Czy gdyby teraz Owsiak dostał pokojowego Nobla, to prezio wykitowałby na zawał, czy tylko by mu piana na twarzy na przynajmniej tydzień się pojawiła?
Nie zartuj: tu chodzi o zycie…
Czy nie zauważyłeś że prezes żyje w swoim światku, w kokonie półprzepuszczalnym? Z kokona przedostają się na świat jego słowa, myśli, decyzje, polecenia, rozkazy, lecz świat zewnętrzny nie przenika do środka. A dodatkowo sam prezes jest impregnowany, nic na niego i do niego nie wpływa.
Ani jedno, ani drugie.
Przeciez da sie ludziom wytlumaczyc, ze to zli ludzie w tym komitecie to wrogowie naszej ojczyzny siedza i tylko patrza jak zaszkodzic jedynej dobrej dla spoleczenstwa zmianie.
Biorac pod uwage, ze przecietny Polak czyta srednio niecala ksiazke rocznie ( z kucharskimi i sennikami wlacznie), a Owsiak to ruja i porobstwo ?
Kurski z ojdyrem strone przekazu zapewnia, a stajnia hejterow klake zapewni. Albo kloake???
Niby tak, ale wpłaty na OŚP stale rosną.
Już nie przesadzaj. Dzięki smarfonom i portalom poziomu pudelek poziom umiejętności czytania wzrósł.
Nawet dobry mem te 2-3 słowa ma które trzeba umieć przeczytać…
Pytasz akurat o najmniej istotną rzecz…
Sama idea bowiem,wydaje się być jak najbardziej na miejscu.Dorobek tego faceta z ostatniego,lekko licząc,ćwierćwiecza,bije na głowe jakąkolwiek polityke oraz polityków.
Zresztą…O pokój w ogóle nie walczy się tylko rezygnując z broni.
Pokojowa nagroda powinna promować tych którzy potrafią owocnie w pokoju żyć.
Pamietam jak nam to ksiadz tlumaczyl. “Walka o pokoj” to takie modne haslo.
Ja tylko pisze jak to przedstawia, nie co ja osoboscie o tym myślę.
A wielu uzna, ze jedyne wartosciowe to slowo prezesa, ktorego geniuszu świat nie docenia, ale my jeszcze światu pokazemy…
A ja mialbym pytanieinnego typu.
Pomijajac fakt,czy Owsiak robi dobra r9oote,czy nie.
Czy w duzym europejskim kraju,demokratycznym,z tego co czytam bogatym,.
Powinna zaistjiec taka orgajizacja jak WOSP.czy powinny zaistnieczrzutki,na operacje,wozki dla inwalidow?
Gdzie lekka reka plafi sie za kilometr autostrafy dwa razy tyle,co w Austrii,biegnacej tunelami.
W kraju,gdie plavi sie ubezpieczenie zdrowotne,trzeba sie leczyc prywatni,bo na NFZ mozna sie wykonczyc w kolejce.
To juz chyba tylko rewolucja…
Najpierw byłaby piana a potem odwołania i apelacje
Odwiedziliby go o 6:00 rano i w majtach na glebe powalili. Hak zawsze sie znajdzie.
No gdyby Owsiak dostał Nobla to była by kolejna kompromitacja rej instytucji
Dalabym ci ramke za te rzeczowa wypowiedz!!!
Niestety to sie zdarza i u nas
Nie wszystkie operacje sa finansowane przez kase chorych !!!
Wiem,to po co ta kasa chorych.
We Wloszech nie ma takiego czegos,jak ubezpieczenie zdrowotne,rentowe.
Odprowadzasz tylko skladke emerytalna,na swoje konto,ktore na dodatek jest dziedziczone(emerytury sa wyplacane z odsetek)
Na dodatek,bedac na rencie,ktora placi skarb panstwa,biegna mi lata pracy.
Sluzba zdrowia jest w 100% prywatna.
Idac do specjalisty,robiac badajia,placisz zryczaltowana oplate,nie sa to wielkie kwotyz regoly,to ok.20€,ale placisz tylko wtedy,gdy korzystasz z takich uslug,a mie% zarobku,przez caly czas pracy,czy korzystasz,czy tez nie.
Badania mozesz tez bezplatnie zrobic w szpitalu,ktory ma umowe z urzedem miejskim,czy wojewodzkim.
Nie przesadzajmy w kazdym kraju istnieje np. Czerwony Krzyz, z tym, ze zwykle prowadzi wlasna siec przychodni, szpitali, czy nawet ma swoje punkty przyjec nocnych w miejscach gdzie nikt o zdrwyych zmyslach by nie wchodzil. Opoiera sie na wolontariuszach, zbiorkach i od czasu do czasu imprezach charytatywnych. Ta dzialalnosc wcale marginalna nie jest. Oprocz tego istnieje kilka fundacji badawczych - te czesto rowniez dofinansowuja leczenie eksperymentalne.
Owsiak rozni sie od tego, ze nie tylko zbiera na sprzet uzupelniajacy stan panstwowych szpitali ale jest rowniez zjawiskiem spolecznym. Nie wiem ilu ludzi przewinelo sie przez te festiwale, ale o negatywnym wplywie tego doswiadczenia rzadko sie slyszy. A jesli to od konkurencji.
Moze wlasnie formula zaproponowana przez niego ma wieksza przyszlosc niz co by nie mowic dosc slostniala, dziewietnastowieczna Czerwonego Krzyza?
O Caritasie nie wspomne, bo to nie jest dzialalnosc “cywilna”.
Prezes przezyje, pokojowa nagrode dostal Etipoczyk.
Chyba zle zrozumialas,albo ja nie jasno sie wyrazilem.
Popieram to Co robi Owsiak.
Cjodzi mi o to,ze to wszystko,powinno zapewnic panstwo,z placonych podatkow,w poerwszej kolejnosci,nastepnie zadbac o godne zycie obywateli.
Bo czy ktos widzial panstwo bez obywateli?
A traktuje sie ich,jak zlo konieczne.
Wydaje mi się @Antykwa, że Prezes właśnie chce aby właśnie tak o nim myślano, żeby przeciwnicy go nie doceniali, a w rzeczywistości jest zupełnie na odwrót. Nie wydaje Ci się, że PiSowi zbyt dobrze się powodzi jak na organizację dowodzoną przez półświadomego teraźniejszości i oderwanego od rzeczywistości podstarzałego kawalera? Mam wrażenie, że jest on doskonale we wszystkim zorientowany i przy obecnej politycznej koniunkturze doskonale wszystko rozgrywa strategicznie w odniesieniu do własnej wizji świata.