Jeb..ć Ziobrę. Powiedzcie czemu tak mało sie robi żeby dzieciaki nie chorowały

Wchodzę do kliniki ,a tu kilku letnie brządce z poważną chorobą pokarmową, czekają na dość nieprzyjemne badanie nawet dla dorosłych .Przecież kiedyś było kilka przypadków na 100 tys ,dziś epidemia..Codziennie powinni przestrzegać ,a nie głupotami się zajmować w mediach

1 polubienie

Kilka lat temu słyszałem że jakiś kraj Skandynawii postawił sobie za cel zero wypadków śmiertelnych w ich kraju.Szwecja i Volvo,ambitny cel.A my, choć nie tylko my nie możemy zapanować żeby ludzie od urodzenia przestali zjadać gówniane jedzenie

Dziura w przyszłorocznym budżecie zdrowia to ok 25 mld złotych Tutaj trzeba reagować od podszewki,karać tych rodziców idiotów,nie sprzedać,szlaban i uświadomienie wszędzie i o każdej porze.GIS zlikwidować ,kontrole na granicach i nie wpuszczać zakazanej żywności przez naszego nowego specjalnego ministra od żywienia /żywności

Odbiło mi, sorry za ten monolog ale jestem wstrząśnięty tym wszystkim co widzę i żadnej zmiany

Temat do usunięcia Dodam tylko jeszcze jedno zdanie .Moje miasto kiedyś 17 tys mieszkańców i jedna apteka nieoblegana .Dziś doliczyłem do 15 aptek i 13 tys mieszkańców .Dziękuję.

Za to akurat,możesz I"powinieneś" podziękować ue.
Pod względem żywności,bylismy kiedyś najzdrowszym producentem w Europie i nikt tego nie kwestionował…Od 5-6 lat,PRZYNAJMNIEJ,bedac w Anglii,nie korzystam niemal wcale, z polskich sklepów.
Chyba że kupuję jabłka.

2 polubienia

Dzieci chorują na całym świecie a my do najbogatszych nie należymy.I KONIECZNIE trzeba o tym pamiętać.
Co nie znaczy że należy spać spokojnie.Mamy tez niestety tzw. służbę zdrowia,z niepisanym mandatem społecznym.Czytaj,bezgranicznym przyzwoleniem na niedowład którego końca nie widać…
W dodatku żyjemy w kraju z tradycjami judymowskimi ale gdy pojawia się Owsiak,idzie za nim kilka milionów najgorszego bydła które odsądza go od czci i wiary i oskarża o najgorsze!!! :enraged_face:
Mam w rodzinie dwoje lekarzy, żona w swojej kolejnych dwoje…Mój szwagier był ordynatorem jednego z najwiekszych znanych mi szpitali w Polsce.
Moja matka na jesieni życia,spedzila w szpitalu ok 1,5 roku…Wiem jak to funkcjonuje,naogladałem się i zachowałem wielki podziw dla leczących.Ale nie dla yebanego SYSTEMU!!!
Nie dla sytuacji w której w czasie tuż przedcovidowym,odsyłało się umierającego dziadka do domu w listopadzie bo już na początku grudnia szpitala nie było stać na wymianę żarówek!
Ludzi zmusza się do ubezpieczeń które nic nie dają bo i tak CZEKASZ…I jako że czas goni,i tak lecisz do lekarza prywatnego.I płacisz ponownie.Kazdy to zna z autopsji i wiadomo że sprawa nie ogranicza się do unikania rzeźników dentystycznych.
Jest to temat rzeka którego nikt nie chce rozwiązać.A już najmniej politycy którzy za pomocą swych tanich i propagandowych chwytów,zbijaja na tym kapitał.
Tak wiec moim zdaniem, larum podnosząc,trafiles jak kasztanem w oko cyklonu.Dzisiaj już takich skarg nikt nawet nie chce słuchać…

1 polubienie

To jest demagogia.
Ostatnia rzecz do narzekania to apteki.Jedyna gałązka w rodzimym lecznictwie,ktora potrafi się utrzymać.
Natomiast miasta wyludniają się z kilku, czasem kilkunastu powodów ale nigdy z powodu wzrostu ilości aptek!

1 polubienie

Nie mam nic do aptek i ich biznesowi.Miasto wyludniło się przez podział administracyjny który w nim nastąpił. Nie to jest jednak ważne.Suche fakty przerażają kiedyś 1 dziś 15 i są potrzebne,pełna zgoda. Tylko dlaczego są potrzebne -to jest ważne. Co się stało takiego z naszym zdrowiem że ich potrzebujemy. Nikt ich nie zamyka,świetnie prosperują.

Skoro świetnie prosperują to chyba przede wszystkim,o to chodzi.Kilka osób ma prace i to nieźle zazwyczaj płatna…
Nie mam pojecia,dlaczego jest ich tyle w malutkim mieście-sypialni.Ale czepiałbym się raczej spraw nierentownych.Bo to one wymagają"lekarza"[lekarstwa].

1 polubienie

Owsiak na najbliższej orkiestrze ma zbierać pieniądze na temat ,który w pytaniu poruszyłem.Chwała mu za to ;za kasę ale bardziej chyba za nagłośnienie tej sprawy i tych właśnie przypadłości, zwanych też chorobami cywilizacyjnymi..Edukacja najważniejsza Tylko wiesz trzeba sięgnąć jeszcze dalej ,jeszcze niżej to wypalać ogniem ,zanim wróg pojawi się kolorowy i słodki na półkach sklepów. Tylko restrykcyjne metody mogą coś zdziałać,żadne tam półśrodki, odwlekanie w czasie .Na dziś przeraża ta cisza, wciąż zagłuszana niby waznymi innymi sprawami ,które niby trapią ten kraj i są najważniejsze .

Oto chodzi OK, grabarze też mają świetne wyniki,zakłady pogrzebowe robią bokami ,chwała im biznes się kręci.Nic nie rozumiesz

Nie,to Ty nic nie rozumiesz.Z tego co piszesz wynika tylko jedno.Uchowaj Boże przed takim biznesmenami.Przed każdym kto psuje to co funkcjonuje a przyklepuje burdel,balagan i rzeczy nierentowne.
Nic mnie to nie obchodzi ale…Jak mierzy się "wyniki"grabarzy?
Skoro zaklad robi bokami to biznes się NIE kreci.Czy Ty w ogóle rozumiesz co sam wymyślasz?

1 polubienie

To mamy ministra? Od zagladanie w moj talerz? Nie. @WiecznieGłodny nomen omen Twoj nick. :joy::joy::joy:
Żartujesz?

1 polubienie

Gdy wchodziliśmy do UE mówiono nam,że będziemy konkurować naszą zdrową żywnością.Okazało się,że wręcz przeciwnie się stało-mamy coraz bardziej szkodliwą.Służbę Zdrowia mamy gorszą niż na Białorusi i w Rosji.Pobory lekarzy olbrzymie.Rząd ten czy poprzedni ma/mial to w głębokim poważaniu.Nic się nie zmieni.Będzie jeszcze gorzej.Teraz za smrodzenie Unia podwyższy nam o 30% ogrzewanie i ..coś tam przedsiębiorcom + nasza rodzima inflacja.Tak,że ten..Może na chleb tylko zwykłych ludzi będzie stać.Nikt nie będzie patrzył co zdrowe a co nie tylko aby było co do gęby włożyć.

1 polubienie

Bajki Wasc opowiadasz. Unia to nie gwiazka z nieba. Samo sie nie zrobi. Nie obraz się, ale piszesz populista komunista? Nie lowiles ryb, kiedy robi się zanęcanie? UE.? Wyspy czyli to co zostalo z imperium? Brexit? Tak mozna sobie na to (NATO też ) pozwolić ? Angole to angole. :winking_face_with_tongue::wine_glass:

1 polubienie

Przypomniałem sobie rysunek satyryczny z dawnego wydania NIE i księdza który trzyma dwie tace ze skrzyżowanymi z tyłu rękami i mówiącym -robię bokami :>

Powinniśmy mieć takiego ministra z tysiącami żołnierzy mu podległych, którzy pilnowaliby żeby niezdrowe artykuły spożywcze nie wjeżdżały do kraju ,Przydałby się też taki od tego ..żeby ludzie przestrzegali diety dobrej i zdrowej diety >wiem wiem ,to 1984 i Orwell w natarciu ale czy mamy w ogóle jeszcze jakieś wyjście?

Jakby Ci to obrazowo nakreślić ..Czy duża ilość dilerów narkotykowych, jeżdżących dobrymi autami w regionie /mieście nie oznacza problemów społecznych tu występujących ? Ktoś ich musi karmić że tak powiem ,ktoś czyli ludzie-ostatnia faza tego niezdrowego łańcucha .Podobnie jeżeli chodzi o apteki

No tak nick zobowiązuję ale jest też to część prawdy,jestem wiecznie głodny i ..dlatego jeszcze żyje :>