Pijemy za zdrowie Ani.
Ani moje, ani Twoje ![]()
U was też tak ciemno i ponuro?
Wszędzie pustki bo komu się chce łazić w taką pogodę.
Kurła non stop leci mokry śnieg. 1 st. na plusie.
Słońca od kilkunastu dni jak na lekarstwo. W nocy mgły a za dnia szarówa.
Nic tylko się napić dla poprawy humoru. Bo w depresję wpadnę.
U mnie słońce przepięknie oświetla górną warstwę gęstych chmur. Szkoda, że jestem dużo poniżej i tego nie widzę. ![]()
U mnie taka sama pogoda jak opisałeś.
Z jedną różnicą. Ludzi tyle samo co zwykle. Wiem, bo godzinkę temu wróciłam do domu.
U mnie od rana leje, a wskaźniki smogu ponad 180% ![]()
Chwila, chwila … ludzi było tyle samo co zwykle to było godzinę temu, ale ile jest teraz to pewności mieć nie można. ![]()
@Bingola, w moim regionie już wczoraj ogłoszono 3 stopień
(najwyższy poziom pyłu zawieszonego PM 10 w powietrzu).
A mrozy się zbliżają…
@czarny_rycerz, za jakieś 5 minut, ruch się wznowi.
Kończą się godziny dla seniorów ![]()
Strach żyć w takim mieście. Pewnie tygodniowo zjadasz pół kilograma rakotwórczych pyłów.
Czas mi było przywyknąć.
Wiesz czego nie potrafię zrozumieć?
Śląskie familoki pobudowano w latach 40/60 ? One były dla biedniejszych, ci bogatsi stawiali domy.
Rok 2021, a bogacze nadal używają kopciuchów. Wiedzą jaki to problem dla naszego regionu. Domy odnowione, odpicowane, wypasione bryki i małe jachty przed domem. Czyli biedy nie ma.
A w familokach ogrzewanie gazowe, ogrzewanie podłogowe, lokale odpicowane i dostosowane do klimatu.
Tylko zewnętrzna strona budynków pozostała bez zmian. To już nasze dziedzictwo kulturowe, zabytki, tego się nie zmienia.
Pewnie prywaciarzowi trudniej pozyskać dotacje/ulgi na wymianę palenisk.
Łatwiej tu ma samorząd. Może dostać hajs z UE na termomodernizację osiedli, szkół itp. Prywaciarz musi wszystko sam wylatać.
Ale to dziwne. U mnie ci zamożniejsi raczej gazem hajcują.
Węgiel widać w starszych dzielnicach domków. Zamieszkuje tam patologia i ludzie starsi.
Ci bogatsi, mają panele słoneczne.
O zmianie systemu grzewczego mówi się u nas od lat. Nikt, nikomu nie każe tego robić z dnia na dzień.
Wina samorządu. Marna promocja i brak działań odpowiednich jednostek w ratuszu.
U mnie maseczki były używane już przed pandemią ![]()
O nie! Znów mokry śnieg. A rano było słoneczko ![]()
Jutro i pojutrze ma padac.
Naeszcie bede miala okazje zalozyc nowe kalosze i sztormiaczek w pepitke ![]()
Ale 3/4 Hiszpanii pod sniegiem i to kopnym. A u mnie w nocy 4, w dzien najwyzej 14 stopni i lodowaty wiatr.
A mowia, ze to cieply kraj.
Ale choc dnia przybywa.
Popitkę?
![]()
Trzecie dla zblakanego wedrowca…