zaczynalam ponad 11 lat temu.
Wszystkie sprzęty elektroniczne mam ustawione w/g włąsnych preferencji.Gdybym miał na domyślnych to pewnie oślepłbym od telewizora i monitora a smartfon przy każdym nawet krótkim połączeniu z internetem pobierałby ogromną ilość danych(komp też).
Obsługa pyta o fakturę, bo masa ludzi wpuszcza sobie w koszt firmy albo kilometrówkę wożenie dziecka do przedszkola/szkoły albo po prostu benzynę jako koszt działalności.
@Nunu ale czy takich ludzi jest większość?
Dużo jest. Oni rutynowo pytają, bo jest dużo. A jeszcze może brać fakturę osoba fizyczna bez NIP.
No dobra…Znalazlem jedno kompletnie zbędne ustawienie w sprzęcie.
Funkcja “random” w odtwarzaczu cd
Po co to?Dla kogo?
Nie użyłem jej nigdy.Ani razu.
Nie wiem jaki masz odtwarzacz. Ja kiedys mialam na 6 CD (sharp).
Na imprezy bylo fajne, bo dzialalo jak dzis radia komercyjne - czyli wybieralo muzyke na chybil trafil , tyle, ze bez reklam
@collins02 ale random play to nie jest ustawienie domyślne, które musisz przestawić na tryb normalny.
No tak, fakt…Pomyślałem jedynie o całkowitej zbędności…
Bo telewizory i monitory są ustawiane tak, żeby ich obraz ładnie się prezentował na półce sklepowej, natomiast do codziennego używania takie ustawienia obrazu słabo się nadają.
A gdzie tam, od lat w trakcie pierwszej instalacji okreslasz tryb wyswietlania (to sie o ile nie mylę domowy lub hotelowy - czyli na duze powierzchnie. Pojecie z czasow, kiedy TV w pokojach nie bylo.)
Co do telewizorów to mają jeszcze sporo różnych drobnych drobnostek,które należy ustawić po swojemu…
Najwięcej niewłaściwych ustawień jest w systemach operacyjnych Windows i Android.<-Tu to masę czasu trzeba poświęcić.
Nikt nie napisał o idiotycznych ustawieniach na FB?
Domyślnie komentarze sortują sie wg “najtrafniejszych” zaś algorytm tego “najtrafiania” jest kompletnie niezrozumiały. Nie wiem co kierowało autorami, którzy nie przewidzieli możliwości sortowania chronologicznego komentarzy.
Dalej: czasem się zdarza, że FB pokazuje tylko jeden komentarz, a gdy sie kliknie opcje “rozwiń wszystkie komentarze” okazuje się, że wszystkich są całe dwa
Ja mam ustawione “wszystkie”