Jakie znacie schematy stosowane w filmach nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością?

Slyszal, cos tam oprocz westernow jednak krecili…
Wiki podpowiada
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wiking_(film_1928), ja tego nie widzialam, ale fabula wyglada rownie obiecujaco jak to co opisujesz :sweat_smile:

Nie ma juz dzisiaj chyba takiej mozliwosci aby obejrzec ten film…To chyba jeszcze niemy byl…

Jak podaja juz za sciezka dzwiekowa, ale bez dialogow, czyli jescze nie radzono sobie z synchronizacja. Moze w jakims archiwum filmowym znajdziesz, ale to by trzeba pogrzebac w tych, ktore zjamuja sie tm specjalistycznie - jesli to pierwszt i jeden z nielicznych to moze sie znajdzie. Zapisalam sobie - jak mnie cos najdzie to poszukam :laughing:

1 polubienie

Mam tutaj od niedawna,znakomity kanal filmowy,“Talking Pictures”.Nawet na TCM Classic Movies,nie bylo takiego wyboru…
Moze kiedys…

2 polubienia

Na filmach zdecydowana większość (Jak nie wszystkie) obrazy które ktoś ogląda przez lornetkę są tak przedstawiane (Jako dwa złączone ze sobą pola). Na przykład tak jak tu poniżej:

stettus

Jednak takiego obrazu przez lornetki się nie widzi. To fałszywe przedstawienie stanu rzeczy.
W rzeczywistości zawsze widzimy obraz w kole!

heve

3 polubienia

Dobre!
James Bond powroci! :rofl:

2 polubienia

Ja widziałem kiedyś taki żart na filmie, że aktor obserwował konie przez lornetkę i wyglądało to tak jak na pierwszym obrazku. A po chwili konie zaczęły przeskakiwać przez ten czarny kontur i biec w stronę widza :slight_smile:

2 polubienia

@benasek - co do tych obrazków - i dlatego zawsze zabieram lornetkę na plażę!

1 polubienie

Znalazłem ten kadr:

EDIT - to były krowy

4 polubienia

Ten film Top Secret ma więcej takich gagów:

Wyobraź sobie, że chciałem ten kadr szukać w necie! G… bym go znalazł, bo tam zamiast koni są krowy :crazy_face:

2 polubienia

Nie do końca tak jest.

Osie obiektywów lornetki powinny być równolegle (mała niedokładność jest dozwolona) a obrazy z obiektywów nie powinny być obrócone względem siebie.
Jeśli tak jest (tandetna lornetka ew.rozregulowana) wtedy mózg nie radzi sobie ze złożeniem dwóch obrazów w jeden.
Widok może być taki jak w filmach.

Gratuluję używania dobrej, sprawnej lornetki…

1 polubienie

Żebyś Smoku wiedział, na punkcie lornetek miałem swego czasu fioła. Wydaje mi się, że na temat tego sprzętu mam jako takie pojęcie, chociaż nie do końca inni “znawcy” ze mną się zgadzają. Ja na przykład preferuję lornetki w których ostrość w każdym obiektywie jest regulowana osobno. Jest to trudniejsze dla mniej wprawnych, ale za to lornetka jest masywniejsza i bardziej trwała. Co ja się na ten temat kiedyś nie nagadałem. Takie konstrukcje miały stare polskie lornetki PZO. Teraz produkuje się takie, które posiadają centralną regulację ostrości. Od czasu do czasu spojrzę na Allegro, czy ktoś 8x40 PZO nie ma na sprzedanie.

Tych lornetek, o których piszesz, nie radzę używać (tych mniej dokładnych) bo niektórych bardziej wrażliwych może rozboleć głowa od patrzenia :sunglasses:

Fujinon Mariner ok 1000 zł. Z kompasem ok 1300 zl. Jakość 8,5/10 są droższe modele ok 3 koła oraz modele tylko dla instytucji z koncesją MSW.

Mariner właśnie taki jest.
Lornetki z tak ustawianą ostrością kilka firm produkuje.
Fujinon jakością PZO przebija a cena nie jest zaporowa. Jak za wodoszczelną, pływającą świetną optycznie konstrukcję.
To bardzo wytrzymała konstrukcja

W filmach sensacyjnych zawsze rozwala mnie postepowanie tajnych organizacji. Jak tylko bohater sie o nich dowie - zaraz go probuja zabic. Zupelnie jakby trup nie przyciagal niczyjej uwagi… :wink:

I jeszcze poziom niebezpieczenstwa w telenowelach. 10 procent malej spolecznosci w kilkanascie lat traci zycie wskutek pozarow, wypadkow i morderstw? Nic ciekawego obywatelu, prosze sie rozejsc… :wink:

3 polubienia

Pogrzebalem trochę w sieci.

Z lornetek IF masz Nikona IF za ok. 1500 zł (doskonały optycznie), Steiner Navigator (kilka stów droższy).
Steiner robi też fajna mała 7x30 (Navigator ok. 1400 zł).
Jest mnóstwo podróbek Fujinona FMT za ok. 1000-1500 zł mniej lub bardziej udanych. Wszystkie są warte swej ceny (oryginał zaczyna się od 3 k zł).

No i masz ogromną ilość chińskich lornetek IF (zazwyczaj opisanych jako morska lub wojskowa) z 1-2 zakładów występujących pod dziesiątkami nazw. Za ok. 400-600 zł. Dowolna będzie optycznie lepsza od PZO.

Jest jeszcze bogata oferta lornetek “fix focus”.
Te lepszych firm też będą od PZO lepsze.

Wśród ludzi jest sentyment do starego. Ale od czasów komputerów da się produkować lepszą optykę. Także powłoki nawet w najtańszych lornetkach są lepsze od tego co miało kiedykolwiek PZO.

2 polubienia

Hmm, tak sobie jeszcze płypomniałam jak porządkowałam błyskotki: Oboje szykują się do wyjścia na przyjęcie, on prawie gotowy, ona zakłada kieckę i prosi go żeby zapiął jej zamek, albo łańcuszek, który chce założyć do kiecki, odgarnia przy tym włosy, a on niby jej pomaga, ale koniec końców bardziej interesuje się całowaniem jej szyi… W ogóle jak on jej daje jakiś gadzet, to zazwyczaj jest to łańcuszek, który sam jej zakłada, albo zestaw do wędkowania :wink:

1 polubienie

Widzisz…
Kobiety spod znaku Byka uwielbiają ekskluzywne, drogie prezenty. W ogóle uwielbiają duże pieniądze, luksus…
Ich strefą erogenną jest szyja…
Dać jej na prezent drogi łańcuszek i nie pocałować jej w szyję przy zakładaniu?
To byłoby… okrucieństwo :wink:

4 polubienia