Jestem"za" i tylko chwilami,"przeciw"

To nie jest dobre

Fakt, patrząc na skuteczność, jako polityk zasługuje na niemały szacunek. Ale z drugiej strony, pokaż mi Tuska zdanie, na które nie zmienił zdania … :upside_down_face:

1 polubienie

No nie…Nie prowadzę notatek.
A gdyby nawet…Byłbym mało wiarygodny jako ten co tu klął na obecność polityki w każdym temacie :innocent:

1 polubienie

Temat migracji jest w naszym kraju dość ”nośny” i przez to populistycznie wykorzystywany. Niemniej niemniejszym populizmem jest twierdzenie drugiej strony, że to tylko populizm. Faktycznie temat jest i jest naprawdę poważy. Nieprzemyślane podejście do tej kwestii skutkuje niemałymi problemami w większości krajów, które przyjęły niekontrolowaną falę migrantów. W obecnej chwili niemal pewnikiem jest, że finalnie nasz obecny rząd będzie realizował wytyczne unijne w zakresie wdrożenia paktu migracyjnego, tylko do czasu rozstrzygnięcia wyborów są zachowywane niezbędne pozory. A że dotychczas nie zostały przedstawione żadne konkretne przemyślenia w tej kwestii, podejrzewam, że nasz kraj wzorem innych wdroży nieprzemyślane podejście …

3 polubienia

Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów :joy::joy::joy:

1 polubienie

Juz tak chyba nie będzie.
Niewielki wyłom jaki zrobila Meloni z Albania moze w koncu bariere bezmyślności rozwalic…
Niestety migracje sa (czy na się to podoba czy nie, zjawiskiem naturalnym, kwestia jak do tego podchodza ludy wczesniej osiadłe, postawione w roli strażników kawalka swojej podlogi?
Dobrze, ze Trump nie zabral sie za deptortacje Indian do Palestyny, ale kto wie? Moze jak juz tam riwiere zbuduje? :wink::partying_face:
Mamy w tej chwili jedna z najwiekszych fal migracyjnych w Europie - Ukraińców. Na ile to wplywa na sytuacje w kraju? Na pewno polaryzuje spoleczenstwo. Ale tez moglo by byc argumentem dla Tuska, żeby UE dala sobie diana i przestała nas probowac uszczesliwiac tymi co opalac sie nie musza.

1 polubienie

Ale Ukraińcy są z tej samej lub podobnej krwi,jak my.Tu nie ma większych różnic kulturowych i to nie grozi żadnym wybuchem społecznym.
Tym bardziej że spece od Wołynia,jakby zamilkli.
Trzeba odpowiednio sprzedać naszą postawę wobec napadniętego kraju,aby mieć argument/uniknąć jakichkolwiek dywagacji na temat turystów z Afryki czy Azji,ściągających teraz swe rodziny i żerujących na benefitach
Tego tematu nie ma w ogóle prawa być!!!

3 polubienia

Co do Wołynia, uważam że ta kwestia nie powinna być kolejną zamiecioną pod stół. Mamy prawo do swego punktu widzenia historii i powinno być to tematem obopólnych rozmów.
Z reszta się zgadzam. Ale patrząc na to co dzieje się na ulicach mego miasta, już widzę kolejną falę przybyszy spoza Europy w skali porównywalnej od tej z czasów pisowskiego handlu wizami. Tematu nie powinno być, ale jest.

2 polubienia

Zgadza się. Ja to sie obawiam naplywu latynosow.
Oni sami w większości narodek raczej cywilizowany, nieco rozrywkowy, ale w sztywnieckiej Polsce to akurat moze byc plusem. Natomiast za nimi plyna “maras” czyli tamtejsi zorganizowani bandyci.
Spacyfikowac to jest trudno, bo szybko sie dogadują z miejscowymi rzezimieszkami, a sposób ich dzialania? No moze ruska mafia sołncewska bylaby dla nich przeszloda, o ile juz sie nie dogadali?

2 polubienia

Dla mnie to facet, który na każdym wiecu recytuje z pamięci to samo i ucieka przed wyborcami mogącymi zadać mu pytanie. Boi się chyba, że sobie nie poradzi. Z każdego gestu bije od niego narcyzmem. Sposobem mówienia przypomina mi Leppera. Nie chodzi o to co mówi, ale jak.

P.S.
Szkoda, że zamknąłeś temat o przereklamowanych gwiazdach.

2 polubienia

Widocznie coś szło w zła stronę.Nie pamietam…

I od razu przypomina mi sie obecność meksykańskich bodaj,marynarzy,na naszym wybrzeżu.Nie wnikam bo nie widziałem a nasi kibole to najglupsza banda w Europie.Ale fakt faktem że wystarczył raz,JEDEN RAZ i od razu krew…

1 polubienie

Nikt nie chce zamiatać.Ale…Jesli przyjdzie Ci gadać ze Szwedem o czymkolwiek,choćby o ewentualnym pomniku dla Ulofa Palmego [ :upside_down_face:] to zaczniesz wyjeżdżać z potopem?
Wychowanie Niemców,do poziomu reszty Europy,byłoby trudne gdyby pamietac jedynie hitleryzm.

Trochę szkoda. Mało tu takich tematów w porównaniu do polityki- dyżurnej beczki prochu. Choć tutaj się chyba wszyscy boją za sobą nie zgadzać. :rofl:
Mnie to boli, że ludzie mając demokrację nie umieją ze sobą rozmawiać i się kulturalnie nie zgadzać. Przyjąć inną perspektywę bez obrażania i wtykania w szufladkę. Unikam więc już jak ognia. :wink:
Wolę tematy pozapolityczne.
Tu mnie podkusiło po prostu. :rofl:

2 polubienia

Ha!
Wczoraj gdzieś o tym wspomniałem.
A poza tym,Twoja uwaga dotyczy chyba każdego polskiego forum,z jakim sie spotkałem.Rządzi przekora i złośliwość.Bo to ma niby nakręcać…
Podobnie jest w mediach.
Zapewne sportem sie nie interesujesz ale…Jak myślisz,o czym wp. napisze jeśli:
a.Odbedzie sie kolarski etap wyścigu
b.kolarz złamie rękę na wirażu
c.kibice wtargną na obiekty

Prawidłowa odpowiedz to c,b,a.W takiej kolejności,przy czym “a”,czasem nie istnieje w ogóle…
Temat rzeka…A ile razy wskrzeszany na starym forum,gdy nie byłem w stanie przyjąć tego do wiadomości…
Zobacze wieczorem,o co tam poszło…

2 polubienia

Meksykanin to specyficzny gatunek latynosa, zamerykanizowany taki,

a mi to zaczyna tej polityki byc za duzo.
wiosna idzie, wakacje trzeba planowac, zyciem sie cieszyc…

Jurku pozwolę sobie się nie zgodzić. Nie są do nas podobni, kulturowo są zupełnie inni i do tego bardzo blisko im do ruskich. Kiedyś na początku wojny rozmawiałem z koleżanką z pracy Ukrainką i mówiliśmy o tych kradzieżach, gwałtach itd. Ona skomentowała to szybko “nasi też by gwałcili i kradli” Miesiąc później mieliśmy integrację w firmie… Paintball. Jedna grupa Ukraińców strzelała do drugiej grupy Ukraińców świetnie się bawiąc. Na 45 osób było łącznie ze mną 5 Polaków. Niestety też związki Polsko-Ukraińskie mają się słabo. Ukraińcy w Polsce raczej z Gruzinkami się wiążą, Białorusinkami. Jak tak patrzę na Ukraińców widzę nas Polaków 3- lat temu.

o widziesz, a ja znam lilka par ukrainsko polskich, ale to dziewczyny z Polakami. odwrotnie to tylko jedna Rosjanin z Polka, ale juz na wnuka czekaja. pobrali sie jeszcze za komuy i on zmienil nazwisko na zony. co by przyszlym dzieciom bylo latwiej.

Powiem szczerze, że wkurza mnie taka retoryka zamykania ust w dyskusji o Wołyniu przez szukanie bzdurnych analogii.
Uważam, że puki żyją świadkowie tamtych zdarzeń i żyją rodziny, którym zależy na godziwym pochówku swoich nie tak jeszcze odległych przodków, należy się im ta sprawiedliwość. Ciebie to bezpośrednio nie dotknęło i możesz mieć to gdzieś. Ale znam osobiście ludzi, których rodzice uszli z tamtej rzezi. Za komuny bali się o tym mówić przez komuchów, teraz im dalej nie wolno … przez Szwedów?
Takim tokiem rozumowania, jak się znajdzie od czapy analogię, to za 50 lat może nie będzie wypadało mówić o rosyjskich zbrodniach na Ukrainie?

2 polubienia