Wg mnie sprawa z Judaszem może wyglądać następująco.
Jezus ogłosił na wieczerzy, nazwanej później ostatnią, że jeden ze zgromadzonych, nazwanych później apostołami, zdradzi go.
Ponieważ apostołowie wierzyli, że jezus miał dar widzenia przyszłości uznali jego słowa za prawdę.
Działalność Jezusa i Apostołów była co najmniej mało popularna wśród ówczesnych żydowskich elit kapłańskich i politycznych skumanych z okupantem rzymskim.
Znamienne jest to, że Jezus nie powiedział kto go zdradzi.
A nie powiedział bo nie wiedział kto.
Wiedział, że wystarczy jako prorok zapewnić o rychłej zdradzie aby do niej doprowadzić.
Każdy ze spiskowców ryzykował życiem swoim i rodziny w razie wpadki. Musieli również już wtedy myśleć o przyszłości swojego spisku.
Dlatego mieli tylko dwa wyjścia: Albo sami zdradzić albo zejść do podziemia.
Musieli zakładać, że zdrajca ujawni również ich.
Przypomnę, że przyjęli informację o zdradzie jako pewnik.
SKoro na kaźń Jezus trafił samotnie to znaczy, że apostołowie zdążyli już uciec.
Informacje judasza o pojedynczym heretyku Jezusie nie były wiele warte.
Władze i sanhedryn interesowały się spiskami na szerszą skalę.
Są dwie opcje:
Albo Apostołowie działali w sposób zorganizowany aby oszukać przeznaczenie
albo stało się to co musiało się stać.
Jeżeli przyjmiemy informacje o tym, że ktoś z nas zdradzi za pewnik to każdemu z nas przejdzie przez myśl, że skoro tak to najlepszą rolą w takim scenariuszu jest być zdrajcą.
Na to nie wskazuje późniejsze samobójstwo judasza.
Zatem Jezus sprowokował swoją śmierć i zdradę. A Jezusa zdradzili wszyscy apostołowie w dodatku w trosce o jego dziedzictwo
To był jedyny sposób aby apostołowie rozproszyli się po świecie i zaczeli głosić słowo boże w konspiracji
Tak kończą ci którzy sie wywyższają. Jezus był guru.
Rozumowanie przebiegało następująco
“Jeżeli nawet ja nie wierzę w tę zdradę to wierzą inni albo myślą tak samo jak ja.
Dodatkow, jeżeli nie wierze w słowa jezusa to już jest to zdrada a więc to może będę ja czyli muszę wierzyć”
Szach mat.
Samospełniająca się przepowiednia.
Paradosksalnie rozłam w jedności pierwszych chrześcijan przyczynił się do powstania religii a także do rozłamu w religii judaistycznej.
To pozostawia pole do spekulacji. Np takich czy Jezus nie był przypadkiem rzymskim szpiegiem w żydowskiej teokracji.
Tam sporo było takich, któzy się wywyższali o wiele bardziej niż jezus.
Np członkowie sanhedrynu, namiestnik prowincji.
Czyli Twoja teza jest nieprawdziwa
Na dodatek miał schizofrenię albo popalał zielsko.
Objawy schizofreni średnio przypominają stan po zielsku
Masz wyobraznie…
Z Jezusem to sprawa prosta - zawsze mnie zastanowilo czemu chrzescijanie z uporem szukaja Jego grobu, skoro przekaz mowi, ze wniebowstapil?
Dobre.
W licheniu jest kilkutonowy kamień z grobu jezusa
Pewnie jakby pozbierać wszystkie takie kamienie z całego świata to możnaby z nich zbudować piramidę
Swoją drogą @okonek to skąd wiesz, że birbant je kolacje i się akurat dławi?
Lubie go ale będąc szczery to średnio mnie obchodzi czy sie udławi czy sie nie udławi.
Pewenie tak samo jak większość z was ma w nosie czy ja się jutro przypadkiem nie zabije
Opisałem tę awanturę, tekst jest tutaj w kategorii; historia, tytuł: Nieznane powszechnie… nr.
Kolego @honotu przy kolacji to ja się mogę zadławić, a nawet ją wyrzygać ale nie daj Bóg przy piwie…
To w takim razie cieszę się, ze jednak się nie zadławiłeś, skoro masz odwagę publicznie analizować (poddając je w ten sposób w rozumieniu większosci w wątpliwość) …Kurna nie chce mi sie dzisiaj tak pisać.
Po prostu sie cieszę, że tu jesteś i tyle
Każdy, kto myśli, składa się z wątpliwości. Wątpliwości nie miewają przygłupy.
Lubię Cię czytać.
To jeszcze nic normalnie posługuje się biegle łaciną
Ja bym ci wszystkie moje wątpliwosci wyłuszczył w kilku słowach ale w internetach nie lubią łaciny homofoby jedne
Bo zasadniczo to ja to p… kim był Jezus i czy istniały jakieś j… w d … cywilizacje przed “naszą” ale, że akurat sie o tym nawija to sem chciał tu błysnąc jak psu jaja
Musiał ktoś zdradzić, bo tak napisano w Piśmie…!
Ale wstąpił Jezus, nie grób!!!